Πρόταση “κλειδί” για τερματισμό του πολέμου : Μοντέλο Αυστρίας – “Είμαστε κοντά σε συμφωνία”, λέει το Κρεμλίνο- Διαφωνεί το Κίεβο

 Πρόταση “κλειδί” για τερματισμό του πολέμου : Μοντέλο Αυστρίας – “Είμαστε κοντά σε συμφωνία”, λέει το Κρεμλίνο- Διαφωνεί το Κίεβο

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, που διαπραγματεύεται σχεδόν σε καθημερινή βάση με τους Ουκρανούς για την εκεχειρία, αποκάλυψε ότι στις συνομιλίες που προηγήθηκαν, το Κίεβο πρότεινε να δημιουργηθεί στην Ουκρανία μια «αυστριακή ή σουηδική εκδοχή ενός αποστρατικοποιημένου κράτους, που θα έχει όμως τις δικές του δυνάμεις». Μέχρις ώρας το Κίεβο διαψεύδει ότι κατέθεσε τέτοια πρόταση, αν και από την ρωσική πλευρά τονίζεται πως υπάρχει πλαίσιο για συμφωνία πιθανώς σύντομα. Πηγές στην ουκρανική πρωτεύουσα μιλούν για ενα “ουκρανικό μοντέλο” ανεξαρτησίας.

Ο Μεντίνσκι διευκρίνισε ότι αυτό συζητείται σε επίπεδο ηγεσιών των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, ο Μεντίνσκι κατονόμασε τον στόχο της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

  • «Χρειαζόμαστε μια ειρηνική, ελεύθερη, ανεξάρτητη Ουκρανία, ουδέτερη – όχι μέλος στρατιωτικών μπλοκ, όχι μέλος του ΝΑΤΟ – μια χώρα που θα είναι φίλος, γείτονάς μας, με την οποία αναπτύσσουμε σχέσεις μαζί, χτίζουμε το μέλλον μας και η οποία δεν θα αποτελεί εφαλτήριο για στρατιωτικές και οικονομικές επιθέσεις κατά της χώρας μας».

Τόνισε ότι αυτός είναι ο λόγος που «κυριολεκτικά κάθε αριθμός και κάθε γράμμα στις συμφωνίες» συζητείται με ιδιαίτερη προσοχή με την ουκρανική πλευρά.

«Θέλουμε αυτή να είναι μια συμφωνία για τις επόμενες γενιές, έτσι ώστε τα παιδιά μας να ζουν επίσης σε έναν κόσμο, τα θεμέλια του οποίου θα τυθούν σε αυτή τη συμβατική διαδικασία», εξήγησε ο Μεντίσνκι.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας μίλησε και για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, αναφέροντας πως «αποτελούν έναν πλήρους κλίμακας και άνευ προηγουμένου οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας».
Ο Σ.Λαβρόφ από την πλευρά του είπε ότι τα βασικά ζητήματα διαπραγμάτευσης είναι η ασφάλεια των πολιτών στην ανατολική Ουκρανία, η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και τα δικαιώματα των ρωσόφωνων της Ουκρανίας.

“Ουκρανικό μοντέλο”, λέει το Κίεβο

Η Ουκρανία απαιτεί «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, απορρίπτοντας παράλληλα την ιδέα της εφαρμογής ενός «αυστριακού ή σουηδικού» μοντέλου… «ουδετερότητας», ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική προεδρία.

«Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με την Ρωσία. Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι “ουκρανικό”», δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ένας εκ των ουκρανών διαπραγματευτών, σε σχόλια που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία…

Επιβεβαιώνει ο Πεσκόφ

Την ώρα που οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις, Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι οι αντιπροσωπείες εργάζονται επί του παρόντος σε έναν συμβιβασμό για την ουδετερότητα της Ουκρανίας, με τον ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ να σημειώνει ότι οι συζητήσεις δεν είναι εύκολες, αλλά υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες διατυπώσεις που πλησιάζουν στην οριστικοποίησή τους και τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να τονίζει ότι αυτή η επιλογή αναφορικά με το ουδέτερο καθεστώς «είναι πράγματι αυτή που συζητείται αυτή τη στιγμή και που μπορεί να θεωρηθεί συμβιβαστική».

Οι όροι της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας που επιδιώκει η Ρωσία δεν είναι ακόμη σαφείς, αλλά η Ουκρανία θα διαθέτει δικές της ένοπλες δυνάμεις. Ο Πεσκόφ έκανε λόγο για ουδετερότητα της Ουκρανίας στα πρότυπα της Σουηδίας ή της Αυστρίας, η οποία διαθέτει δικό της στρατό, αλλά δεσμεύεται σε καθεστώς ουδετερότητας από τη Συνθήκη του 1955 για το αυστριακό κράτος και το σύνταγμά της, που απαγορεύει την ένταξή της σε στρατιωτικές συμμαχίες και την εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών βάσεων σε εδάφη της.

Σχετικά Άρθρα