• 25 Σεπτεμβρίου, 2020

Κακοκαιρία “Ιανός”: Άλλαξαν πάλι τα δεδομένα, μετατρέπεται σε κυκλώνα (vid)

 Κακοκαιρία “Ιανός”: Άλλαξαν πάλι τα δεδομένα, μετατρέπεται σε κυκλώνα (vid)

Ο Ιανός τις επόμενες ώρες αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα μας ενώ νέα δεδομένα αλλάζουν πάλι το σκηνικό καθώς αναφέρουν πώς μετατρέπεται σε κυκλώνα. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα κυρίως στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο και για τον λόγο αυτό έχουμε νέα σύσκεψη στην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

Ο «Ιανός», το πρωί ήταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, έχει αρχίσει να ενισχύεται και να αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane), σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του «Ιανού» είναι περί τα 1.000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν, εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή περίπου οκτώ μποφόρ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Ο ΚΥΚΛΩΝΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο, είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Στερεά, ενώ ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των δέκα μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα.

Κλειστή είναι η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει στην περιοχή του Ιονίου η κακοκαιρία. Οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης.

Με πληροφορίες από meteo.gr