Πτώση Αντόνοφ: Στο σημείο ο λόχος χημικής άμυνα (vids)

 Πτώση Αντόνοφ: Στο σημείο ο λόχος χημικής άμυνα (vids)

Συντριβή μεταγωγικού αεροσκάφους τύπου Antonov έξω στην κοινότητα Αντιφιλίππων του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας, Κυριακή 17 Ιουλίου 2022. Το μεταγωγικό αεροσκάφος είχε οκταμελές πλήρωμα και μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικό υλικό ενώ τελικός προορισμός του ήταν το Μπαγκλαντές. (ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ/EUROKINISSI)

Στο σημείο που έπεσε το αεροσκάφος Αντόνοφ στην Καβάλα βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα ο λόχος χημικής άμυνας, που απαρτίζεται τουλάχιστον από 14 άτομα.

Ο λόχος χημικής άμυνας θα ελέγξει την λευκή ουσία που φέρεται να υπάρχει διάσπαρτη γύρω από τα συντρίμμια του αεροσκάφους και θα εκτιμήσει την επικινδυνότητά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr μια πρώτη εκτίμηση για αυτή την ουσία αναμένεται να υπάρξει μέχρι το απόγευμα.

Όλες οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής πραγματοποιούνται σε συνεργασία με δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.

Στην περιοχή βρίσκονται, ακόμη, μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς του Ελληνικού Στρατού από Δράμα και Λιτόχωρο, ενώ προωθείται αντίστοιχη ομάδα από Αλεξανδρούπολη.

Επίσης, μεταβαίνουν άμεσα επιθεωρητές περιβάλλοντος ύστερα από εντολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Το κλιμάκιο των επιθεωρητών πρόκειται να διαπιστώσει εάν συντρέχει περιβαλλοντικός κίνδυνος από το φορτίο του Αντόνοφ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, άμεσα μετέβησαν στο σημείο 15 Πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ ακολούθησαν επιπλέον πυροσβεστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών ομάδων από 2η και 4η ΕΜΑΚ, με δύο ειδικά οχήματα περισυλλογής επικίνδυνων υλικών, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», καθώς και ομάδα Σμη.ΕΑ (drones). Η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα και δημιουργήθηκε περίμετρος ασφαλείας.

Επί τόπου παραμένουν 30 πυροσβέστες και δυνάμεις των δύο ΕΜΑΚ, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, ελικόπτερα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ).

Τι μετέφερε το Αντόνοφ

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σερβία το Αντόνοφ μετέφερε 11,5 τόνοι στρατιωτικού υλικού με τελικό προορισμό το Μπανγκλαντές.

Επίσης όπως αναφέρει το ΣΚΑΙ αναλυτικά στοιχεία για το φορτίο έδωσε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) η σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir, που είναι ο εντολέας της μεταφοράς του φορτίο.

Σύμφωνα με αυτή την ενημέρωση το Antonov μετέφερε:

-εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,

-εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και

-φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67

Όθων Παπαδάκης