Ρεαλιστές, υπερασπιστές και… εξτρέμ – Τι σημαίνει το ξέσπασμα Γεωργιάδη για τα ελληνοτουρκικά

 Ρεαλιστές, υπερασπιστές και… εξτρέμ – Τι σημαίνει το ξέσπασμα Γεωργιάδη για τα ελληνοτουρκικά

Εκτός όλων των άλλων ο Ρ. Τ. Ερντογάν τεστάρει τα 24ωρα που διανύουμε, και τις αντοχές της κυβέρνησης και του ελληνικού πολιτικού συστήματος εν γένει, καθώς και της κοινωνίας μας. Όπως δε, έχει ήδη διαφανεί και μετρηθεί σε δημοσκοπήσεις, πολιτικοί και κοινωνία είναι μοιρασμένοι grosso modo στα δύο.

Από τη μια οι λογικοί  – ρεαλιστές ή υποχωρητικοί (ανάλογα με το πώς τοποθετείται κανείς στα πράγματα) κι από την άλλη οι ανυποχώρητοι υπερασπιστές του εθνικού χώρου ή εθνικιστές (ανάλογα και πάλι με την ατομική τοποθέτηση). Διευκρινίζεται ότι σε κάθε μία από τις δύο ομάδες υπάρχουν και οι εξτρέμ, είτε υποχωρητικοί είτε πολεμοχαρείς, αλλά δεν θα ασχοληθούμε με τις ακραίες αυτές ομάδες.

Όλως τυχαίως σήμερα στον αθηναϊκό Τύπο δημοσιεύονται δύο αναλύσεις που εκφράζουν τις δύο σχολές σκέψεις.

«Υποστέλλουμε διαρκώς σημαίες», είναι ο χαρακτηριστικός πρωτοσέλιδος τίτλος του άρθρου του διευθυντή της «Εστίας», Μανώλη Κοττάκη. Από αυτό συγκρατούμε μία παράγραφο με την ουσία της «υποχωρητικότητας», σύμφωνα με τον αρθρογράφο:

«Όσα είπαμε στον Τραμπ τον Ιανουάριο ότι ‘καμία ανοχή στην παραβίαση κυριαρχικού μας δικαιώματος’ πήγαν περίπατο. Την ανεχτήκαμε και την παραανεχτήκαμε επί 33 ημέρες. Στην νέα κρίση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη έχουμε ήδη εγκαταλείψει δύο βασικά δικαιώματα που μας αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο. Την συνορεύουσα ζώνη (σ.σ. που εκτείνεται ως τα 24 μίλια) και βεβαίως την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια».

Παρενθετικώς για το τελευταίο, την επέκταση δηλαδή των χωρικών υδάτων, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να αναμένουμε, σύντομα, εξελίξεις για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος και ως το Ταίναρο.

Στον αντίποδα, ο Γιώργος Παπαχρήστος από τη στήλη του στα «Νέα» εκτιμά πως δεν θα γίνει θερμό επεισόδιο, και μάλιστα «για χίλιους λόγους. Όσο δηλαδή», εξηγεί, «το ‘Oruc Reis’, ή όποιο άλλο τουρκικό ερευνητικό από τα τόσα που διαθέτουν πια, κόβει απλώς βόλτες, δεν πρόκειται να γίνει τίποτε. Θερμό επεισόδιο μου λένε -και το πιστεύω- θα γίνει από τη στιγμή που οι έρευνες δώσουν τη θέση τους σε απόπειρα εξόρυξης. Αν στηθεί γεωτρύπανο να διεξαγάγει έρευνα, εκεί θα υπάρξει θέμα. Σοβαρό. Αυτή δε, είναι και η κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση. Γεωτρύπανο που συνεπάγεται γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν υπάρχει. Και αυτό το γνωρίζουν και η Τουρκία και ο ξένος παράγων –Αμερικανοί και Γερμανοί και Γάλλοι».

Καταφανέστατα δύο διαφορετικές σχολές σκέψεις που διαιρούν -και αυτό έχει το δικό του ξεχωριστό ενδιαφέρον- οριζοντίως τόσο την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση, με άλλα λόγια και στα δύο μεγαλύτερα κόμματα συναντά κανείς θιασώτες και των δύο προσεγγίσεων.

