• 5 Δεκεμβρίου, 2020

Ραγδαία η επέκταση του ιού στη Θεσσαλονίκη- Νέα δραματική αύξηση κρουσμάτων- Τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ζητά η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων

 Ραγδαία η επέκταση του ιού στη Θεσσαλονίκη- Νέα δραματική αύξηση κρουσμάτων- Τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ζητά η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων

Αρνητικό ρεκόρ που τρομάζει σημείωσε σήμερα η Θεσσαλονίκη, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, με 800 (!) κρούσματα στα 2065 πανελλαδικά, ξεπερνώντας αυτά της Αθήνας. Είναι προφανώς πως η εξάπλωση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη είναι ραγδαία και άκρως επικίνδυνη, την ώρα που όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας η πληρότητα των ΜΕΘΟ στη Δυτική Μακεδονία έφθασε το 100% (!), ενώ στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας έχουν καταληφθεί από ασθενείς Covid το 2/3 των υπαρχόντων κλινών.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 2056 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 62 συνδέονται με συρροές και 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 39251, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες.

4112 (10.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 13278 (33.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

135 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 38 (28.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 291 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 626 θανάτους συνολικά στη χώρα. 238 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Φόβοι για τα σχολεία

Όπως μεταδίδει το voria.gr, καταγγέλλεται από την Ομοσπονδία σε σχολείο στο Κορδελιό λόγω των κρουσμάτων απομονώθηκαν μόνο τα κορίτσια ενός τμήματος.

Αιχμές κατά της κυβέρνησης αφήνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας για τη διαχείριση της διασποράς κρουσμάτων κορωνοϊού στις εκπαιδευτικές μονάδες.

«Γίνεται φανερό ότι η Κυβέρνηση δε διαθέτει ούτε ένα ευρώ για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων αφήνοντας έκθετους γονείς, μαθητές εκπαιδευτικούς, και τις οικογένειές τους. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στους γονείς για την αντιμετώπιση αυτών των κρουσμάτων, γινόμαστε καθημερινά  δέκτες δεκάδων τηλεφωνημάτων για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, πολλοί γονείς μαθητών που εμφανίζουν συμπτώματα, αναγκάζονται να πληρώσουν το τεστ σε ιδιωτικό εργαστήριο για να επιστρέψει το παιδί στο σχολείο, ενώ δημόσιες δομές δε δέχονται τους μαθητές αν δεν έχουν συμπτώματα.

Επίσης αναφέρεται πως όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα στο σχολείο,  στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους δεν είναι φορείς του ιού, ζητούν να γίνουν τεστ αλλά οι οδηγίες που παίρνουν είναι να μείνουν οι μαθητές σε καραντίνα και μόνο αν παρουσιάσουν έντονα συμπτώματα να ζητήσουν εξέταση.

«Αναγκάζονται  έτσι να προσφύγουν σε  ιδιωτικά εργαστήρια και πάλι  βάζοντας το χέρι στην τσέπη ώστε να καλύψουν και αυτό το έξοδο», σημειώνει η Ομοσπονδία.

«Απομόνωσαν μόνο κορίτσια»

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, υπάρχουν περίεργα περιστατικά σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως στο 2ο Γυμνάσιο Κορδελιού που συνέχισαν να λειτουργούν απομονώνοντας μόνο κορίτσια ενώ επισημαίνεται πως σχολεία συνεχίζουν τη λειτουργία τους μόνο με μαθητές που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

«Τάξεις που είναι γενικής παιδείας  μετά  συνενώνονται στις ειδικότητες με αποτέλεσμα αν κάποιος νοσεί να μεταφέρεται και στις τάξεις  ειδικοτήτων όπου ο αριθμός  των μαθητών αυξάνεται. Μαθητές  σε  σχολεία  έρχονται από πολλές περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιώντας τα ΜΜΜ δύο φορές την ημέρα (η πλειοψηφία των οποίων μετεπιβιβάζονται σε περισσότερα του ενός οχημάτων),στα οποία δεν τηρείται το 65% της χωρητικότητας, βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα μαθητές, εκπαιδευτικοί  και  οι  οικογένειες  όλων  να  βρίσκονται  καθημερινά  εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού.(ΕΠΑΛ Καλαμαριάς- ΕΠΑΛ Εύοσμου)», αναφέρει η Ομοσπονδία Γονέων.

