Πρώτη κατοικία: Προστασία μόνον για όσους έχουν πληγεί από κοροναϊό

 Πρώτη κατοικία: Προστασία μόνον για όσους έχουν πληγεί από κοροναϊό

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έθεσε μεν ξανά την προοπτική παράτασης του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας έως τα τέλος του χρόνου προκειμένου να αποκατασταθεί μια ομαλότητα μετά την πανδημία, αλλά οι εκπρόσωποι των θεσμών ήταν αμετακίνητοι στην άρνησή τους και η σκληρή αυτή θέση επαναδιατυπώθηκε και στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμβιβαστική πρόταση που μπήκε στο τραπέζι ήταν να υπάρξει «μιας μορφής παράταση της προστασίας» μόνον για όσους δανειολήπτες έχουν πληγεί άμεσα από την πανδημία του κορονοϊού – μέχρι στιγμής, ωστόσο, παραμένει απολύτως ασαφείς και για ποια «μορφή προστασίας» γίνεται η συζήτηση και, πολύ περισσότερο, ποιοι θεωρείται ότι έχουν πληγεί «άμεσα» από την υγειονομική κρίση.

Μόλις τρεις μέρες πριν λήξει οριστικά το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στις 30 Απριλίου, η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να δώσει την παραμικρή απάντηση για το εάν θα παραταθεί ή όχι το δίχτυ προστασίας λόγω της πανδημίας και για το εάν και πότε θα ξαναρχίσουν οι πλειστηριασμοί .

Πηγές από τις Βρυξέλλες πάντως αναφέρουν ότι το σενάριο που συζητείται αυτή τη στιγμή μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης προβλέπει ένα μεταβατικό πλαίσιο εννέα μηνών, έως το τέλος του χρόνου, κατά το οποίο θα μπορεί να υπάρχει κρατική επιδότηση δόσης δανείου για πρώτη κατοικία σε όσους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Προϋπόθεση γι αυτό θα είναι τα δάνεια των συγκεκριμένων δανειοληπτών να ήταν ενήμερα έως την στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία. Κατά το ίδιο σενάριο επίσης, η κρατική επιδότηση της δόσης θα είναι πιο υψηλή στους τρεις πρώτους μήνες, δηλαδή έως το τέλος Ιουλίου, και στην συνέχεια θα μειώνεται σταδιακά καθώς προεξοφλείται – άγνωστο πώς – ότι θα βελτιώνεται η κατάσταση της οικονομίας και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές ότι μένουν μετέωροι όσοι είχαν ρυθμισμένα μεν, αλλά μη ενήμερα δάνεια όταν άρχισε η πανδημία, ή είχαν επιλέξει να παραμείνουν στο καθεστώς του νόμου Κατσέλη.

Είναι επίσης προφανές ότι εκτός του μεταβατικού καθεστώτος θα μείνουν, ντε φάκτο, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, καθώς το εισόδημά τους δεν επλήγη λόγω της υγειονομικής κρίσης. Και πέραν αυτού, δεν ξεκαθαρίζεται εάν ως «άμεσα πληττόμενοι» από την πανδημία θεωρούνται όχι μόνον όσοι χάσουν την δουλειά τους από την πανδημία ή δεν καταφέρουν να ξανανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά και εκείνοι που είτε έκλεισαν προσωρινά, είτε μπήκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας και λαμβάνουν την επιδότηση των 800 ευρώ.

Η κυβέρνηση πάντως δεν δείχνει πρόθεση να προβεί σε μονομερή ενέργεια παράτασης του ισχύοντος καθεστώτος εάν δεν μεταβληθεί η στάση των θεσμών, ούτε βεβαίως προτίθεται να υπερψηφίσει την πρόταση νόμου που επανακατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση της προστασίας.

Σχετικά Άρθρα