Ρεπορτάζ libre: Διαρροές και πληροφορίες για δεύτερο χτύπημα της Μόσχας – Δύο χώρες βρίσκονται στο επίκεντρο των νέων πολεμικών σεναρίων

 Ρεπορτάζ libre: Διαρροές και πληροφορίες για δεύτερο χτύπημα της Μόσχας – Δύο χώρες βρίσκονται στο επίκεντρο των νέων πολεμικών σεναρίων

Αποδέκτες συγκεκριμένων πληροφοριών για επέκταση του πολέμου, πέραν των συνόρων της Ουκρανίας, έχουν γίνει ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής -για τούτο και βρίσκονται σε καθεστώς πορτοκαλί συναγερμού, αν και τίποτε δεν ανακοινώνεται επισήμως. Σύμφωνα με τα ίδια σενάρια, η Ρωσία προετοιμάζεται για νέο επιθετικό χτύπημα, με πανομοιότυπο πρόσχημα, την προστασία, και πάλι, μειονότητας ρωσόφωνων πολιτών.

Του Νίκου Παπαδημητρίου

Η αποστροφή, έτσι, του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρώσο ομόλογό του, «το χειρότερο είναι μπροστά μας, με βάση αυτά που είπε ο πρόεδρος Πούτιν», πιθανώς να είχε συγκεκριμένο νόημα και περιεχόμενο.

  • Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις μεγαλύτερες πιθανότητες για το δεύτερο χτύπημα της Μόσχας, εφόσον αυτό εκδηλωθεί, συγκεντρώνει η Μολδαβία, ενώ λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει, για πολλούς και διάφορους λόγους, το σενάριο επέκτασης της πολεμικής κρίσης στον Καύκασο, συγκεκριμένα στη Γεωργία.

Δεν πέρασε απαρατήρητο, άλλωστε, το βίντεο που αποτύπωνε τον Λευκορώσο Πρόεδρο να παρουσιάζει επί χάρτου τα πολεμικά μέτωπα, με τους πιο προσεκτικούς να βλέπουν προετοιμασία ρωσικής επίθεσης στη Μολδαβία. Πώς, όμως, θα συμβεί αυτό;

Η Υπερδνειστερία, μια στενόμακρη λωρίδα γης, λίγο μεγαλύτερη από την Εύβοια, αλλά με μισό εκατομμύριο κατοίκους, ασφυκτιά εδώ και χρόνια ανάμεσα στη Μολδαβία (της οποίας αποτελεί τμήμα) και την Ουκρανία, αφού η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων της δεν είναι ούτε Μολδαβοί ούτε Ουκρανοί. Είναι Ρώσοι.

Υπερδνειστερία: Οι καλλιτέχνες που χάρισε στο διαγωνισμό της Eurovision! -  Eurovision News | Music | Fun

Με de facto ανεξαρτητοποίηση, η Υπερδνειστερία απολαμβάνει το συγκεκριμένο καθεστώς πρακτικώς από το 1992 και μετά, χάρη και στην αποφασιστική, όσο και αιματηρή, «συμβολή» της πάλαι ποτέ 14ης Σοβιετικής Στρατιάς, που προσέτρεξε στο πλευρό των ομοεθνών τους.

Όμως, αν ως τώρα η Υπερδνειστερία είχε την παγκόσμια πρωτοτυπία να εξαρτάται από ένα κράτος με το οποίο δεν συνορεύει καν – είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι η 14η Στρατιά ανεφοδιάζεται από αέρος! -, η πρωτοτυπία αυτή τείνει να εκλείψει πια μετά τη ρωσική προέλαση στον ουκρανικό νότο. Η Οδησσός δεν αποτελεί, μόνο, το τελευταίο ουκρανικό προπύργιο στην παραλιακή ζώνη της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και την πύλη… εισόδου για την Υπερδνειστερία που ξεκινά από εκεί και πέρα.

  • Το ερώτημα που απασχολεί δυτικές κυβερνήσεις, στρατιωτικά επιτελεία και μυστικές υπηρεσίες, είναι αν ο Ρώσος Πρόεδρος κάνει και το επόμενο …βηματάκι, θέτοντας την Υπερδνειστερία εντός ρωσικής επικράτειας, όπερ συνεπάγεται ότι θα παραβιάσει τα σύνορα της Μολδαβίας.

Αν, εξάλλου, η Ουκρανία ήταν εξ αρχής – και αποδεικνύεται κάθε μέρα που περνάει – ένας ζόρικος αντίπαλος, η Μολδαβία δεν έχει πολλά περιθώρια αντίστασης: μικρή και φτωχή χώρα – η φτωχότερη σε όλη την Ευρώπη – δεν είναι ούτε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε και του ΝΑΤΟ. Εύκολο θύμα συνεπώς… Παρά ταύτα, τυχόν ρωσική εισβολή στη Μολδαβία εκτιμάται ότι θα προκαλούσε ντόμινο προβλημάτων, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη χώρα συγκεντρώνει σήμερα αρκετές χιλιάδες Ουκρανών προσφύγων.

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μολδαβία έχει ένα ακόμη αγκάθι στην επικράτειά της, την αυτόνομη επαρχία της Γκαγκαουζίας: 160.000 άνθρωποι, αγρότες ως επί το πλείστον, είναι οι πιο φτωχοί της πάμφτωχης Μολδαβίας. Οι Γκαγκαούζοι, για λόγους που ανάγονται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι τουρκόφωνοι χριστιανοί ορθόδοξοι, γεγονός που τους επιτρέπει να πατάνε σε δύο βάρκες, ενώ αντιστοίχως δύο μεγάλες χώρες (Ρωσία, Τουρκία) ερίζουν ποια θα τους κερδίσει.

Καθόλου τυχαία, τελικώς, η επιλογή των σταθμών της εν εξελίξει περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν: Βρυξέλλες (στην έδρα της Συμμαχίας), στο βορειοανατολικό άκρο του ΝΑΤΟ (Βαρσοβία και χώρες της Βαλτικής) και …Μολδαβία.

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται πάντως και η Γεωργία, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, που αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα με τις περιοχές της Οσετίας και της Αμπχαζίας. Φαίνεται όμως να την γλιτώνει (επί του παρόντος;) για το λόγο ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ρωσικής δύναμης πυρός βρίσκεται την ώρα αυτή στην Ουκρανία και πέριξ αυτής.

  • Γεωργία και Μολδαβία είναι και οι δύο, μέλη του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη», κάτι σαν προθάλαμος του ΝΑΤΟ, με τον γ.γ. της Συμμαχίας να επισημαίνει, «έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι (η σύγκρουση) δεν θα κλιμακωθεί και δεν θα επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία». Τα δύο κράτη σπεύδουν, ταυτόχρονα, να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας: ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι και η Πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου υπέγραψαν την Πέμπτη την επίσημη αίτηση των χωρών τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θέλουμε να ζήσουμε με ειρήνη, με δημοκρατία, με ελευθερία», σημείωνε, κατά τη διάρκεια της σχετικής τελετής, η Μάγια Σάντου -και, εδώ, το βάρος της δήλωσης φαίνεται πως πέφτει στη λέξη «ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ».

Σχετικά Άρθρα