• 20 Ιανουαρίου, 2021

Πυρκαγιά στις Μυκήνες : Έκαψε και τον αρχαιολογικό χώρο- Η φωτιά πέρασε δίπλα στον τάφο του Αγαμέμνονα!

 Πυρκαγιά στις Μυκήνες : Έκαψε και τον αρχαιολογικό χώρο- Η φωτιά πέρασε δίπλα στον τάφο του Αγαμέμνονα!

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στις Μυκήνες σε χαμηλή βλάστηση κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος εκκενώθηκε προληπτικά.

Στο σημείο έσπευσαν 27 πυροσβέστες με πεζοπόρο τμήμα, οκτώ οχήματα, δύο αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών δεν γλίτωσε τελικά από τη μανία της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής πλησίον του τάφου του Αγαμέμνονα, καθώς οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυτόν, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να παλεύουν να σώσουν τις αρχαιότητες.

Όπως μεταδίδει ο ενημερωτικός ιστότοπος https://anagnostis.org το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί το βασίλειο του Μυθικού Αγαμέμνονα δεν μπορεί να υπολογιστεί, καθώς η πυρκαγιά μαίνεται και οι προσπάθειες κατάσβεσης βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Θανάσης Κολυβήρας, «η φωτιά πέρασε σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου και έκαψε ξερά χόρτα, χωρίς να απειλήσει το Μουσείο».

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν το απόγευμα της Κυριακής και πλέον επιχειρούν 56 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 οχήματα, 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Η πυρκαγιά έκαψε ωστόσο και τον αρχαιολογικό χώρο,όπως φαίνεται στη φωτογραφία

Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, φυτό, ουρανός, γρασίδι, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Δήλωση Γιάννη Ραγκούση:

Η πυρκαγιά στις Μυκήνες, η οποία έπληξε και τον αρχαιολογικό χώρο περνώντας μέσα από αυτόν, προκαλεί βαθύτατη θλίψη και ανησυχία σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.
Ταυτόχρονα όμως προκαλεί και σοβαρότατα ερωτήματα δεδομένου ότι πρόκειται κυρίως για μια αγροτοδασική περιοχή με χαμηλή βλάστηση.
Ερωτήματα τα οποία γίνονται ακόμη πιο έντονα μετά την ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος με μήνυμα στο Twitter, στις 18.20, ότι υπήρξε μεν ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά κάποιες ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.