Ακόμα σημειώνεται πως υπάρχουν περιπτώσεις σε σχολεία που βρέθηκε κρούσμα στο ολοήμερο και δεν γίνονται τεστ σε όσους μαθητές ήρθαν σε επαφή μαζί του.

«Στα περισσότερα σχολεία το  προσωπικό  καθαριότητας  δεν  επαρκεί  να  καλύψει  το  μέγεθος  του  σχολικού  συγκροτήματος και τις αυξημένες ανάγκες ειδικά των εργαστηρίων (π.χ. τάξεις Η/Υ,τάξεις Υγείας  κλπ) όπου χρήζουν ιδιαιτέρων μέτρων υγιεινής. Υπάρχουν μαθητές που  ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εκτίθενται σε όλους τους κινδύνους  που  έχουμε  προαναφέρει. Δεδομένης της απουσίας σχολιάτρου οι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών πολλαπλασιάζονται», λέει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων.

Διάλυση συγκέντρωσης αντιεξουσιαστών

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις καλώντας τους συγκεντρωθέντες να διαλυθούν όπως επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ομάδα αντιεξουσιαστών συγκεντρώθηκε στην κατάληψη 111 επί της οδού Εγνατία ύστερα από την αποτροπή της προγραμματισμένης συγκέντρωσής του στην Καμάρα για υγειονομικούς λόγους.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις καλώντας τους συγκεντρωθέντες να διαλυθούν όπως ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

Λίγο αργότερα οι αντιεξουσιαστές αποχώρησαν από το σημείο.

Εκτός από τη συγκέντρωση στην κατάληψη 111 έγινε και συγκέντρωση με μικροφωνική στη κατάληψη της Mundo Nuevo που ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Δεκάδες κρούσματα σε αστυνομικούς!

Η ΕΑΥΘ κάνει γνωστό στην ανακοίνωση πως δεκάδες αστυνομικοί νοσούν και ακόμα περισσότεροι έχουν τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα.

Την ανάγκη στήριξης του αστυνομικού προσωπικού μετά την έκρηξη κρουσμάτων στις αστυνομικές υπηρεσίες και πρόταση για διενέργεια τεστ από τις υγειονομικές Υπηρεσίες της ΕΛΑΣ ανέφερε σε επιστολή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη.

Παράλληλα η ΕΑΥΘ κάνει γνωστό στην ανακοίνωση πως δεκάδες αστυνομικοί νοσούν και ακόμα περισσότεροι έχουν τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση:

«Ενώ η Θεσσαλονίκη βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει την εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων για την κρατούσα κατάσταση στις αστυνομικές Υπηρεσίες της ΓΑΔΘ.

Πλέον, τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Δεκάδες Αστυνομικοί νοσούν και ακόμα περισσότεροι έχουν τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα. Όπως, θα περίμενε κανείς, η εξέλιξη αυτή θα έπρεπε να έχει ενεργοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό και οι Αστυνομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, να εξετάζονται κατά προτεραιότητα προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Τουναντίον, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για την προστασία των συναδέλφων μας. Οι Αστυνομικοί, ακόμα κι αν προέρχονται από Υπηρεσίες που έχουν κρούσματα, συνεχίζουν να έρχονται καθημερινά σε επαφή με αμέτρητους συμπολίτες τους, ενώ παράλληλα πολλοί εξ αυτών απασχολούνται σε φυλάξεις κρατουμένων ασθενών σε νοσοκομεία και στις ειδικές πτέρυγες αυτών. Ο κίνδυνος που προκαλείται είναι διττός, ήτοι κάποιος υγιής συνάδελφός μας ανά πάσα στιγμή μπορεί να ασθενήσει, και κάποιος ασυμπτωματικός ασθενής Αστυνομικός μπορεί εν αγνοία του να μεταδώσει τον ιό σε κάποιον άλλον.

