• 1 Δεκεμβρίου, 2021

Reuters: Ευρωστρατό με 5.000 στρατιώτες σχεδιάζει ως το 2025 η ΕΕ

 Reuters: Ευρωστρατό με 5.000 στρατιώτες σχεδιάζει ως το 2025 η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης μιας κοινής στρατιωτικής δύναμης, που θα αριθμεί ως και 5.000 στρατιώτες, έως το 2025, για να αντιμετωπίσει μια σειρά κρίσεων και χωρίς να βασίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το προσχέδιο του πλάνου.

Η «Δύναμη Ταχείας Παρέμβασης της ΕΕ», θα αποτελείται από στοιχεία ξηράς, θάλασσας και αέρα που «θα μπορούσαν να ανταλλάσσονται μεταξύ των μόνιμων στρατιωτικών δυναμεων, ανάλογα με την κρίση», σύμφωνα με το εμπιστευτικό έγγραφο 28 σελίδων, με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου, το οποίο βρέθηκε στην κατοχή του Reuters.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ ξεκίνησαν τη συζήτηση για το σχέδιο το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες και συνέχισαν την Τρίτη, με στόχο να καταλήξουν σε ένα τελικό έγγραφο μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Η Ιταλία και η Γαλλία, δύο από τις στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ, χαιρέτησαν το σχέδιο. Κρίσιμη για την υλοοίηση του σχεδίου είναι η άποψη που θα εκφέρει η επερχόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας.

«Το έγγραφο παρουσιάζει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, αλλά κάνει επίσης συγκεκριμένες επιχειρησιακές προτάσεις. Έχει καλή ισορροπία», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί. Ο Ιταλός ομόλογός της, Λορέντζο Γκουερίνι, είπε ότι θα είναι επίσης συμπληρωματικό του ΝΑΤΟ και θα ενισχύσει τους διατλαντικούς δεσμούς.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο ευρωστρατός δεν θα απαιτεί συμμετοχή και από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ.