• 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Πυρκαγιές και πανδημία στο επίκεντρο της σφοδρής κριτικής Τσίπρα στη Βουλή – Καταλογίζει ανικανότητα, παιχνίδια με τη δημόσια υγεία, διχασμό

 Πυρκαγιές και πανδημία στο επίκεντρο της σφοδρής κριτικής Τσίπρα στη Βουλή – Καταλογίζει ανικανότητα, παιχνίδια με τη δημόσια υγεία, διχασμό

Η συζήτηση στη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές αναμένεται αναπόφευκτα να περιστραφεί και στα ζητήματα της πανδημίας. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του εμβολιασμού αλλά όχι με τον διχασμό που επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης για να κρύψει την αποτυχία του με τον εμβολιασμό. Μπορεί η συζήτηση στην ολομέλεια να αφορά την πολιτική προστασία και την επόμενη ημέρα, αλλά στην ημερήσια διάταξη θα επιδιωχθεί να μπει από όλες τις πλευρές και το ζήτημα της πανδημίας.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Τα νέα μέτρα προκαλούν ήδη διχογνωμία μεταξύ των κομμάτων, ωστόσο στην Κουμουνδούρου παρατηρούν μια παγίδα για τη δημόσια υγεία κορυφαίας σημασίας. Χαρακτηρίζουν κομβικό λάθος την επιλογή της κυβέρνησης στο πλαίσιο του αυτοματισμού που καλλιεργεί στην κοινωνία μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων το μήνυμα εφησυχασμού που στέλνει σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο.

  • Με τη μετάλλαξη Δέλτα να μεταδίδεται με καταιγιστικό ρυθμό και μάλιστα με «ύπουλο» τρόπο μια και για αρκετό καιρό μπορεί ο φορέας του να μην εμφανίζει συμπτώματα, οι ελευθερίες που παρέχονται στους εμβολιασμένους που φέρουν εξίσου τον ιό μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές.

Κι αυτό την ώρα που επαληθεύονται οι προβλέψεις για 4 και 5 χιλιάδες κρούσματα στο τέλος του καλοκαιριού ενώ πλέον και οι θάνατοι από 20 ημερησίως μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα έχουν σκαρφαλώσει στους 30 την ημέρα.

Βόμβα στο ΕΣΥ

Μια ακόμη παγίδα η οποία όμως τείνει να εξελιχθεί σε επικίνδυνη ατραπό για το δημόσιο σύστημα υγείας είναι και η επιμονή της κυβέρνησης αντί της πειθούς να επιβάλει το νόμο της αναστολής εργασίας για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία.

  • Από την Κουμουνδούρου έχουν ζητήσει ήδη την απόσυρση του νόμου και ουσιαστικά μιλούν για βόμβα στο ΕΣΥ. Το κενό που θα δημιουργηθεί αν τελικά δεν εμβολιαστεί το προσωπικό των νοσοκομείων αναμένεται να φέρει σε κατάρρευση ολόκληρες μονάδες υγείας.

Όπως επισημαίνουν μάλιστα μπορεί ο εμβολιασμός των γιατρών να έχει προχωρήσει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό και στο νοσηλευτικό προσωπικό σε λιγότερο ικανοποιητικό βαθμό, στο λοιπό προσωπικό όμως ο εμβολιασμός έχει φτάσει μόλις στο 40-45%. Τα κενά που θα δημιουργηθούν αν επιμείνουν αναμένεται να φέρουν την κατάρρευση των νοσοκομείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την οικονομία μια και θα αναζητηθούν όπως όλα δείχνουν ιδιώτες να καλύψουν τις ελλείψεις εν μέσω του τέταρτου κύματος.

Διαχείριση αποτυχίας

«Ο Μητσοτάκης τιμωρεί έναν στους δύο Έλληνες για να διαχειριστεί την αποτυχία του» ήταν το σχόλιο της Κουμουνδούρου στα απαγορευτικά που ρίχνει η κυβέρνηση στους ανεμβολίαστους μαζί με το κόστος που τους επιβάλει υποχρεώνοντάς τους σε ραπιντ τεστ το οποίο θα το κάνουν αποκλειστικά σε ιδιωτικές δομές.

Όμως και σε αυτή την περίπτωση από την Κουμουνδούρου βλέπουν καθαρά την πρόθεση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη αντί για μαζικό δωρεάν τέστινγκ – ειδικά των ανεμβολίαστων – και ιχνηλάτηση, να επιβεβαιώνει τη «διαχρονική σχέση της ΝΔ με το δημόσιο τομέα: λεηλασία υπέρ των συμφερόντων των λίγων, χρεοκοπία για την κοινωνία» όπως σημείωνε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλίιόπουλος.

Ανορθολογισμός

Το κυβερνητικό επιχείρημα πάντως σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι χαϊδεύει τους αντιεμβολιαστές με αφορμή τη στάση του κ. Πολάκη υπερ των φαρμάκων μονοκλονικών αντισωμάτων για να προλαμβάνονται οι εισαγωγές στις ΜΕΘ, δεν προβληματίζει την Κουμουνδούρου.

  • Από το ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι είναι υπέρ του εμβολιασμού και θυμίζουν ότι ήταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που ζητούσε να χαρακτηριστεί δημόσιο αγαθό και να απελευθερωθεί η πατέντα τους για να προχωρήσει η μαζική παραγωγή τους για όλο τον πληθυσμό του πλανήτη.

Όμως το ζήτημα των μέτρων που ελήφθησαν για μια ακόμη φορά εμπεριέχουν μεγάλες αντιφάσεις. Την ώρα που εργαζόμενοι και φοιτητές θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους έως και 80 ευρώ το μήνα για τα τέστ, η κυβέρνηση αφήνει εκτός μέτρων προστασίας από τη διασπορά στους κλειστούς χώρους τις εκκλησίες.

  • «Περιμένουμε από κάποιον να εξηγήσει με ποια επιστημονικά δεδομένα, από όλα τα περιοριστικά μέτρα για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εξαιρούνται οι χώροι θρησκευτικής λατρείας. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι πρόκειται για ανεύθυνη μικροπολιτική της ΝΔ» ήταν το δηκτικό σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τα δυο μέτρα και δυο σταθμά της κυβέρνησης.