• 21 Ιουνίου, 2021

Ψήφος αποδήμων: Στη Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο – “Πυροτέχνημα” το χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

 Ψήφος αποδήμων: Στη Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο – “Πυροτέχνημα” το χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη την Τρίτη, με σκοπό να ψηφιστεί την Τετάρτη με ονομαστική ψηφοφορία, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αίρει τους περιορισμούς στην ψήφο των αποδήμων, σπάζοντας τη διακομματική συμφωνία του 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγγέλει ότι πρόκειται για πυροτέχνημα της ΝΔ και του αρμόδιου υπουργού Μάκη Βορίδη, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες κατά το Σύνταγμα 200 θετικές ψήφοι, προκειμένου το νομοσχέδιο να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τις εκλογικές περιφέρειες αποδήμων, αποδεικνύοντας την υποκρισία της ΝΔ. Σύμφωνα με τις θέσεις των κομμάτων, όπως εκφράστηκαν, υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Κατρούγκαlος: Η ΝΔ ενδιαφέρεται για τα στενά κομματικά της συμφέροντα
Για εκλογικά παιχνίδια σε βάρος των ομογενών μίλησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. «Η ΝΔ «δεν ενδιαφέρεται για την εκπροσώπηση των αποδήμων, αλλά για τα στενά κομματικά της συμφέροντα», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Ερχόμαστε να συζητήσουμε σήμερα ένα σχέδιο νόμου, το οποίο ανακοινώθηκε από τα τηλεπαράθυρα και το οποίο φέρνει στη Βουλή το ύφος και το ήθος των τηλεπαραθύρων, ακριβώς γιατί σκοπός της Κυβέρνησης δεν είναι να αλλάξει το νόμο. Ο νόμος αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ο νόμος αυτός ήταν αποτέλεσμα διαβούλευσης μηνών και εξαιρετικά δύσκολων συζητήσεων μεταξύ των κομμάτων, ενώ το εγχείρημα του σημερινού Υπουργού προφανώς δεν ικανοποιεί τα κριτήρια αυτά.

Ούτε ήταν αφορμή για τον νόμο, για το εγχείρημα αυτό, οι δηλώσεις της κυρίας Τζάκρη, για τις οποίες έχει αναλυτικά τοποθετηθεί, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη με τους απόδημους της Νότιας Αμερικής στις 22 Μαρτίου είχε προαναγγείλει ένα παρόμοιο εγχείρημα. Η αλήθεια είναι ότι και αυτή η νομοθετική πρόταση συμβαδίζει με τη συνολική υποκρισία που δείχνει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.» είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Κατρούγκαλος.

«Την αλήθεια αποκρύπτει η Νέα Δημοκρατία και ως προς ό,τι ισχύει σε σχέση με τη ρύθμιση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων στην διεθνή πρακτική. Χώρες χωρίς διασπορά, αλλά μόνο με εκπατρισμένους πολίτες, που έχουν σκοπό να επιστρέψουν στη χώρα, πράγματι έχουν ένα γενικευμένο εκλογικό δικαίωμα. Ακόμη όμως και αυτές οι χώρες περιορίζουν χρονικά το σχετικό δικαίωμα: Ο Καναδάς προβλέπει απώλεια του δικαιώματος συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία μετά από πέντε χρόνια απουσίας από τη χώρα- πέντε χρόνια!- η Αυστραλία μετά από έξι χρόνια, η Νέα Ζηλανδία μόλις μετά από τρία» υπογράμμισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε:

«Η πρόταση, αντιθέτως, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το μοντέλο Γαλλίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας, έχει θεωρηθεί από την Επιτροπή της Βενετίας, το θεσμικό Όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική για τις χώρες που έχουν σημαντική ομογένεια. Βέλτιστη πρακτική θεωρήθηκε και από τον κ. Γεραπετρίτη, ως συνεισηγητή της σχετικής έκθεσης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αλλά, ως προς τη δημιουργία περιφερειών του εξωτερικού, και από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού.

«Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό γενικά των επιλογών σας. Δεν σας νοιάζει οι απόδημοι να έχουν δικαίωμα εκπροσώπησης, δικαίωμα επιλογής. Το κόμμα είναι αυτό που σας νοιάζει» κατέληξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέροντας μάλιστα στο τέλος της ομιλίας του την κριτική που απεύθυνε ο Ε. Βενιζέλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τότε του ΠΑΣΟΚ, στην αντίστοιχη συζήτηση νόμου της Νέας Δημοκρατίας το 2009, παρόμοιου με την σημερινή της πρόταση: «Σταματήστε την πατριδοκαπηλεία, την εθνοκαπηλεία και την καπηλεία των αποδήμων. Οι απόδημοι ανήκουν στο έθνος. Δεν είναι κομματικός σας μηχανισμός ούτε κομματικό σας τρόπαιο, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας».

Ραγκούσης: Καταφέρατε κάτι μοναδικό, κ. Βορίδη. Γελοιοποιήσατε τη γελοιότητα
Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Ραγκούση, στα όσα υποστήριξε ο Μάκης Βορίδης. «Καταφέρατε κάτι μοναδικό, κ. Βορίδη. Γελοιοποιήσατε τη γελοιότητα, νομίζοντας ότι θα αποφύγετε την ευθύνη, ότι ψηφίστηκαν με πρωτοβουλία σας, ο νόμος του 2019 και η Αναθεώρηση του Συντάγματος, που για πρώτη φορά προέβλεψε την ύπαρξη περιορισμών στους απόδημους» υπογράμμισε ο Γιάννης Ραγκούσης.

«Και έρχεστε εδώ και νομίζετε ότι όλα αυτά τα φθηνά επιχειρήματα, τα οποία δεν έχουν διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από λίγες ώρες, θα μπορέσουν να συγκαλύψουν την ευθύνη -εγώ δεν θα πω το βάρος- που έχετε για το γεγονός ότι πρώτη φορά στην ιστορία με τη δική σας ψήφο -και αυτό να το ακούνε οι Έλληνες και Ελληνίδες του εξωτερικού- συμπεριελήφθη αυτή ακριβώς η δυνατότητα να τίθενται περιορισμοί.

Και έρχεστε εδώ και ξιφουλκείτε για τους περιορισμούς, σαν να τους έβαλε στο Σύνταγμα ή στο νόμο η αξιωματική αντιπολίτευση» τόνισε ο Γιάννης Ραγκούσης.