• 29 Νοεμβρίου, 2021

Reuters για Ελλάδα: Το πλήγμα στον τουρισμό απειλεί κόπους και επιτεύγματα 10 ετών

 Reuters για Ελλάδα: Το πλήγμα στον τουρισμό απειλεί κόπους και επιτεύγματα 10 ετών

Στον κίνδυνο η κρίση του κοροναϊού και η κάθετη πτώση της τουριστικής κίνησης το 2020 να καταφέρει πλήγμα και να καταστρέψει προσπάθειες 10 ετών στον κλάδο του τουρισμού στην Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο οποίο καταγράφονται μαρτυρίες ανθρώπων που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον κλάδο στην Ελλάδα, εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση θα αποδειχθεί πολύ χειρότερη του 2015, όταν έκλεισαν οι τράπεζες και η τότε κυβέρνηση κατέφυγε σε capital controls προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

“Τέτοιον καιρό πέρσι, είχαμε 12 κρουαζιέρες και πάνω από 15 πλοία να πραγματοποιούν στάση στη Σαντορίνη. Τώρα, βλέπουμε πλοίο μία φορά στις τρεις ημέρες”, αναφέρει επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο νησί.

Εάν ο τουρισμός καταρρεύσει φέτος, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, είναι ιδιαίτερα πιθανό η Ελλάδα να βρεθεί σε κίνδυνο απώλειας των όσων αποκόμισε από τις προσπάθειες 10 ετών σε επίπεδο οικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής, προσθέτει το Reuters.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται η εκτίμηση της Κομισιόν για ύφεση 9,7% στο σύνολο του έτους, καθώς και οι φόβοι για εκτίναξη του ποσοστού του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ άνω του 200%. Συμπληρώνεται ωστόσο ότι η Ελλάδα σημείωσε μία από τις καλύτερες “αποδόσεις” στην υγειονομική αντιμετώπιση του νέου ιού, αν και ο τουρισμός της εξαρτάται κυρίως από ιδιαίτερα πληττόμενες περιοχές του πλανήτη, όπως η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Κίνα.

“Θεωρώ ότι η οικονομική επιδείνωση θα αποδειχθεί προσωρινή, καθώς η Ευρώπη αντιδρά”, τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του στο Reuters.

“Υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια ότι η απάντησή της θα είναι ανάλογη των μέτρων που έχει ήδη λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”, συμπληρώνει.

Από τις 700.000 θέσεις εργασίας που υπήρχαν στον κλάδο το 2019, ορισμένες μπορεί να χαθούν για πάντα, τονίζεται στο ρεπορτάζ, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, τονίζει ότι τα έσοδα του 2019, τα οποία άγγιξαν τα 18 δισ. ευρώ, αναμένεται να ανακάμψουν στα ίδια επίπεδα όχι νωρίτερα από το 2023.