• 29 Νοεμβρίου, 2021

ΠτΔ: Επιχειρήσεις με κοινωνική, περιβαλλοντική και ψηφιακή αντίληψη μας φέρνουν πιο κοντά σε ένα καλύτερο μέλλον

 ΠτΔ: Επιχειρήσεις με κοινωνική, περιβαλλοντική και ψηφιακή αντίληψη μας φέρνουν πιο κοντά σε ένα καλύτερο μέλλον

«Ο τόπος μας έχει ανάγκη από ανθρώπους που οικοδομούν ‘με λογισμό και μ’ όνειρο’ το κοινό μας μέλλον», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον χαιρετισμό της κατά την τελετή απονομής των Βραβείων «Βιώσιμης – Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας» του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις με κοινωνικό αντίκτυπο και η ενσωμάτωση των αρχών της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης αναδεικνύονται ως βασικά εργαλεία, ώστε να επιτευχθεί ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός και πρόσθεσε ότι «επιχειρήσεις με κοινωνική, περιβαλλοντική και ψηφιακή αντίληψη, μας φέρνουν πιο κοντά σε ένα καλύτερο μέλλον».

Αναφερόμενη στα φετινά βραβεία, που είναι προσανατολισμένα στην εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και την ψηφιακή καινοτομία, υπογράμμισε ότι «βραβεύονται οι εκπρόσωποι μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που προωθούν την παραγωγή τους στο εξωτερικό με τον πιο πρωτότυπο τρόπο, χρησιμοποιώντας το οπλοστάσιο της υψηλής τεχνολογίας, δημιουργώντας νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, με σεβασμό στο περιβάλλον και υψηλή προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών που έχει επιφέρει η πανδημία, αλλά και οι στόχοι της διττής ψηφιακής και κλιματικής μετάβασης».

Υποστήριξε επίσης, ότι οι μεγάλες προκλήσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις στη νέα εποχή, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, τόσο με το πεδίο ενδυνάμωσης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, όσο και με την κρίσιμη πρόσβαση σε νέες αγορές, ιδίως στο αναδυόμενο παγκοσμιοποιημένο “οικοσύστημα” των ψηφιακών πλατφορμών που αναδιατάσσουν τις υφιστάμενες αλυσίδες αξίας. «Έχουν επίσης να κάνουν με τον βαθμό που οι επιχειρήσεις επιτυγχάνουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού που προκαλεί η αναδιάρθρωση υφιστάμενων κλάδων και καθιερωμένων επιχειρηματικών μοντέλων λόγω των τεχνολογικών αλλαγών και της ψηφιοποίησης, αλλά και οι νέες μορφές απασχόλησης. Συνθήκες ιδιαίτερες, που καταδεικνύουν διεθνώς την αυξανόμενη σημασία που έχει η επιχειρηματική δικτύωση και μεγέθυνση σε συνδυασμό με την ψηφιακή ωρίμανση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλα τα πεδία» συμπλήρωσε.

Υπενθύμισε ακόμη, ότι τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η αντιμετώπιση της πανδημίας, σε συνδυασμό με τις συνέπειες που μας κληροδότησε η δεκαετής σχεδόν οικονομική κρίση στην χώρα μας, επηρέασαν άμεσα την επιχειρηματικότητα και εκατοντάδες επιχειρήσεις γνώρισαν την οικονομική δυσπραγία. Ωστόσο, τόνισε, ότι «κάποιοι είδαν μέσα στην υγειονομική κρίση και το προσωρινό αδιέξοδο που δημιούργησε, την ελπίδα μιας νέας ευκαιρίας. Ανήσυχοι επιχειρηματίες, με έμπνευση και όραμα, δεν λύγισαν μπροστά στις δυσμενείς καταστάσεις και τις αρρυθμίες της αγοράς, αλλά αντιδρώντας δυναμικά κατόρθωσαν να καινοτομήσουν και να σχεδιάσουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες, να γίνουν πρότυπα βιώσιμης και υπεύθυνης επιχειρηματικότητας. Είναι αυτοί που σήμερα βραβεύονται».

Επιπροσθέτως, συνεχάρη το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και για τα ειδικά τιμητικά βραβεία που αφορούν την αριστεία, την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, τη συμβολή στην ανάπτυξη της οικονομίας. «Η βράβευση της καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστασίας Κοτανίδου, για την μεγάλη προσφορά της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, του 18χρονου Δημήτρη Καρακώστα, που παρά την απώλεια και των δυο γονέων του αρίστευσε στις πανελλήνιες εξετάσεις, και των παραγωγών οίνου Γιάννη Τρουπή και Ευάγγελου Ξυγκώρου, φανερώνουν την κοινωνική μέριμνα και ευαισθησία του επιχειρηματικού κόσμου» επισήμανε η Πρόεδρος.

Τέλος, ευχήθηκε η αναγνώριση και η επιβράβευση των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αντέχουν στην κρίση και πρωτοπορούν να εμπνεύσει περισσότερους νέους – ειδικά νεαρές γυναίκες – να επιτύχουν σε μια παγκόσμια οικονομία. «Οι εμπνευσμένοι επιχειρηματίες που βραβεύουμε να βρουν γρήγορα μιμητές σε κάθε παραγωγικό κλάδο. Και η πολυμήχανη ενεργητικότητα των καινοτόμων επαγγελματιών να συνεχιστεί απρόσκοπτα παραμερίζοντας τα εμπόδια της πανδημίας» κατέληξε.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απένειμε στην καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστασία Κοτανίδου, το ειδικό βραβείο της διοργάνωσης για την προσφορά της στην αντιμετώπιση της πανδημίας.