Ρεκόρ συλλήψεων μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού

 Ρεκόρ συλλήψεων μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού

Migrants carry their belongings as they walk among destroyed shelters following a fire in the refugee camp of Moria on the island of Lesbos, Greece on September 9, 2020. / Μετανάστες κουβαλούν τα υπάρχοντά τους καθώς περπατάνε ανάμεσα από τις κατεστραμένες εγκαταστάσεις έπειτα από φωτιά στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, Λέσβος, 9 Σεπτεμβρίου 2020.

Οι αρχές των ΗΠΑ συνέλαβαν 210.000 μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα με το Μεξικό τον περασμένο Μάρτιο. Πρόκειται για τον υψηλότερο μηνιαίο αριθμό που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2000, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των συνοριακών αρχών των ΗΠΑ που χρονολογούνται από το 2000. Παράλληλα, σηματοδοτεί μια αύξηση 24% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, όταν 169.000 μετανάστες συνελήφθησαν στα σύνορα.

Οι αρχές προετοιμάζονται ήδη για πιο υψηλές ροές μεταναστών στα σύνορα, που μπορεί να φτάσουν και τους 18.000 ανθρώπους την ημέρα. Τους τελευταίους μήνες, η πλειονότητα των μεταναστών τους τελευταίους μήνες προέρχονται από τις «συνήθεις» χώρες προέλευσης (Μεξικό, Γουατεμάλα, Ονδούρα και Ελ Σαλβαδόρ), ωστόσο πλέον φτάνουν όλο και περισσότερο άνθρωποι από πιο μακρινά μέρη, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι το θέμα με τις συλλήψεις μεταναστών μεταξύ άλλων αφήνει χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά εγκλωβισμένα σε πολυσύχναστους συνοριακούς σταθμούς για μέρες, ενώ αναμένουν τη μεταφορά τους σε γεμάτα από κόσμο καταυλισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα θέμα που δοκιμάζει τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του (τον Ιανουάριο του 2021), δεσμεύτηκε να αντιστρέψει πολλές από τις σκληροπυρηνικές μεταναστευτικές πολιτικές του προκατόχου του, Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ. 

Βαγγέλης Μαρινάκης