Εμβολιασμοί στους υγειονομικούς: Ελλείψεις εμβολίων καταγγέλλει στο libre ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ- Τι απαντά ο Β. Κοντοζαμάνης- Η κατάσταση στα νοσοκομεία

 Εμβολιασμοί στους υγειονομικούς: Ελλείψεις εμβολίων καταγγέλλει στο libre ο  πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ- Τι απαντά ο Β. Κοντοζαμάνης- Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Το ποσοστό των υγειονομικών που έχουν δηλώσει πρόθεση να εμβολιαστούν μέχρι τώρα δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό ούτε το αναμενόμενο. Αρχικά, ήταν ακόμα πιο διστακτικοί οι επαγγελματίες Υγείας, ενώ τις τελευταίες ημέρες, εμφανίζεται σχετική αύξηση στην πρόθεσή τους να μετέχουν στον εμβολιασμό κατά του SARS-COV-2.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Για το πού οφείλεται αυτό, μίλησε στο libre, ο Μιχάλης Γιαννάκος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, λίγο μετά τον εμβολιασμό του κατά της Covid-19 στο εμβολιαστικό κέντρο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο.

«Δόθηκε στους υγειονομικούς, πριν από 15 ημέρες, προθεσμία, μίας μόνο ημέρας, να δηλώσουν ποιοι επιθυμούν να εμβολιαστούν. Μάλιστα, στην αίτηση που έπρεπε να συμπληρώσουν, υπήρχαν και προσωπικά δεδομένα -όπως παραδέχτηκε και το ίδιο το υπουργείο Υγείας στο γραφείο προστασίας προσωπικών δεδομένων το οποίο ζήτησε εγγράφως την προστασία τους.

Αυτό το γεγονός προκάλεσε σχετικό θόρυβο μεταξύ των συναδέλφων, δισταγμό που επηρέασε τη συμμετοχή των υπαλλήλων, εκ των οποίων δήλωσε –στο24ωρο εκείνο– περίπου το 40%.  Σταδιακά, φτάσαμε στο 50%, δηλαδή περίπου 40 χιλιάδες έχουν έως τώρα κάνει αίτηση συμμετοχής στον εμβολιασμό.

Από την άλλη, εμβόλια υπάρχουν μόνο για αυτές τις 40 χιλιάδες υγειονομικούς. Για παράδειγμα, στο Δρομοκαΐτειο που έκανα εγώ το εμβόλιο μας έχουν έρθει 240 εμβόλια για τους 630 υπαλλήλους που έχουμε. Επιθυμούν και άλλοι συνάδελφοι να κάνουν το εμβόλιο αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια. Αυτό που πρέπει να επισημάνω είναι ότι δεν έχουμε εμείς προθεσμία κατ’ εξαίρεση. Αν δε μας δώσουν μία δεύτερη προθεσμία, θα περιμένουμε να εμβολιαστούμε με το γενικό πληθυσμό. Ζητάμε μία δεύτερη ευκαιρία συμμετοχής στον εμβολιασμό».

Διευκρίνισε ότι τα εμβόλια μεταφέρονται στα ψυγεία (των νοσοκομείων έως τώρα και στη συνέχεια των εμβολιαστικών κέντρων) την παραμονή του εμβολιασμού και μπορούν να διατηρηθούν σε συνθήκες κοινού ψυγείου έως και 5 ημέρες (το ζήτημα αυτό αφορά το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech για το οποίο ισχύουν οι συγκεκριμένες συνθήκες ψύξης κατά τη φύλαξη).  

Σχετικά με την ακύρωση των εμβολιασμών, την περασμένη Δευτέρα, σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας, γεγονός για το οποίο δε δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, ρωτήσαμε τον κ. Γιαννάκο ποιες εξηγήσεις έλαβαν οι επαγγελματίες υγείας: 

  • «Καμία σαφή εξήγηση δε λάβαμε και μάλιστα σε άλλα νοσοκομεία ειπώθηκαν δικαιολογίες ότι δεν υπήρχαν εμβόλια και σε άλλα ότι δεν είχε εξασφαλιστεί η μεταφορά τους».

Εξέφρασε, στο σημείο αυτό, την ανησυχία του για τυχόν καθυστερήσεις στον εμβολιασμό των υγειονομικών που ίσως επηρεάσουν και το ρυθμό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού.

Επίσης, με αφορμή και το περιστατικό του νοσοκομείου Καρδίτσας και το έγγραφο που έδιναν στους υγειονομικούς να υπογράψουν, το οποίο ανακλήθηκε άμεσα από το υπουργείο Υγείας, εξέφρασε σχετική ανησυχία, καθώς αυτά καταγράφηκαν το διάστημα που οι εμβολιασμοί γίνονται σε νοσοκομειακούς χώρους που είναι καλά οργανωμένοι και λιγότεροι αριθμητικά. Επέστησε την προσοχή για την εύρυθμη λειτουργία των 1018 εμβολιαστικών κέντρων, που δεν είναι στελεχωμένα (όπως τα νοσοκομεία) και βρίσκονται και μακριά από νοσοκομειακές δομές.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πόσο κατάλληλα επανδρωμένα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα, τόνισε ότι «χρειάζονται στελέχωση με γιατρούς, νοσηλευτές και εξοπλισμό για την έστω και μικρή περίπτωση εμφάνισης μίας σοβαρής αλλεργίας και το ενδεχόμενο να χρειαστεί διασωλήνωση».

