Ρωσία: Σταθερή ροή φυσικού αερίου στο Nord Stream 1

 Ρωσία: Σταθερή ροή φυσικού αερίου στο Nord Stream 1

H ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία παρέμεινε σταθερή σήμερα, ενώ η ροή φυσικού αερίου προς τα ανατολικά μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη προς την Πολωνία από τη Γερμανία μειώθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της σελίδας του διαχειριστή.

Στη σελίδα της Nord Stream AG η ροή του φυσικού αερίου καταγράφηκε στα 29.191.527 kWh ανά ώρα (08:00 και 09:00 το πρωί ώρα Ελλάδας) σε σύγκριση με τα επίπεδα των 29.000.000 kWh ανά ώρα την προηγούμενη ημέρα.

Ο Nord Stream μεταφέρει ποσότητες μεγαλύτερες από το 1/3 των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ άρχισε να λειτουργεί την Πέμπτη, μετά από μία δεκαήμερη διακοπή λειτουργίας για τεχνική συντήρηση.

Παρά το γεγονός, ότι η ροή του φυσικού αερίου καταγράφηκε στο επίπεδο του 40% της συνολικής ικανότητας του Nord Stream, όπως ήταν πριν από την τεχνική συντήρηση του, οι ανησυχίες για μία συνολική διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας, παραμένουν.

Η ανατολική ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη προς Πολωνία μέσω Γερμανίας, μειώθηκε σήμερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία από το διαχειριστή του αγωγού (Gascade).

Η εξαγωγική ροή στο σημείο εισόδου των γερμανικών συνόρων καταγράφηκε στα 2.652.767 kWh ανά ώρα έναντι 3.911.000 kWh ανά ώρα την προηγούμενη ημέρα.

Η ημερήσια ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στη Σλοβακία από την Ουκρανία μέσω του συνοριακού σημείου εισόδου (Velke Kapusany) παρέμεινε σήμερα σταθερή στα 36,9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) χωρίς να υπάρξει κάποια αλλαγή από την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του διαχειριστή στην Ουκρανία.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας από το συνοριακό πέρασμα της Σούντζα αναμένεται στα 41,9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως για σήμερα, ελαφρώς μειωμένο από τα 42,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την προηγούμενη ημέρα.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο πόλεμος δηλώσεων για την τουρμπίνα που φαίνεται να ευθύνεται για το λιγότερο αέριο που φτάνει στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1 με πηγές από τη Γερμανία να αναφέρουν ότι αυτή που κωλυσιεργεί είναι η Μόσχα που δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσει η διαδικασία.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Reuters, η τουρμπίνα, η οποία λειτουργούσε στο ρωσικό σταθμό συμπίεσης Portovaya, υποβαλλόταν σε συντήρηση στον Καναδά, αλλά επέστρεψε στην Κολωνία της Γερμανίας στις 17 Ιουλίου από την εταιρεία logistics Challenge Group, σύμφωνα με πηγή που δεν κατονομάζεται. Προς το παρόν δεν είναι σαφές πότε μπορεί να επιστραφεί, αναφέρουν οι πηγές του πρακτορείου που προσθέτουν ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει ακόμα μέρες ή και εβδομάδες.

Η μεταφορά πίσω στη Γερμανία έγινε μετά από εβδομάδες διαβουλεύσεων μεταξύ του Βερολίνου και της καναδικής κυβέρνησης για το εάν μια τέτοια κίνηση θα παραβίαζε τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Τον περασμένο μήνα, η Μόσχα μείωσε την τροφοδοσία μέσω του Nord Stream 1 κατά 60%, επικαλούμενη την καθυστερημένη επιστροφή της τουρμπίνας αυτής.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η τεκμηρίωση της Siemens Energy που απαιτείται για την επανεγκατάστασή της εξακολουθούσε να λείπει.

Μανώλης Δράκος