• 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Πυρκαγιές στην Αχαϊα: Εκκενώθηκαν πάνω από δέκα χωριά – Ζημιές σε σπίτια και τέσσερις τραυματίες

 Πυρκαγιές στην Αχαϊα: Εκκενώθηκαν πάνω από δέκα χωριά – Ζημιές σε σπίτια και τέσσερις τραυματίες

Δύσκολες ώρες βιώνουν οι κάτοικοι της Αχαΐας, καθώς Ελικίστρα και Δροσιά βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού λόγω των δύο μεγάλων πυρκαγιών που μαίνονται.

Πρόκειται για δύο μέτωπα, με τις αρχές να δίνουν εντολή για την προληπτική εκκένωση πολλών οικισμών, καθώς οι φλόγες έχουν πλησίασαν κοντά σε κατοικημένες περιοχές και ορισμένα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Σε ύφεση το μέτωπο της Ελικίστρας

Στην Ελικίστρα έχει δοθεί εντολή για προληπτική απομάκρυνση από το Νέο Σούλι και την περιοχή Ρυάκι, ενώ σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Πλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά στη συγκεκριμένη περιοχή είναι σε ύφεση.

“Μάχη” στη Δροσιά

Το μέτωπο πάντως που εμπνέει μεγάλη ανησυχία είναι στη Δροσιά, με τις αρμόδιες αρχές να δίνουν λίγο μετά τις 19:00 εντολής εκκένωσης για έντεκα οικισμούς. Πρόκειται για: Πτέρη, Στρυβογά, Κάτω Δροσιά, Πηγάδια, Μπαράκες, Σκιαδά, Ξηροχώρι, Σταυροδρόμι, Σκούρας, Καρδάσι, Καρπέτα και Αγία Τριάδα.

Όσον αφορά στις προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, στην περιοχή επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 35 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Στο νοσοκομείο για πρώτες βοήθειες

Δύο άτομα, μια γυναίκα κάτοικος του Σουλίου Πάτρας και ένας πυροσβέστης, μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Τα δύο άτομα αισθάνθηκαν δυσφορία (λιποθυμία και αναπνευστικά προβλήματα) λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Ένας ακόμη πυροσβέστης μεταφέρθηκε από την περιοχή της Ερυμάνθειας, που υπάρχει πύρηνο μέτωπο σε εξέλιξη, αρχικά στο Κέντρο Υγείας της περιοχής και εν συνεχεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Επίσης, στο Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα Πατρών παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε άνδρα κάτοικο της περιοχής με θλαστικό τραύμα.

Ένας ακόμη πυροσβέστης λόγω εισπνοής καπνού στην περιοχή του Σουλίου μεταφέρθηκε από συναδέλφους του στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» Πάτρας αλλά λόγω μη εφημερίας έγινε κλήση για διακομιδή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Έτσι λοιπόν παραλήφθηκε και μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο Ρίο.

Επίσης ένας πολίτης από την περιοχή του Σουλίου έλαβε πρώτες βοήθειες από πλήρωμα του ΕΚΑΒ επί τόπου λόγω εγκαυμάτων που έχει υποστεί στην πλάτη του. Του έγινε περιποίηση του τραύματος και επέστρεψε σπίτι του καθώς αρνήθηκε να διακομιστεί σε νοσοκομείο.

Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έθεσε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας υγειονομικές δομές και ΕΚΑΒ στην Πάτρα.

Ο ίδιος επικοινώνησε με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου, ζητώντας να θέσουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας όλες τις υγειονομικές δομές και το ΕΚΑΒ στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα, εκτός από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου που εφημερεύει σήμερα, έχει τεθεί σε ετοιμότητα και το Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας στις ειδικότητες Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής.