• 4 Δεκεμβρίου, 2021

Πρωτοβουλία αντιπολίτευσης για εξεταστική: Ψηφίζεται στη Βουλή η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για “λίστες Πέτσα” και κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις

 Πρωτοβουλία αντιπολίτευσης για εξεταστική: Ψηφίζεται στη Βουλή η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για “λίστες Πέτσα” και κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διερεύνηση τυχόν πολιτικών ευθυνών στην διαφημιστική δαπάνη για τον κοροναϊό και τις δημοσκοπήσεις εξασφαλίζει – σύμφωνα με τις δηλώσεις των κομμάτων – τις 120 θετικές ψήφους βουλευτών που απαιτεί το αναθεωρημένο Σύνταγμα. Είναι η πρώτη φορά μετά την αλλαγή του Συντάγματος κατά την οποία αναμένεται να ψηφιστεί πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής.

Στη Νέα Δημοκρατία, παρά τις αρχικές «διαρροές», επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και απομακρύνεται το ενδεχόμενο κατάθεσης αυτοτελούς πρότασης για διεύρυνση του χρονικού πλαισίου έρευνας από το 2015 έως σήμερα. Πιθανώς τη διεύρυνση να τη λάβει η ίδια η εξεταστική επιτροπή που θα συσταθεί, καθώς η ΝΔ διαθέτει την πλειοψηφία.

Έμπειροι κοινοβουλευτικοί θύμιζαν πάντως, πως η πρόταση που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, για τη σύσταση διευρυμένης Εξεταστικής Επιτροπής από το 2015 μέχρι σήμερα, με μια ουδέτερη διατύπωση, χωρίς κανένα υπονοούμενο ώστε να ελεγχθεί η χρηματοδότηση στα μέσα ενημέρωσης και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων έπεσε στον τοίχο του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το νεύμα κατάφασης του Αλέξη Τσίπρα που καταγράφηκε -όπως έλεγαν στη ΝΔ- στις τηλεοπτικές κάμερες.

Στη συζήτηση στη Βουλή σε αντίθεση με ότι είχε συμβεί στη συζήτηση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να υπάρξει εκπροσώπηση από πλευράς κυβέρνησης (σ.σ. πιθανότατα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης), ενώ οι βουλευτές της πλειοψηφίας που θα πάρουν το λόγο θα αναφέρουν ότι η Κουμουνδούρου προχώρησε σε αυτή την κίνηση λόγω αδυναμία άρθρωσης ουσιαστικού και εποικοδομητικού πολιτικού λόγου.

Θα υπογραμμίσουν δε, ότι ήταν επιλογή της ΝΔ να αναθεωρήσει το σχετικό άρθρο Συντάγματος, για να μπορεί η αντιπολίτευση να προκαλεί εξεταστικές επιτροπές, αποδεικνύοντας στην πράξη ποια είναι η αντίληψή της για τον τρόπο λειτουργίας της διαφάνειας και της λογοδοσίας της Δημοκρατίας.

Στο βήμα θα ανέβει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θα καταγγείλει απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης με σπατάλη δημοσίου χρήματος. Θα ζητήσει να διερευνηθούν τα κριτήρια βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ από τις αποκαλούμενες λίστες Πέτσα Ι και ΙΙ, η εμβολιαστική καμπάνια του υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της EnterpriseGreece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας OpinionPoll.

Την πρόταση στηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε συνεδρίαση του Συντονιστικού του ΚΙΝΑΛ επιβεβαιώθηκε η αρχική απόφαση υπερψήφισης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις. «Όλοι ψηφίζουμε ναι», έλεγαν πηγές του ΚΙΝΑΛ.

Το ΚΚΕ ψηφίζει επίσης, την πρόταση, ζητώντας πάντως, να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες.

Υπέρ της πρότασης έχει ταχθεί κι η Ελληνική Λύση, ενώ το ΜέΡΑ25 αν και αντιτίθεται σε εξεταστικές επιτροπές για ποινικά ζητήματα, είναι υπέρ, για τα μείζονα πολιτικά θέματα και θα τη στηρίξει, καθώς -όπως ανέφερε σε ανακοίνωση- συμφωνεί να ανοίξει ο φάκελος των ελεγχόμενων Μέσων Μαζικής «Ενημέρωσης» και των χειραγωγημένων δημοσκοπήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι με την πρόσφατη αναθεώρηση η Βουλή μπορεί πλέον να συγκροτεί εξεταστικές και «μειοψηφίας» – δύο ανά περίοδο – χωρίς δηλαδή να απαιτείται η πλειοψηφία των 151 βουλευτών.