• 13 Απριλίου, 2021

Ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας: “Δεν θα μας επιβάλλει η Αμερική τη δική της δημοκρατία”

 Ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας: “Δεν θα μας επιβάλλει η Αμερική τη δική της δημοκρατία”

Ψυχροπολεμικό είναι τελευταία το κλίμα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία. Το Κρεμλίνο, απαντώντας στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος παρομοίασε τον κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι Πεκίνο και Μόσχα τάσσονται κατά των προσπαθειών των ΗΠΑ, να επιβάλουν το δικό τους είδος δημοκρατίας σε άλλες χώρες.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί τη δική της δημοκρατία τη μοναδικά σωστή και οι ΗΠΑ «ποτέ δεν παραιτούνται των προσπαθειών, να επιβάλουν αυτό που ονομάζουν δημοκρατία σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Είναι αυτό, εναντίον του οποίου τάσσονται η Μόσχα και το Πεκίνο. Και από αυτή την άποψη, πράγματι η κοσμοθεώρηση του Πούτιν και του Σι Τζινπίνγκ είναι απολύτως ταυτόσημες.

Και η Μόσχα και το Πεκίνο είναι ενάντια σε έναν τέτοιο εκδημοκρατισμό» δήλωσε ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου, σύμφωνα με τις οποίες, Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ θεωρούν ότι ο αυταρχισμός είναι τρόπος διαχείρισης του μέλλοντος σ’ αυτόν τον περίπλοκο κόσμο.

Ο αμερικανός πρόεδρος, εν μέσω μιας από τις χειρότερες περιόδους στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες, συνέκρινε την Πέμπτη τον κινέζο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντας αμφότερους θιασώτες του αυταρχισμού.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπογράμμισε ότι, «εάν κάποια χώρα δεν ανταποκρίνεται στις αμερικανικές παραμέτρους, τότε στην Αμερική την χαρακτηρίζουν με διάφορα λόγια, λέγοντας ότι είναι αυταρχική ή ακόμη κάτι άλλο».

«Αλλά αυτό δεν είναι έτσι, κάθε χώρα έχει εκείνη την δημοκρατία, η οποία συνιστά ένα σύστημα που ανταποκρίνεται περισσότερο στις εθνικές αξίες, στην ιστορία και στον σημερινό τρόπο ζωής. Από αυτήν την άποψη αντιμετωπίζαμε πάντα και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό τον τρόπο ζωής κάθε χώρας», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.