Δηλωτικό των διεργασιών, ίσως και ενστάσεων ως προς την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, ήταν και η …έκρηξη του Αδ. Γεωργιάδη χθες, Κυριακή, στο «Σκάι» και την εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, με αφορμή το νέο τουρκικό χάρτη και τις συνοδές διεκδικήσεις της Άγκυρας.

Ο υπουργός και αντιπρόεδρος της ΝΔ ενδεχομένως να ήθελε μια πιο πιεστική στάση έναντι της γείτονος, παρότι αναγνώρισε, απένειμε τα εύσημα, στον πρωθυπουργό για την επιτυχία του να μετατρέψει την ελληνοτουρκική διένεξη σε ευρωτουρκική. Δήλωσε άλλωστε (ο Αδ. Γεωργιάδης) ότι είμαστε μπροστά «σε μια νέα ιστορική φάση που θα δούμε πού θα καταλήξει…» -και αυτό λέει πολλά…

Υπενθυμίζεται, επιπλέον, ότι ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είδε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα να τον αδειάζει εμφατικά στο θέμα που έθεσε ο πρώτος για τη μελλοντική επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Υπάρχει όμως κι ένα ακόμη σημείο από την τοποθέτηση του υπουργού που προκάλεσε αίσθηση: η σφοδρή κριτική του, με χαρακτηρισμούς μάλιστα, προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ενδεικτικά:

  • η δοκιμή των S-400 ήταν «ένα χαστούκι για τις ΗΠΑ, (ο Ερντογάν) γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τη Συμμαχία».
  • Κι ακόμη: «Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ότι ‘λυπάται για τη δοκιμή των S-400’ είναι για γέλια.
  • Αν λυπάται η Συμμαχία να βάλει και τα …κλάματα», προέτρεψε (!) το ΝΑΤΟ ο υπουργός Ανάπτυξης – Επενδύσεων με φρασεολογία και τόνο ομολογουμένως ασυνήθιστα.

Ενώ εκτίμησε ότι η εν λόγω πυραυλική δοκιμή βάζει «σε μεγάλο πρόβλημα» τον Ντ. Τραμπ λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, «θα βρεθεί σε δίλημμα» (σ.σ. ο Πρόεδρος των ΗΠΑ), εκτίμησε το πρωτοκλασάτο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος που έχει, σημειωτέον, αγαστή συνεργασία με τον αμερικανικό παράγοντα για επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους.

Δηλώσεις που θα πρέπει να τις δει κανείς σε συνδυασμό με την εξαιρετικά νηφάλια απάντηση που έδωσε στην ίδια συνέντευξη ο Αδ. Γεωργιάδης όταν ρωτήθηκε για την ευρωπαϊκή, και δη γερμανική, αντίδραση. Χρησιμοποίησε και εκείνος -όπως και ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες- την ίδια παρομοίωση, ότι η Ε.Ε. είναι ένα μεγάλο καράβι που αργεί να πάρει πορεία, αλλά «έχει αρχίσει να στρίβει, είμαστε μπροστά σε μεγάλη αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής», εκτίμησε εξάλλου.

Ενώ για τη στάση του Βερολίνου ειδικότερα, μίλησε πρώτα για τα ποικίλα γερμανικά συμφέροντα στην Τουρκία (ομόλογα, εξαγωγές, επιχειρηματικές δραστηριότητες επί τουρκικού εδάφους, έως και για τα 3 εκατ. Τούρκων ψηφοφόρων στη Γερμανία, θυμήθηκε). Επιχειρήματα ουσιαστικά στα χείλη ενός αναλυτή, υποχωρητικά όμως στα χείλη ενός υπουργού. «Η Γερμανία δεν είναι εχθρός μας, είναι εταίρος μας» σημείωσε δις ο υπουργός με την ταυτόχρονη πρόβλεψη ότι στο δίλημμα που θα αντιμετωπίσει προοπτικά το Βερολίνο -όπως εκτίμησε τουλάχιστον-, με την Ευρώπη ή με την Τουρκία, θα επιλέξει την Ευρώπη βεβαίως. Ανάλυση που έγινε σε εντελώς χαμηλούς τόνους…

Νίκος Παπαδημητρίου  

Σχετικά Άρθρα