Ρώμη: 29 εκατ. δόσεις εμβολίων της AstraZeneca κρυμμένες σε αποθήκη – “Απαγορευτικό” για τις εξαγωγές επεξεργάζεται η ΕΕ

 Ρώμη: 29 εκατ. δόσεις εμβολίων της AstraZeneca κρυμμένες σε αποθήκη – “Απαγορευτικό” για τις εξαγωγές επεξεργάζεται η ΕΕ

Έναν νέο μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων που παρασκευάζονται σε ευρωπαϊκό έδαφος αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να βρίσκει την απαραίτητη πλειοψηφία των κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης και 26ης Μαρτίου.

Βάσει του πιο πιθανού σεναρίου οι εξαγωγές του εμβολίου των Pfizer-BioNTech προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να απαγορευτούν, μέχρι η ΕΕ να αποκτήσει τα εμβόλια που χρειάζεται για να εμβολιαστούν οι ευρωπαίοι πολίτες.

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε θα συνομιλήσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης, αύριο και μεθαύριο, μετά την αποκάλυψη ότι περίπου 29 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της AstraZeneca, μέρος των οποίων προορίζονταν για το Ηνωμένο Βασίλειο, βρέθηκαν κρυμμένες σε εγκαταστάσεις της αγγλο-σουηδικής εταιρείας στη Ρώμη.

Η τεράστια αυτή ποσότητα, που αντιστοιχεί στο σύνολο των εμβολίων που έχει παραδώσει έως τώρα η φαρμακευτική εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακαλύφθηκε έπειτα από επιθεώρηση των ιταλικών αρχών κατ’ εντολή του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, ο οποίος ήθελε να εξακριβώσει τι ακριβώς παράγει η AstraZeneca εντός ευρωπαϊκού εδάφους.

Ενώ η αγγλο-σουηδική εταιρεία δεν μπόρεσε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με τον αριθμό των δόσεων εμβολίου κατά του Covid-19 που θα παρέδιδε στην Ε.Ε, οι Βρυξέλλες αναρωτιούνται εύλογα, για τον προορισμό αυτού του τεράστιου αποθέματος. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa, ορισμένες από αυτές τις δόσεις παρασκευάστηκαν από την υπεργολάβο της AstraZeneca στην Ολλανδία.

Είναι πιθανό ότι ορισμένες από αυτές τις δόσεις προορίζονται πράγματι για την Ε.Ε και περιμένουν μόνο τις τελικές δοκιμές, αλλά οι Βρυξέλλες υποπτεύονται επίσης ότι μεγάλο μέρος τους προορίζεται για εξαγωγή.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι βασίζεται στα εμβόλια της AstraZeneca που παράγονται στην ΕΕ, για να συνεχίσει την εκστρατεία εμβολιασμού. Τον περασμένο μήνα, η Ιταλία απέκλεισε 250.000 δόσεις που βρέθηκαν στις ίδιες ακριβώς εγκαταστάσεις της εταιρείας και προορίζονταν για την Αυστραλία. Από τότε, η AstraZeneca δεν υπέβαλε άλλο αίτημα εξαγωγής.

Βάσει του συμβολαίου της με την Ε.Ε η AstraZeneca έπρεπε να παραδώσει περίπου 100 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου, αλλά έως τώρα δεν έχει καταφέρει να πιάσει παρά μόλις το 30% του στόχου. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει ένας άνευ προηγουμένου “πόλεμος χαρακωμάτων”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να απαγορεύσει την εξαγωγή αυτού του «κρυμμένου θησαυρού» μέχρι να δοθούν σαφείς και πειστικές απαντήσεις.

admin_e4p2sd6v