Rapid test… κάθε μέρα – “Εμπλουτίζονται” τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Έμφραγμα στα νοσοκομεία, ολιγωρία αποφάσεων

 Rapid test… κάθε μέρα – “Εμπλουτίζονται” τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Έμφραγμα στα νοσοκομεία, ολιγωρία αποφάσεων

Τις επόμενες ημέρες θα διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το προηγούμενο διάστημα με την κυβέρνηση να επιμένει ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν η οικονομία και η κοινωνία, ενώ το βάρος πέφτει τώρα στη στήριξη των νοσοκομείων όπου η κατάσταση είναι τραγική με ασθενείς να καταλήγουν εκτός ΜΕΘ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πρόσθετα μέτρα… εμπλουτίζουν το Plan B τα οποία θα έρθουν στο τραπέζι, υπό προϋποθέσεις. Η βασική συνταγή συνιστά ένα ιδιότυπο αλλά ουσιαστικό lockdown για τους ανεμβολίαστους, το οποίο θα έχει και κοινωνικό αλλά και οικονομικό κόστος, αφού σίγουρα θα αυξηθεί ο αριθμός των rapid test που θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε τουλάχιστον τρία.

Υπάρχει, δε, σκέψη στο τραπέζι να αυξηθεί ο αριθμός στα επτά, ένα δηλαδή για κάθε μέρα της εβδομάδας.

Επίσης, εξετάζεται η πιθανότητα να απαιτείται rapid test και για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ, ενώ έχει αποκλειστεί η ακραία πρόταση που ακούστηκε να τους απαγορευτεί εντελώς η φυσική παρουσία και να μπορούν να κάνουν τις προμήθειές τους μόνον ηλεκτρονικά, όπως και η πρόταση για απαγόρευση της φυσικής παρουσίας στα φαρμακεία.

Με την ίδια κατηγορηματικά, το κυβερνητικό επιτελείο απορρίπτει τις προτάσεις που κατέθεσε προ διημέρου ο καθηγητής κ. Ν. Αλιβιζάτος για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, συνοδευόμενη με πρόστιμα έως και απόλυση.

«Η πολιτεία δεν διαπνέεται από τιμωρητική διάθεση έναντι των ανεμβολίαστων. Είναι όμως υποχρεωμένη να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, τους εμβολιασμένους αλλά και τους ίδιους τους ανεμβολίαστους», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, εκτιμώντας ότι έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση είναι αδύνατο να αποφευχθεί το lockdown προς τους ανεμβολίαστους.

«Είναι σαφές ότι ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται για μία ακόμη φορά ενώπιον δύσκολων αποφάσεων» λένε, επιβεβαιώνοντας ότι το εύρος των μέτρων θα συναρτηθεί από την έκταση και την ένταση της πανδημίας.

Σε αυτή τη φάση, από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν δοθεί δύο οδηγίες προς τα συναρμόδια υπουργεία: Να καλύψουν, ει δυνατόν όλα τα κενά που υπάρχουν στο σύστημα υγείας και να αξιοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο για τη μεγιστοποίηση των ελέγχων προς τους ανεμβολίαστους.

Πολεμικό σκηνικό στα νοσοκομείαΈμφραγμα στις ΜΕΘ

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση μεταθέτει μέρα με τη μέρα τα σχέδια για επίταξη ιδιωτών γιατρών ώστε να ενισχύσει το ΕΣΥ στην πιο κρίσιμη καμπή του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στον Alpha μετέθεσε τις αποφάσεις για τους ιδιώτες για την επόμενη εβδομάδα και χωρίς να το ανακοινώνει με βεβαιότητα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι επιτάξεις θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα, εφόσον δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί από το ΕΣΥ μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ό, τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε του ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος, διότι εκεί γίνεται η μεγάλη μάχη και η προσπάθειά μας έχει ως προτεραιότητα να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανθρώπινες απώλειες» υπογράμμισε.

Τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και υπουργών που φροντίζουν να συντηρούν το ζήτημα εδώ και ημέρες, αλλά και να… παίζουν καθυστερήσεις αναβάλλοντας συνεχώς τις τελικές αποφάσεις.

Ανάμεσα σε άλλα ο Γ. Οικονόμου επανέλαβε το κυβερνητικό αφήγημα μιας άλλης πραγματικότητας αρνούμενος να «δει» διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ και σημειώνοντας ότι «γίνεται τεράστια προσπάθεια να αξιοποιηθεί ό,τι διαθέσιμο κρεβάτι υπάρχει, έχουμε κάνει πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε στη διάθεσή μας το σύνολο των ΜΕΘ και του ιδιωτικού τομέα για non covid περιστατικά, προσθέτουμε κλίνες συνεχώς στα νοσοκομεία για θεραπεία, νοσηλεία covid και άλλες νοσηλείες».

Την ίδια ώρα οι ιστορίες που έρχονται από τα νοσοκομεία τις χώρας και τις εφιαλτικές εφημερίες καταγράφουν την κατάσταση πολέμου στην οποία βρίσκεται το ΕΣΥ.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση, εξάλλου, η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη χώρα έχει φτάσει στο 88%, ενώ στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 97%, φέρνοντας στο νου εικόνα ανάλογη με τον περσινό Νοέμβριο. Πρόσθεσε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αυτήν τη στιγμή νοσηλεύονται 3.663 ασθενείς με Covid-19.

Ενδεικτική της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη είναι η σημερινή καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ ότι δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), αρκετά βαριά περιστατικά με μηχάνημα υψηλής ροής οξυγόνου νοσηλεύονται στα όρια της διασωλήνωσης στις κλινικές, ενώ αρκετοί ηλικιωμένοι ασθενείς καταλήγουν επίσης σε κλινικές.

Μιλώντας, σήμερα το βράδυ στην ΕΡΤ, ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Παπανικολάου» άφησε σοβαρές αιχμές κατά της κυβερνητικής πολιτικής υπογραμμίζοντας ότι «το ΕΣΥ κανείς δεν το ενισχύει. Ακούμε πολλές μέρες τώρα ότι ο ιδιωτικός τομέας θα ενισχύσει το ΕΣΥ. Έχουμε αργήσει και κάθε φορά αργούμε. Τα νούμερα και τα ποσοστά δεν θα καταλαβαίνει ο κόσμος, βλέπω ασθενείς και συγγενείς, δεν τα καταλαβαίνουν αυτά» .

Σημειώνεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση υπογράμμισε ότι οι γιατροί σχεδόν και στα 124 νοσοκομεία της χώρας έχουν αυξημένη δουλειά, όχι μόνο για περιστατικά covid, ενώ προσπάθησε να υπολογίσει ότι ο αριθμός ενίσχυσης που απαιτείται είναι περίπου ένας γιατρός ανά νοσοκομείο για να προσθέσει ότι σίγουρα για το επόμενο δίμηνο θα χρειαστεί ενίσχυση το ΕΣΥ από τον ιδιωτικό τομέα.

Σχετικά με τις αντοχές του ΕΣΥ και απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γκάγκα, είπε ότι διατίθεντο 1.277 κρεβάτια ΜΕΘ, εκ των οποίων 1.039 στο ΕΣΥ, 35 στα στρατιωτικά νοσοκομεία και 203 σε ιδιωτικές κλινικές. Από τις 1.039 κλίνες του ΕΣΥ, 539 είναι Covid και 500 non Covid. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει δώσει επιπλέον 370 κλίνες στη Θεσσαλία και άλλες 200 κλίνες για περιστατικά Covid και 150 για λοιπά περιστατικά στη Θεσσαλονίκη. Για το επόμενο δίμηνο είπε το σύστημα χρειάζεται βοήθεια και από ιδιώτες γιατρούς. Τόνισε ότι οι ασθενείς θα αντιμετωπιστούν με ασφάλεια σε κάθε περίπτωση.

Σχετικά Άρθρα