Ρέϊ Λιότα: Γιατί το “Goodfellas” ήταν μία μοναδική στιγμή στην μεγάλη κινηματογραφική διαδρομή του (vid)

 Ρέϊ Λιότα: Γιατί το “Goodfellas” ήταν μία μοναδική στιγμή στην μεγάλη κινηματογραφική διαδρομή του (vid)

Ο Ρέι Λιότα, ο οποίος δημιούργησε έντονους, αξέχαστους χαρακτήρες στις ταινίες «Goodfellas», «Field of Dreams» και σε άλλες ταινίες καθώς και στην τηλεόραση, πέθανε στον ύπνο του το βράδυ της Τετάρτης ή νωρίς την Πέμπτη στη Δομινικανή Δημοκρατία. Ήταν 67.

New York Times αποχαιρετούν τον σπουδαίο ηθοποιό με εκτενείς αναφορές στην πορεία του και με ειδική αναφορά στην ταινία “Goodfellas”.

Η δημοσιογράφος Τζένιφερ Άλεν, είπε ότι γύριζε μια ταινία, το «Επικίνδυνα νερά» και πέθανε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του. Είπε ότι η αιτία δεν είναι ακόμη γνωστή.

Ο Liotta ήταν γνωστός κυρίως για το ότι έπαιξε τον Joey Perrini στη σαπουνόπερα «Another World», έναν χαρακτήρα που κάποτε αποκαλούσε «ο πιο ωραίος τύπος στον κόσμο», όταν απέκτησε έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο στην κωμική αστυνομική ιστορία του 1986. Κάτι άγριο.” Η φίλη του Melanie Griffith στηρίχτηκε στον σκηνοθέτη της ταινίας, Jonathan Demme, για να τον σκεφτεί, και πήρε το ρόλο του απειλητικού συζύγου του χαρακτήρα της, ενός πρώην απατεώνα.

” Ο Λιότα, ένας νεοφερμένος, σχεδόν αποχωρεί με τις ενότητες του στην ταινία», έγραψε ο Βίνσεντ Κάνμπι στην κριτική του στους New York Times — και ξαφνικά ήταν περιζήτητος για τέτοια μέρη.

«Είχα προσφορές για κάθε τρελό τριγύρω», είπε ο Liotta στους Los Angeles Times το 1990.

Από αριστερά, ο κύριος Liotta, ο Robert De Niro, ο Paul Sorvino και ο Joe Pesci στα γυρίσματα του "Goodfellas" του Martin Scorsese (1990).  Ο κ. Liotta απέσπασε επαίνους για την ερμηνεία του του γκάνγκστερ Henry Hill.
Από αριστερά, ο κύριος Liotta, ο Robert De Niro, ο Paul Sorvino και ο Joe Pesci στα γυρίσματα του “Goodfellas” του Martin Scorsese (1990). Ο κ. Liotta απέσπασε επαίνους για την ερμηνεία του του γκάνγκστερ Henry Hill.Πίστωση…Sunset Boulevard/Corbis μέσω Getty Images
Από αριστερά, ο κύριος Liotta, ο Robert De Niro, ο Paul Sorvino και ο Joe Pesci στα γυρίσματα του "Goodfellas" του Martin Scorsese (1990).  Ο κ. Liotta απέσπασε επαίνους για την ερμηνεία του του γκάνγκστερ Henry Hill.

Αλλά αντιστάθηκε στο να τον χαρακηρίζουν ως “ψυχοπαθής κάτοικος του Χόλιγουντ», όπως το έθεσε ένας λογαριασμός μιας εφημερίδας. Η επόμενη ταινία του μετά το «Something Wild» ήταν το «Dominick and Eugene» (1988), στην οποία έπαιξε έναν άντρα του οποίου ο δίδυμος αδερφός (τον υποδύεται ο Tom Hulce) έχει διανοητικά προβλήματα ως αποτέλεσμα ενός παιδικού ατυχήματος.

«Οι δύο κορυφαίοι ηθοποιοί κάνουν εξαιρετική δουλειά για να ζωντανέψουν αυτούς τους χαρακτήρες», έγραψε η Janet Maslin στους New York Times. “Κύριος. Ο Liotta, ένας τόσο απειλητικός κακός στο «Something Wild», κάνει τον Gino μια συγκινητικά αφοσιωμένη φιγούρα, έναν άνθρωπο πρόθυμο να θυσιάσει σχεδόν τα πάντα για την ευημερία του αδερφού του».

Την επόμενη χρονιά κέρδισε τη φήμη ως παίκτης του μπέιζμπολ, Shoeless Joe Jackson, τη φιγούρα που εμφανίζεται στο γήπεδο της μπάλας που χτίστηκε από τον χαρακτήρα του Kevin Costner στο “Field of Dreams” και αργότερα φέρνει μαζί τους συμπαίκτες του. Ο κύριος Λιότα έδειξε πιο ήσυχο τύπο έντασης ενσαρκώνοντας τον Τζάκσον από ό,τι στο «Something Wild».

«Ο Ray Liotta τον κάνει αιθέριο και πραγματικό ταυτόχρονα», έγραψε η Caryn James για την ερμηνεία του στην κριτική της στους Times, «ένα λείψανο μιας παλαιότερης ηλικίας πολύ περισσότερο από ένα φάντασμα από το παρελθόν».

Αν και ο κ. Liotta έπαιζε αθλήματα στο γυμνάσιο, παραδέχτηκε ότι στην αρχή δεν κατάλαβε καλά την έννοια του «Field of Dreams».

Goodfellas

Η ταινία του Σκορσέζε είναι βάναυση και ξεκάθαρη και χωρίς συναισθηματισμούς, ναι. Αλλά ο Ρέι Λιότα ως Χένρι Χιλ, ο δάσκαλος του θεατή στον εγκληματικό κόσμο, εμπνέει μια νότα τρυφερότητας που είναι ακόμη πιο αποτελεσματική για να βγαίνει από το στόμα ενός γλαφυρού κοινωνιοπαθή.

Goodfellas (1990) - IMDb

Πηγή: New York Times

Σεραφείμ Κοτρώτσος