Ρωσία: Απειλεί με πυρηνική “ομπρέλα” στη Βαλτική αν Σουηδία και Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

 Ρωσία: Απειλεί με πυρηνική “ομπρέλα” στη Βαλτική αν Σουηδία και Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Για ρωσική απάντηση, μέσω της Βαλτικής, στο ενδεχόμενο Φινλανδία και Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ,κάνει λόγο ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, σύμφωνα με το Reuters.

«Δεν θα μπορούμε να μιλάμε πια για καθεστώς απαλλαγμένο από πυρηνικά στη Βαλτική, οι ισορροπίες θα πρέπει να αποκατασταθούν», ανέφερε ο Μεντβέντεφ κληθείς να σχολιάσει το σενάριο οι δύο σκανδιναβικές χώρες να γίνουν μέλη της Συμμαχίας.

«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει ανάλογα μέτρα και δεν σκοπεύαμε να το πράξουμε», πρόσθεσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι πιθανή ένταξη για Ελσίνκι και Στοκχόλμη, θα σηματοδοτεί «τη δημιουργία δύο ακόμη αντιπάλων» για τη Μόσχα.

Χθες, η Φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μαρίν, δήλωσε ότι η χώρα της θα προβεί σε απόφαση σχετικά με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ «εντός εβδομάδων και όχι μηνών».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Σουηδή ομόλογό της Μαγκνταλένα Άντερσον, η Μαρίν ανακοίνωσε τα παραπάνω, τη στιγμή που η φινλανδική κυβέρνηση κατέθεσε μια έκθεση στο κοινοβούλιο σχετικά με τις αλλαγές που σημειώνονται στην περιοχή σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, ανοίγοντας και επισήμως τον δρόμο για τις σχετικές συζητήσεις.

Χρήστος Σταθόπουλος