Πυρκαγιά στο Μάτι: Αναβλήθηκε η συζήτηση της προσφυγής 27 θυμάτων και συγγενών

 Πυρκαγιά στο Μάτι: Αναβλήθηκε η συζήτηση της προσφυγής 27 θυμάτων και συγγενών

Τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, αναβλήθηκε για τις 25 Νοεμβρίου του 2022 η συζήτηση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών της πρώτης μεγάλης ομαδικής προσφυγής 27 θυμάτων και συγγενών θυμάτων.

Η αναβολή δόθηκε καθώς η Πυροσβεστική και οι δήμοι Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου και Πεντέλης που εγκαλούνται, δεν κατέθεσαν φάκελο με τις θέσεις τους, όπως προβλέπεται.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση των εναγόντων με τον δικηγόρο Αλέξανδρο Παπαστεριόπουλο να δηλώνει:

«Προκαλεί απορία και αγανάκτηση 4 χρόνια μετά να βραδύνει η δικαιοσύνη σε μια ξεκάθαρη υπόθεση». Όπως σημείωσε δε, «αποτελεί πάγια πρακτική του Δημοσίου να μην καταθέτει φάκελο επικαλούμενο φόρτο εργασίας αφού σπάνια δικάζεται ερήμην».

Η αγωγή έχει κατατεθεί από 27 άτομα μεταξύ των οποίων είναι εγκαυματίες, συγγενείς θυμάτων και πυρόπληκτοι των οποίων οι οικίες υπέστησαν ολική καταστροφή ή σημαντικές φθορές. Διεκδικούν αποζημιώσεις που αγγίζουν τα 8,5 εκ. ευρώ , για ηθική βλάβη, ψυχική οδύνη και υλικές ζημίες.

Στρέφονται κατά του ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Μαραθώνος, Ραφήνας – Πικερμίου και Πεντέλης, αποδίδοντάς τους μεταξύ άλλων σοβαρά επιχειρησιακά λάθη, έλλειψη της προβλεπόμενης προληπτικής εναέριας επιτήρησης, καθυστερημένη κινητοποίηση και υποτίμηση του κινδύνου.

Πηγή: enikos.gr

Χρήστος Σταθόπουλος