Reuters: Ανησυχία για το θερινό κύμα της πανδημίας με έκρηξη επαναλοιμώξεων- Υποπαραλλαγές της Omicron δεν καλύπτονται από τα εμβόλια

 Reuters: Ανησυχία για το θερινό κύμα της πανδημίας με έκρηξη επαναλοιμώξεων- Υποπαραλλαγές της Omicron δεν καλύπτονται από τα εμβόλια

Άτομα που έχουν μολυνθεί με την παλαιότερη εκδοχή της παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Νοέμβριο, μπορεί να είναι ευάλωτα σε επαναμόλυνση με μεταγενέστερες εκδόσεις του Omicron, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί και ενισχυθεί, αναφέρουν νέες έρευνες σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι εμβολιασμένοι ασθενείς με λοιμώξεις Omicron BA.1 ανέπτυξαν αντισώματα που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν αυτόν τον ιό συν τον αρχικό ιό SARS-CoV-2, αλλά οι υποκατηγορίες Omicron που κυκλοφορούν τώρα έχουν μεταλλάξεις που τους επιτρέπουν να αποφύγουν αυτά τα αντισώματα, ανέφεραν ερευνητές από την Κίνα την Παρασκευή στο Nature. .

Το Omicron BA.2.12.1, το οποίο επί του παρόντος προκαλεί τις περισσότερες λοιμώξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, και το Omicron BA.5 και BA.4, που πλέον αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 21% των νέων περιπτώσεων στις ΗΠΑ, περιέχουν μεταλλάξεις που δεν υπάρχουν στο BA.1 και BA.2 εκδόσεις του Omicron.

Αυτές οι νεότερες υποκατηγορίες “κυρίως αποφεύγουν τα εξουδετερωτικά αντισώματα που προκαλούνται από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό από τον SARS-CoV-2”, ανακάλυψαν οι ερευνητές σε πειράματα σε δοκιμαστικούς σωλήνες.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί και μεταδίδει το Reauters, τα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων bebtelovimab από την Eli Lilly και το cilgavimab, συστατικό του Evusheld της AstraZeneca, μπορούν ακόμα να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά τα BA.2.12.1 και BA.4/BA.5.

Ωστόσο, οι ενισχυτές εμβολίων που βασίζονται στον ιό BA.1, όπως αυτοί που αναπτύσσονται από την Pfizer/BioNTech και τη Moderna, «μπορεί να μην επιτύχουν προστασία ευρέος φάσματος έναντι των νέων παραλλαγών Omicron», προειδοποίησαν οι ερευνητές.

Η άρση όλων των προστατευτικών μέτρων -και στη χώρα μας- επιδεινώνει την κατάσταση, σε συνδυασμό με την μετακίνηση μεγάλου αριθμού τουριστών από χώρα σε χώρα. Η ανάγκη μιας τέταρτης δόσης έρχεται ολοένα και πιο κοντά, η μεγάλη αύξηση των επαναλοιμώξεων και στην Ελλάδα προβληματίζει ωστόσο τους επιδημιολόγους και ήδη διατυπώνεται κριτική για το γεγονός ότι η μάσκα έχει…εξαφανιστεί ακόμα και σε κλειστούς χώρους ή σε συνωστισμό.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Αχιλλέας Γραβάνης αναφέρθηκε στην εξέλιξη αυτή σε ανάρτησή του στο Facebook, σημειώνοντας: «ALERT 17 Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού αναπτύσσει εμφανώς στοιχεία εκθετικής αύξησης που αυξάνουν και την πιθανότητα ενός πρώιμου καλοκαιρινού κύματος των παραλλαγών της Όμικρον. Η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης ΚΝ95 μάσκας και στα ΜΜΜ μη αστικού τύπου (αεροπλάνα, τρένα, υπεραστικά, τουριστικά λεωφορεία) και στους κλειστούς χώρους συνωστισμού (αεροδρόμια, πολυκαταστήματα, σουπερμάρκετ) είναι σοφή και υπεύθυνη απόφαση. Τώρα, πριν αγγίξουμε τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα μέσα στην τουριστική περίοδο».

Σχετικά Άρθρα