Δυστυχώς όπως αποδεικνύεται, η διαδικασία που ακολουθείται για τα κρούσματα εντός της Αστυνομίας είναι πρόχειρη και επιδερμική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι σε κεντρική μάχιμη Υπηρεσία, οι 3 συνάδελφοι που μετήγαγαν κρατούμενο που διαγνώστηκε θετικός στον ιό και ήρθαν σε άμεση επαφή μαζί του, αρχικά τέθηκαν σε καραντίνα, στη συνέχεια βγήκαν από αυτή, και εντέλει ξαναμπήκαν. Όλα αυτά έγιναν στη διάρκεια της ίδιας ημέρας και καθώς φαίνεται, η ταλάντευση της Διοίκησης στόχευε στη μη διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας της Υπηρεσίας. Ενέργεια που αντίκειται στις εσωτερικές διαταγές του Αρχηγείου για ιχνηλάτηση των επαφών και απαρέγκλιτη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία είναι ανεπίτρεπτο ορισμένοι Αξιωματικοί να έχουν παρωπίδες και μόνο μέλημά τους να είναι η συμπλήρωση των δεικτών απόδοσης του προσωπικού.

Ωστόσο, ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα είναι η παντελής απουσία του ΕΟΔΥ, τα κλιμάκια του οποίου δεν μεταβαίνουν στις Υπηρεσίες που έχουν κρούσματα παρά τις εκκλήσεις των διοικούντων. Πως άραγε να ερμηνεύσουμε την παράλειψη έλεγχου του προσωπικού μιας Υπηρεσίας με 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα; Η ίδια αδιαφορία επιδείχθηκε και στην περίπτωση ενός κεντρικού Τμήματος που αποτελεί σημείο μεγάλης προσέλευσης για τους πολίτες και τους Αστυνομικούς πολλών Υπηρεσιών της ΓΑΔΘ, και στο οποίο την τελευταία εβδομάδα αρκετοί συνάδελφοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Η διαπιστωθείσα άτυπη εξαίρεση της Ελληνικής Αστυνομίας από την ατζέντα του ΕΟΔΥ γεννά μεγάλα ερωτήματα, ιδίως όταν η ανταπόκρισή του σε κάθε άλλη δημόσια Υπηρεσία ή κοινωνική δομή με ενεργά κρούσματα είναι άμεση.

Η Ελληνική Αστυνομία είναι η μοναδική εργασιακή ομάδα που βρίσκεται παντού και πάντα. Όσο δεν θωρακίζεται η λειτουργία της, διατηρείται ισχυρός ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα μετάδοσης του COVID-19. Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά όσο οι ενεργές εστίες μέσα στις αστυνομικές Υπηρεσίες δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα, η δημόσια υγεία υποθηκεύεται και αργά ή γρήγορα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτών των παραλείψεων.

Οι εκκλήσεις της Ένωσής μας ήταν και παραμένουν διαρκείς, με πολλαπλούς αποδέκτες. Εντούτοις, δεν μας έμεινε κάποιος άλλος τρόπος για να επικοινωνήσουμε την κρισιμότητα των στιγμών. Για να είναι ελεγχόμενη και διαχειρίσιμη η κατάσταση, προτείνουμε την άμεση ενεργοποίηση και εκπαίδευση των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που απασχολούνται στα πολυϊατρεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να διενεργούν μοριακά τεστ στις Υπηρεσίες που έχουν κρούσματα και τακτικούς προληπτικούς έλεγχους σε όλο το αστυνομικό προσωπικό.

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Αρχηγέ,

Παρακαλούμε θερμά να εξετάσετε την πρότασή μας, η οποία δεν επιδέχεται αναβολής και έχει ως μοναδικό στόχο την εξασφάλιση της υγείας των συναδέλφων μας και του κοινωνικού συνόλου. Διαφορετικά, τα επερχόμενα κρούσματα που σήμερα «σιγοβράζουν», θα είναι πολλαπλάσια και τότε δεν θα μπορούν να αγνοηθούν», καταλήγει.

Πηγή: voria.gr