Εμβολιασμοί και έλεγχος του πληθυσμού από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου

Καταλήγοντας ο κ. Γιαννάκος, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, 65 κινητές ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ ενισχύουν τον εμβολιασμό των Οίκων Ευγηρίας και των Μονάδων Κοινωνικής Πρόνοιας.

  • «Αυτές οι ομάδες από Δευτέρα, μετατρέπονται σε εμβολιαστικά κέντρα. Θα εμβολιάζουν εργαζόμενους και περιθαλπόμενους  στις μονάδες κοινωνικής φροντίδας. Δημόσιες και ιδιωτικές.  Αυτό σημαίνει ότι θα λείψουν από τη διενέργεια του προληπτικού testing (μοριακούς ελέγχους και rapid test) στην κοινότητα. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα και για να ελέγξουμε το τρίτο κύμα πρέπει να κάνουμε μαζικά τεστ και δε βοηθά αυτή η αποδυνάμωση (αφού 65 ομάδες ΚΟΜΥ θα ασχοληθούν με τους εμβολιασμούς)». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η ΠΟΕΔΗΝ προτείνει «άμεσα ψήφιση  διάταξης για αποζημίωση των τεστ  από τον ΕΟΠΥΥ και αύξηση των ομάδων ΚΟΜΥ».

Τι απαντά ο κ. Κοντοζαμάνης

Ωστόσο, για την ανησυχία αυτή του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, το libre απεύθυνε ερώτηση στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος απάντησε ότι:

  • «Όπως είχε ανακοινωθεί από τις 19 Δεκεμβρίου, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συνδράμει τα αρμόδια υπουργεία στο έργο της αντιμετώπισης της υγειονομικής απειλής της Covid-19, θέτοντας στη διάθεση των αρμόδιων εξειδικευμένο προσωπικό, μέσα μεταφοράς και κρίσιμα υλικά. Το γεγονός ότι κάποιες ομάδες των ΚΟΜΥ θα απορροφηθούν στον εμβολιασμό των ευάλωτων πληθυσμών από τις 11/1, δε θα προκαλέσει ζήτημα, αφού οι Ένοπλες Δυνάμεις θα καλύψουν το κενό αυτό με τη συμβολή τους στην επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού έναντι του κοροναϊού, καθώς έχουν αναπτυχθεί 130 σταθμοί δειγματοληψίας και διενέργειας ταχέων διαγνωστικών ελέγχων, rapid test».

Αναλυτικά, παραθέτουμε παρακάτω, τη δήλωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ με αφορμή τον εμβολιασμό του κατά της Covid-19 στο εμβολιαστικό κέντρο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο:

«Το εμβόλιο  κατά του κοροναϊού είναι μία ευκαιρία ζωής που μας χάρισε η επιστήμη, που κανείς δεν πρέπει να  πετάξει. Είναι η ευκαιρία να  ζούμε χωρίς φόβο και αγωνία. Εξ άλλου, πληρώσαμε ακριβά.

Να τρέξουν γρήγορα οι εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού  γιατί δεν αντέχουν άλλο τέτοια πίεση τα Νοσοκομεία.

Στους υγειονομικούς να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία συμμετοχής στον εμβολιασμό γιατί τώρα εμβόλια είναι διαθέσιμα μόνο για το 50%.

Πολλοί συνάδελφοι  θέλουν τώρα  να εμβολιαστούν που ήταν επιφυλακτικοί στην αρχή, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια.

Στο εμβολιαστικό κέντρο του Δρομοκαΐτειου όλα άψογα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ εμβολιάστηκε και ελπίζουμε όλοι σύντομα. Να αφήσουμε πίσω αυτόν τον εφιάλτη. Να  λειτουργήσουν όλα τα εμβολιαστικά κέντρα με ασφάλεια ειδικά στην επόμενη φάση που κλείνουν τα εμβολιαστικά των νοσοκομείων και θα λειτουργούν 1018   στη πρωτοβάθμια  σε μακρινές αποστάσεις και με τα γνωστά προβλήματα Να προλάβουμε και τη μία  παρενέργεια.

Ευχαριστώ τους συναδέλφους  του εμβολιαστικού κέντρου του Δρομοκαΐτειου. Άψογοι όπως σε όλα τα νοσοκομεία.

Σημειώνουμε το σημαντικό ρόλο στη πρόληψη που παίζουν οι επισκέπτες υγείας που μέσα από αυτόν τον εμβολιασμό αναδεικνύεται με χαρακτηριστικό τρόπο».

Σχετικά Άρθρα