• 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Πρόβες πόλωσης: Κόντρα Οικονόμου-Τσακαλώτου για τις παροχές Μητσοτάκη και την…μεσαία τάξη

 Πρόβες πόλωσης: Κόντρα Οικονόμου-Τσακαλώτου για τις παροχές Μητσοτάκη και την…μεσαία τάξη

Κλίμα πολιτικής σύγκρουσης ενόψει και της συνολικής απάντησης που θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας, το σαββατοκύριακο από τη Θεσσαλονίκη, στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού (ΔΕΘ), καλλιεργούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση, ενδεικτικό του “τέλους της συναίνεσης” που περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι γονικές παροχές αλλά γενικότερα τα μέτρα που αφορούν την μεσαία τάξη βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής “πρόβας πόλωσης”, καθώς τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, επιχειρούν να προσεγγίσουν αυτές τις κοινωνικές ομάδες που είναι οι πιο παραγωγικά δυναμικές και επιδρούν με την συμπεριφορά τους στη διαμόρφωση πολιτικών συσχετισμών και εκλογικών αποτελεσμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τον ΣΥΡΙΖΑ επιστρατευτηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που είχε σιωπήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο οποίος, μάλιστα, έκανε λόγο για “απατεωνιά” του πρωθυπουργού ως προς τα μέτρα που ανακοίνωσε, προκαλώντας, όπως είναι λογικό, την σκληρή αντίδραση της κυβέρνησης.

Οικονόμου για τις γονικές παροχές: Ο κ. Τσακαλώτος και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει μεσαία τάξη

Για αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός απάντησε πειστικά στις ανησυχίες της κοινωνίας και ιδίως των νέων και της μεσαίας τάξης.
Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι δεν πρόκειται για παροχές από χρήματα που δεν υπάρχουν ή από υπερφορολόγηση στη μεσαία τάξη, στην οποία η Νέα Δημοκρατία θέλει να απευθυνθεί ξανά. Για αυτό άλλωστε και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε συγκεκριμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, υπενθυμίζοντας τους φόρους που είχε επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίφημη μεσαία τάξη, για τον ορισμό της οποίας πάντως υπάρχουν… διαφωνίες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ειδικότερα στον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο όσον αφορά στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το φόρο γονικής παροχής. Σημείωσε ότι μηδενίζεται ο φόρος γονικής παροχής για ακίνητα, μετρητά ή μετοχές αξίας έως 800.000 ευρώ. Και υπενθύμισε ότι έως σήμερα ο φόρος γονικής παροχής ήταν μηδενικός για κατοικία και δωρεές έως 150.000 ευρώ.

“Είναι χαρακτηριστικό του πως αντιλαμβάνεται ο κ. Τσακαλώτος και ο ΣΥΡΙΖΑ τη μεσαία τάξη. Η πραγματικότητα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει περιουσία 150.000 ευρώ και πάνω, την οποία αντιμετώπιζε ένα σοβαρό εμπόδιο να δώσει στα εγγόνια ή τα παιδιά της εξαιτίας της φορολόγησης. Αυτό το μέτρο ακουμπά και ενδιαφέρει πολλούς Έλληνες, γιατί επρόκειτο περί παράνοιας, όπως αντιλαμβάνεται κάθε καλόπιστος. Είναι θέμα ειλικρίνειας και είναι θέμα τι σημαίνει μεσαία τάξη. Ημεσαία τάξη καλύπτεται απόλυτα από αυτό το μέτρο. Δεν στεκόμαστε στο ανώτατο όριο. Από 150.000 ευρώ έως 800.000 ευρώ είναι πολλές οικογένειες”, είπε ο κ. Οικονόμου, σχολιάζοντας μάλιστα ότι: “Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πρόβλημα με την αριθμητική, αυτό είναι γνωστό χρόνια”.

Η σκληρή απάντηση Τσακαλώτου

Αν θέλετε επιβεβαίωση ότι κυβερνούμαστε από μια ελίτ που ζει σε άλλο κόσμο διαβάστε το παρακάτω:

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου μας λέει ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει μεσαία τάξη» γιατί «είναι χαρακτηριστικό του πως αντιλαμβάνεται ο κ. Τσακαλώτος και ο ΣΥΡΙΖΑ τη μεσαία τάξη. Η πραγματικότητα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει περιουσία 150.000 ευρώ και πάνω»

Για να δούμε ποιος δεν τα πάει καλά με την αριθμητική, πόσο μάλλον με την πραγματικότητα:

Με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε, αλλά και άρθρο της Καθημερινής (δεν την λες και φιλοΣΥΡΙΖΑ) στις 26/5/2019, από 0 μέχρι 150.000 έχει το 87% των φορολογουμένων που κάνουν δήλωση Ε9. Το 87%. 5.130.000 φορολογούμενοι.

Υπάρχουν δε και 530.000 φορολογούμενοι χωρίς ακίνητη περιουσία. Ανεβάζοντας τον προηγούμενο αριθμό σε 5.660.000 φορολογούμενους.

Ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 έχει μόλις το 13%. Δηλαδή 750.000 φορολογούμενοι.(Και μάλιστα πάνω από το 1/3 εξ αυτών δεν ξεπερνά τις 200.000)

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών για την ΝΔ είναι το πλουσιότερο 13%. Αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.Ζούνε σε άλλα σπίτια, πάνε σε άλλα σχολεία και πανεπιστήμια, κυκλοφορούν σε άλλες περιοχές και το χειμώνα και το καλοκαίρι, ζούνε σε μια δική τους φούσκα μακριά από την κοινωνική πλειοψηφία.

Δεν είναι ότι είναι μια ελίτ που αδιαφορεί για όλους τους άλλους. Είναι μια ελίτ που δεν έχει ιδέα για όλους τους άλλους.

Τους εύχομαι λοιπόν στις εκλογές να τους ψηφίσει η «συντριπτική πλειοψηφία» του 13% που εκπροσωπούν.

Και εμάς ας μας ψηφίσει η «συντριπτική μειοψηφία» του 87% που εκπροσωπούμε.

ΥΓ. Στην φωτογραφία από την Καθημερινή βλέπετε και ποιους είχαμε ενισχύσει εμείς όταν μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ το 2019.

Δραγασάκης: Προκλητικά, άνισα και μεροληπτικά τα μέτρα Μητσοτάκη

Προκλητικά άνισα και μεροληπτικά», «βαθαίνουν και εδραιώνουν ανισότητες» τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στον σταθμό “Στο Κόκκινο”.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «επί δύο χρόνια εξυπηρετεί συστηματικά τις μικρές και ακριβές «ανάγκες» των λίγων και αγνοεί τις πολύ μεγάλες πραγματικές ανάγκες των πολλών», θέτοντας το ερώτημα: «Ποια κοινωνική ανάγκη εξυπηρετεί η απαλλαγή από το φόρο μιας μεταβίβασης ακινήτων, χρήματος ή μετοχών ύψους 800.000 ευρώ; Ποια αντίληψη μακροχρόνιας βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας της κοινωνίας και της χώρας εξυπηρετεί η απαλλαγή από φόρους όσων έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν;». «Δεν ντρέπεται η κυβέρνηση να μιλά για «μέρισμα ανάπτυξης»; Όταν δίνει «τα πάντα» στους έχοντες, υποσχόμενη στη μεγάλη πλειοψηφία να περιμένει και εκείνη να λάβει κάτι στο μέλλον;», σχολίασε ο κ. Δραγασάκης. Στο ίδιο πνεύμα έθεσε το ερώτημα ποιος δίνει στον κ. Μητσοτάκη το δικαίωμα «να προσφέρει φοροαπαλλαγές και «ελαφρύνσεις» στους έχοντες χρησιμοποιώντας δανεικά;», για να τονίσει ότι «αύριο» θα πληρώσουν το λογαριασμό οι πολλοί και μη έχοντες.

Οικονόμου για τις γονικές παροχές: Ο κ. Τσακαλώτος και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει μεσαία τάξη

Επιπλέον υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σειρά μέτρων που «άλλα εφαρμόζονταν ήδη, άλλα είχαν εξαγγελθεί νωρίτερα και άλλα λήγουν σε τρεις μήνες», δηλαδή «σχεδόν όλα τα μέτρα είναι «μίας χρήσης»». Εκτός από δύο «μόνιμα», όπως είπε, «την απαλλαγή φόρου για μεταβιβάσεις υψηλής περιουσίας και τη νέα μείωση εταιρικού φόρου».

Ο κ. Δραγασάκης σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης «εις βάρος της κοινωνίας και του μέλλοντος, εξαγοράζει πολιτικό χρόνο, εξυπηρετώντας με ταχύτητα τα συμφέροντα που θεωρεί ότι συνιστούν τη βάση της συμμαχίας στήριξής του». «Τί ανακοίνωσε για τον κόσμο της εργασίας, τους μισθωτούς και τους μισθούς τους; Τίποτα. Τί ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης για την απασχόληση; Δήθεν ένα «πρόγραμμα για όλους τους νέους»», ρώτησε. Όμως, τόνισε, «δεν υπάρχει μεγαλύτερη εξαπάτηση» καθώς «αφορά ελάχιστους αριθμητικά νέους και για έξι μόνο μήνες, για τους οποίους θα λαμβάνουν επιπρόσθετα μόλις 100 ευρώ/μήνα». Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι ακόμη και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, όχι μόνο αποκλείει δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, αλλά ευνοεί κατά βάση όσους έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα, καθώς «για την πλειονότητα των εργαζόμενων το όφελος είναι ελάχιστο και το «τρώει» και η ακρίβεια».

Καταληκτικά ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός αυτό που κάνει είναι να «φορτώνει στο σήμερα και στην πλάτη των πολλών, την εύνοιά του προς τους λίγους και ισχυρούς που τον στηρίζουν», αδιαφορώντας, όπως πρόσθεσε, για το τι θα αφήσει πίσω, «όπως αδιαφορούσαν και οι κυβερνήσεις της χρεοκοπίας». «Το 2015 χρειάστηκε να έρθει ένας Τσίπρας να μαζέψει το χάος, να φτιάξει τα πράγματα και να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Ε, ένας Τσίπρας θα έρθει και τώρα να μαζέψει ό,τι αφήσει πίσω της η προκλητική ταξική μεροληψία του κ. Μητσοτάκη υπέρ των λίγων, εχόντων και ισχυρών», είπε.