• 30 Ιουλίου, 2021

Προβληματισμός στο Μαξίμου μετά τη νέα υποτροπή στην πανδημία – Αδυνατίζουν πολιτικές πρωτοβουλίες, ζητούμενο το κλίμα σταθερότητας

 Προβληματισμός στο Μαξίμου μετά τη νέα υποτροπή στην πανδημία – Αδυνατίζουν πολιτικές πρωτοβουλίες, ζητούμενο το κλίμα σταθερότητας

Η επέτειος από την συμπλήρωση δύο ετών της ΝΔ στην διακυβέρνηση βρίσκει τον Κυριάκο Μητσοτάκη εν μέσω δυσοίωνων δεδομένων στο επίπεδο της πανδημίας, τέτοιων που αδυνατίζουν την δυναμική πρόσφορων πολιτικών κινήσεων.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Η εκτίναξη των κρουσμάτων κοροναϊου και οι ανακοινώσεις για νέο σαφάρι ελέγχων και σκληρών κυρώσεων στα καταστήματα εστίασης και νυχτερινής διασκέδασης σημαίνουν στο κυβερνητικό επιτελείο συναγερμό για ισχυρή πιθανότητα πισωγυρισμάτων και λήψης εκ νέου περιοριστικών μέτρων στην οικονομία.

  • Ο πρωθυπουργός απέρριψε ιδέες για ιδιαίτερο εορτασμό των δυο ετών διακυβέρνησης και θα βρίσκεται σήμερα στο Κερατσίνι για τα εγκαίνια του κέντρου υγείας εκεί, θέλοντας πολιτικά να σηματοδοτήσει το ενδιαφέρον του για την καθημερινότητα του πολίτη.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι με γνώση των συζητήσεων καλλιεργούν κλίμα σταθερότητας χωρίς πολιτικούς αιφνιδιασμούς παραπέμποντας τον ανασχηματισμό για τα τέλη του χρόνου και χωρίς σκέψεις πρόωρων εκλογών με το επιχείρημα της “μεγάλης αποδοχής που απολαμβάνει η κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις παρά τις μεγάλες κρίσεις και τις αποφάσεις με κοινωνικό κόστος που επέβαλαν” όπως εξηγούσαν με νόημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξάλλου και στην κυριακάτικη συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή επανέλαβε ότι εργάζεται με ορίζοντα τετραετίας.

  • Προφανώς όμως στο πολιτικό σκεπτικό του στενού επιτελείου στο Μαξίμου δεν εκφεύγει οτι η υποτροπή των επιδημιολογικών δεδομένων, που πιθανώς να δυσχεράνουν την οικονομική δραστηριότητα και να μειώσουν αισθητά τις προσδοκίες για την επίδοση του τουρισμού στο ΑΕΠ και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας.

Πολιτικές πρωτοβουλίες με τοπικά πχ lockdown, χαμηλές πτήσεις στον τουρισμό, και πίεση εκ νέου στο ΕΣΥ δύσκολα μπορούν να ευδοκιμήσουν πολλώ δε μάλλον να υπηρετήσουν ένα αφήγημα σταθερότητας και επιτυχίας.