Ρώμη, Βρυξέλλες, Μαδρίτη: Ο Μητσοτάκης διεθνοποιεί τις τουρκικές προκλήσεις με το ΝΑΤΟ να επιμένει στις ίσες αποστάσεις

 Ρώμη, Βρυξέλλες, Μαδρίτη: Ο Μητσοτάκης διεθνοποιεί τις τουρκικές προκλήσεις με το ΝΑΤΟ να επιμένει στις ίσες αποστάσεις

Ουσιαστική βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν αναμένεται το επόμενο διάστημα, καθώς η Άγκυρα θα συνεχίσει αν όχι εντείνει τις προκλήσεις. Οι αναφορές στην αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό στη Αθήνα η οποία διεθνοποιεί ακόμη περισσότερο το ζήτημα.

Στις Βρυξέλλες, πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει το θέμα του τουρκικής προκλητικότητας και να αναμένεται ρητή αναφορά στα συμπεράσματα. Προηγήθηκε χθες η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρώμη, όπου στη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογο του Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη στάση που τηρεί η γειτονική χώρα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 29 και 30 Ιουνίου η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη. Εκεί αναμένεται να φανεί και το κατά πόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ρισκάρει να προβάλει τις αναθεωρητικές του απόψεις ή θα επιχειρήσει να μην ανοίξει όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα (αποσκοπώντας και σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν).

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην γειτονική χώρα είναι πως κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας έφτασαν στο σημείο να «κατασκοπεύουν» την Ψέριμο, λέγοντας πως στο νησί παρατηρήθηκαν στρατιώτες και βαρύς οπλισμός. Και ενώ η Άγκυρα επιδιώκει να κλείσει κάποια από τα ανοιχτά της μέτωπα – με τον κ. Ερντογάν να υποδέχεται χθες τον Πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας- δεν είναι διατεθειμένη να χαμηλώσει τους τόνους απέναντι στην Αθήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση δια του υπουργού Εξωτερικών Νίκο Δένδια τονίζει πως «θα συνεχίσουμε να απαντάμε στην τουρκική προκλητικότητα «ψύχραιμα και με αποκλειστικό γνώμονα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας». Μάλιστα υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε καμία χώρα να μας προσβάλει με ψευδείς θεωρίες με ψευδείς ειδήσεις» και σημείωσε χαρακτηριστικά : «στο πλαίσιο αυτό περιμένουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας. Ζητάμε από τους εταίρους μας το αυτονόητο, αυτό που εμείς διακηρύξαμε αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: τον σεβασμό στο απαραβίαστο των συνόρων, στην κυριαρχία όλων των κρατών, τον σεβασμό στις Διεθνείς Συνθήκες».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ για μια ακόμα φορά ακολούθησε μια τακτική ίσων αποστάσεων, λέγοντας πως «η Τουρκία όπως και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, που διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία».

Σημείωσε πως «το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε το 2020 για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων» και προσέθεσε «είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε».

Σχετικά Άρθρα