• 23 Σεπτεμβρίου, 2020

Restart με κριτική στην ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ- Οι επισημάνσεις Βούτση, Φίλη, Πολάκη, Κατρούγκαλου κ.ά

 Restart με κριτική στην ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ- Οι επισημάνσεις Βούτση, Φίλη, Πολάκη, Κατρούγκαλου κ.ά

Η πορεία προς το συνέδριο και οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο των ομιλιών των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Λαμβάνοντας το λόγο μετά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να γίνει “restart” στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

“Η ΝΔ είναι προσκολημμένη στο μοντέλο της χρεωκοπίας. Δεν έχει καταλάβει τίποτα από τους λόγους της κρίσης” σημείωσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση, ότι όχι μόνο “αδυνατεί” να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά την βλέπει ως “ευκαιρία” για να “αναδιαρθρώσει την ελληνική οικονομία προς όφελος των λίγων”. Μιλώντας για την διαδικασία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δήλωσε πως “χάσαμε χρόνο” και πως “δεν έχει ανοίξει όπως θα έπρεπε το κόμμα”. 

Για “κρίση δημοκρατίας” που προστίθεται στην τριπλή κρίση “οικονομική, υγειονομική, κλιματική” έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει καθημερινή πάλη με τον παραγοντισμό και το πελατειακό κράτος. “Ξέρουμε τι είναι η δεξιά και ξέρουμε τι γίνεται και ότι δεν έχει καμία σχέση με την κριτική που μας ασκούν” σημείωσε, ενώ υπογράμμισε πως “ζούμε σε μία χώρα που ο οποιοσδήποτε μπορεί να ηχογραφήσει, ο οποιοσδήποτε μπορεί να απειλήσει ότι θα δημοσιεύσει αυτήν την ηχογράφηση, ο οποιοσδήποτ μπορεί να επιλέξει πότε θα δημοσιεύσει την ηχογράφηση”.

Ο ίδιος δήλωσε περήφανος για την αυστηρή κριτική του κόσμου της αριστεράς, σημειώνοντας πως οποιαδήποτε κριτική και “παλιές πρακτικές” είναι καλοδεχούμενη. 

“Kανένας δεν αρνήθηκε ποτέ την ανάγκη διεύρυνσης, μετεξέλιξης, διεύρυνσης”, υπογράμμισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνοντας πως “δεν πρέπει να κολλάμε στις λέξεις”. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις πιο καλές παραδόσεις της αριστεράς, συνέχισε. Εκ φύσεως η αριστερά είναι κόμμα λαϊκό, αλλά ποτέ δεν είχε τη λαϊκότητα του ΠΑΣΟΚ τόνισε, εκφράζοντας την επιθυμία αυτή η λαϊκότητα, να “μπολιάσει” το χώρο της αριστεράς, χωρίς όμως να ανοίξει την πόρτα στον “λαϊκισμό” που χαρακτήριζε πολλές φορές το ΠΑΣΟΚ. 

Την ανάγκη να ενταθεί η προσπάθεια διεύρυνσης και ανασυγκρότησης του κόμματος υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς, παραδεχόμενος ότι δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Ο ίδιος επισήμανε ότι αυτό το κόμμα πρέπει να κάνει ατομική και συλλογική αυτοκριτική, ακόμα και “για το παραμικρό, αν ξέφυγε μια κουβέντα”. Είμαι περήφανος που υπηρετώ με αυτόν τον πύχη αξιών την αριστερά, τόνισε, και δήλωσε πως “δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που πετάνε τα εκατομμύρια δεξιά-αριστερά σαν αλογόμυγες”. 

Στην αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στο “βρώμικο ’89” αναφέρθηκε ο Νίκος Φίλης, δηλώνοντας ότι “δεν μπορούμε να λέμε ότι μπορεί να επαναληφθεί το ’89”, καθώς είναι “άλλοι οι πρωταγωνιστές”, “άλλα τα διακυβεύματα”, “άλλη η ιστορία της αριστεράς”. “Η αριστερά υπήρξε δύναμη κάθαρσης τότε. Όχι δύναμη συνενοχής”, επισήμανε.  

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση της ΝΔ, υπογράμμισε πως “είναι προφανές ότι ο Μητσοτάκης αντέχει και οικοδομεί καθεστώς”, εκτιμώντας ότι “δεν είναι κυβέρνηση που θα φύγει αύριο, και ακόμα και αν φύγει, θα αφήσει τα αποτυπώματά της στους αρμούς της εξουσίας”.

Ο Ν. Φίλης σημείωσε επίσης πως “πολλά μας ταπείνωσαν” και ότι “η αριστερά και το ηθικό της πλεονέκτημα δίνουν καθημερινά εξετάσεις. Δεν έχει λόγο να κάνει εκπτώσεις από τις αρχές της” πρόσθεσε, ενώ σχετικά με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως “έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας” και πως αυτή έχει να κάνει με “το ύφος, το ήθος και την αλαζονεία που εξέπεμπε για συγκεκριμένα ζητηματα. Και τέτοια ζητήματα τα ζούμε αυτές τις ημέρες”, κατέληξε. 

Ο Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε με τη σειρά του και αυτός στις τελευταίες εξελίξεις, αφήνοντας αιχμές για τα μέσα ενημέρωσης. “Κάποιοι μιλάνε με όρους ουδετερότητας και βάζουν στο ίδιο ζύγι τα υπαρκτά σκάνδαλα που πήγαμε εμείς στη Δικαιοσύνη, με τη σκανδαλολογία και τη λασπολογία που εκτοξεύει ο υπόκοσμος του μαρινακιστάν και του κουρτακιστάν”, είπε χαρακτηριστικά.

“Καταπίνουμε τα σκάνδαλα της ΝΔ και αυτομαστιγωνόμαστε για τους μαρινάκηδες και τους κουρτάκηδες”, πρόσθεσε και έκανε λόγο για “πλήρη δικαίωση” των ενεργειών του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τη Novartis. “Δε γίνεται να μας πυροβολεί ο εχθρός με καλάσνικοφ και εμείς να κρατάμε το βασιλικό του ηθικού πλεονεκτήματος”, κατέληξε.

Γιώργος Κατρούγκαλος: Επιστροφή στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική

Επιστροφή στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ασκούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε ο Γώργος Κατρούγκαλος, και όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, αναφέρθηκε στην ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο, ότι ναι μεν οι διαφορές είναι διμερείς, ωστόσο πρέπει να αξιοποιήσουμε την θέση μας στην Ευρώπη. Η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει με θετικό τρόπο προς την Τουρκία, με την έννοια ότι η τελευταία, εάν εγκαταλείψει την προκλητική πολιτική της, θα κερδίσει.

 Νίκος Βούτσης: Aνάγκη αναθεμελίωσης της Αριστεράς

Στις ευρύτερες εξελίξεις που κατακερματίζουν τους κοινωνικούς ιστούς και δημιουργούν την ανάγκη αναθεμελίωσης της αριστεράς, αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σημείωσε ότι στο ραντεβού της αναθεμελίωσης της Αριστεράς αποφασίζουμε να πάμε με το όχημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρόσθεσε ότι «το κεντρικό ζήτημα είναι το ζήτημα της δημοκρατίας». Αναφερόμενος στην πολιτική των πολιτικών αντιπάλων του, είπε ότι στόχος τους είναι να βγει από το δημοκρατικό παιχνίδι η αριστερά.

«Η στρατηγική μας δεν μπορεί παρά να είναι πανστρατιά, για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η καρδιά της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Αλλιώς η σύγκρουση δεν μπορεί να βγει σε πέρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.