• 16 Μαΐου, 2021

Ψήφισμα καταπέλτης από το ΔΣ Θεσσαλονίκης για το ΚΕΘΕΑ – Μπλόκο Μπακογιάννη στο Δήμο Αθηναίων

 Ψήφισμα καταπέλτης από το ΔΣ Θεσσαλονίκης για το ΚΕΘΕΑ – Μπλόκο Μπακογιάννη στο Δήμο Αθηναίων

Το Δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας μπλόκαρε ψήφισμα υποστήριξης για το ΚΕΘΕΑ που είχε καταθέσει η “Ανοιχτή Πόλη”. Αντίθετα ψήφισμα στήριξης και ενίσχυσης του ΚΕΘΕΑ εξέδωσε, κατά πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι «στηρίζει διαχρονικά το έργο του ΚΕΘΕΑ και αναγνωρίζει την προσφορά και την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών του προγραμμάτων για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά».

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «υποστηρίζει τη διασφάλιση της αυτοδιαχείρισης του ΚΕΘΕΑ, που αποτελεί προϋπόθεση ώστε να παραμείνει ως ο μοναδικός ελληνικός οργανισμός- σύμβουλος του ΟΗΕ σε θέματα εξαρτήσεων και να διατηρήσει τη θέση του στην Ευρωπαϊκή αλλά και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων».

Η έκδοση του ψηφίσματος έγινε κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε στην προηγούμενη συνεδρίαση του σώματος η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ σχέδιο ψηφίσματος κατέθεσε και η Λαϊκή Συσπείρωση, το οποίο όμως έλαβε λιγότερες ψήφους κατά την ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με σχέδιο νόμου στοχεύει στην απορρύθμιση του ΚΕΘΕΑ συρρικνώνοντας τα προγράμματα και αλλάζοντας τη φιλοσοφία της θεραπευτικής κοινότητας, σε μια προσπάθεια να εισάγει ιδιώτες με συμπράξεις στα θεραπευτικά προγράμματα.

Αναλυτικά το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης:

To Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στηρίζει διαχρονικά το έργο του ΚΕΘΕΑ και αναγνωρίζει την προσφορά και την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών του προγραμμάτων για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά.

Ήδη από τις 14/10/2019 με την υπ’αριθ. 1127 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης εξέφρασε την αντίθεσή του στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία καταργούσε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ και απειλούσε τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα του ως θεραπευτικής κοινότητας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης επανέρχεται στο θέμα του ΚΕΘΕΑ με αφορμή το προσχέδιο νόμου για τον νέο κανονισμό λειτουργίας του οργανισμού και εκφράζει την αντίθεσή του με την αλλοίωση του μοντέλου της θεραπευτικής του μεθόδου, τη μετατροπή των εγκαταστάσεων σε “ξενώνες διαμονής”, την κατάργηση της συμμετοχικότητας των εξυπηρετούμενων χρηστών στη λήψη των αποφάσεων και την υποβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων που είναι απόφοιτοι των θεραπευτικών του προγραμμάτων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τη στήριξη και την εκτίμησή του στο έργο του ΚΕΘΕΑ και στην προσφορά του μετά από 38 χρόνια λειτουργίας του θεραπευτικού του μοντέλου, ζητά:

  • Την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου
  • Την προώθηση οργανωτικών και διοικητικών αλλαγών που δεν θα αλλοιώνουν το αυτοδιοίκητο του χαρακτήρα του, με τη συμμετοχή των άμεσα εμπλεκομένων στο έργο του ΚΕΘΕΑ
  • Την ενίσχυση της συνέχισης του θεραπευτικού του μοντέλου με οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης υποστηρίζει τη διασφάλιση της αυτοδιαχείρισης του ΚΕΘΕΑ, που αποτελεί προϋπόθεση ώστε να παραμείνει ως ο μοναδικός ελληνικός οργανισμός – σύμβουλος του ΟΗΕ σε θέματα εξαρτήσεων και να διατηρήσει τη θέση του στην Ευρωπαϊκή αλλά και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων.

Τι έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων

Κατά τη συνεδρίαση (Μ. Δευτέρα) του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας η δημοτική παράταξη της Ανοιχτής Πόλης κατέθεσε ψήφισμα ενάντια στο σχέδιο νόμου για το ΚΕΘΕΑ, με το οποίο η κυβέρνηση καταργεί το αυτοδιοίκητο και όλα τα συλλογικά όργανα του ΚΕΘΕΑ. Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής μπλόκαρε το ψήφισμα. 

Το σχέδιο νόμου συγχωνεύει θεραπευτικές δομές ανόμοιες και ασύμβατες μεταξύ τους, εξαφανίζει την έννοια της θεραπευτικής κοινότητας και αλλοιώνει τη θεραπευτική προσέγγιση του οργανισμού, καταργεί τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και παραμερίζει όλες τις διαδικασίες και τα όργανα ελέγχου της διοίκησης.

Το ψήφισμα στηρίχτηκε από σύσσωμη τη δημοκρατική αντιπολίτευση, καλώντας την πολιτεία να σεβαστεί τη θεραπευτική φυσιογνωμία και αποστολή του ΚΕΘΕΑ, ενώ παράλληλα ζητούσε την απόσυρση του προσχέδιου νόμου που θίγει βαρύτατα την επιστημονική και οργανωτική λειτουργία του ιστορικού φορέα.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση της η Ανοιχτή Πόλη,

  • «για μια ακόμα φορά, ο κ. Μπακογιάννης επέλεξε να λειτουργήσει ως πιστός ακόλουθος των κυβερνητικών σχεδιασμών και κατέφυγε στις ψήφους των υπολειμμάτων της Χρυσής Αυγής για να εμποδίσει το σώμα να τοποθετηθεί σε ένα ζήτημα που είναι τόσο κρίσιμο για τις ζωές πολλών συνανθρώπων μας»