Πρόταση για μέτρα 30 δισ. για οικονομία και εργασία καταθέτει ο Αλ. Τσίπρας- (Τηλε)συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα

 Πρόταση για μέτρα 30 δισ. για οικονομία και εργασία καταθέτει ο Αλ. Τσίπρας- (Τηλε)συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα

Ένα γενναίο πακέτο μέτρων που αφορά ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας, με ταυτόχρονη υποστήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της αγοράς εργασίας, θα καταθέσει -οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Τσίπρας επιμένει σε ακόμα πιο διεκδικητική γραμμή της Ελλάδας στην Ευρώπη για το ευρωομολόγο -ακόμα και χωρίς την Γερμανία και την Ολλανδία, όπως έχει πει-, σε συνεργασία με άλλες κυβερνήσεις, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους κ.ά, ενώ τονίζει πως απαιτείται ένα “New Deal” για την Ευρώπη ώστε να αναταχθεί η τεράστια ζημία στην οικονομία από τον κοροναϊό.

Στη συνέντευξη Τύπου θα συμμετάσχουν – πιθανότατα μέσω τηλεδιάσκεψης- και οι αρμόδιοι Τομεάρχες Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας και Ανάπτυξης Νίκος Παππάς και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης.

Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «ένα γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων θωράκισης της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσης της ρευστότητας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους», ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ο τίτλος του προγράμματος είναι “Μένουμε Όρθιοι: Συνεχίζουμε μετά την πανδημία. Μη μαζεύουμε πάλι συντρίμμια. Για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση, για την κοινωνία και την οικονομία”.

Πρόκειται επί της ουσίας –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- για τη δέσμη μέτρων που θα έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ εάν ήταν κυβέρνηση σε αυτή την κρίση και το οποίο πέρα από πολιτικές αντιπαραθέσεις καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει, προκειμένου να μη χρειαστεί για δεύτερη φορά σε λίγα χρόνια να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά μίας νέας ακόμα μεγαλύτερης υφεσιακής κρίσης. Το ολιστικό και κοστολογημένο σχέδιο, τονίζεται χαρακτηριστικά,βασίζεται στα πρότυπα χρηματοδότησης της οικονομίας και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά την εμφάνιση της κρίσης του κορονοϊού, σε μία συγκυρία που πλέον επιβεβαιώνεται καθημερινά πως η κυβέρνηση επιχειρεί με αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα- “ασπιρίνες” να καταπολεμήσει τις δεδομένες πλέον πρωτόγνωρες επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει έξι μέτρα:

  1. Να προχωρήσει η πλήρης καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που πλήττονται, ώστε και η αγοραστική τους δύναμη να διατηρηθεί για την επομένη της κρίσης, αλλά και οι επιχειρήσεις να ελαφρυνθούν εν μέσω πλήρους υποχώρησης της δραστηριότητάς τους. Αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ που επιδοτούν έως και το 100% των μισθών ιδιωτικών υπαλλήλων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Δυστυχώς, στην Ελλάδα η κυβέρνηση αντί να επιδοτεί την εργασία επιδοτεί την ανεργία και την αναστολή συμβάσεων.
  2. Να αρθεί από την κυβέρνηση η αναστολή των εργασιακών συμβάσεων, να νομοθετήσει πλήρη απαγόρευση απολύσεων και δυσμενούς μεταβολής της σχέσης εργασίας, με αναδρομική ισχύ από την έναρξη της κρίσης.
  3. Να σταματήσει επιτέλους η κυβέρνηση να εμπαίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες και να προχωρήσει στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος ίσο με το 1/12 της περσινής δήλωσης (με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  4. Να σχεδιάσει ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και όχι βεβαίως το απολύτως ανεπαρκές πρόγραμμα του 1 δισεκατομμυρίου που ισοδυναμεί με 0,5% του ΑΕΠ.
  5. Να παρατείνει τώρα την προστασία της πρώτης κατοικίας. Είναι αδιανόητο να λέμε στους πολίτες “μένουμε σπίτι” – και ορθώς το λέμε βεβαίως – αλλά την ίδια ώρα η κυβέρνηση να ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί τα σπίτια δανειοληπτών και φυσικών προσώπων που χάνουν το εισόδημά τους λόγω ακριβώς αυτής της κρίσης.
  6. Να προχωρήσει σε καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα ώστε να μπορούν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν λόγω αυτής της μεγάλης κρίσης.

“Η κυβέρνηση δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία για να μην προχωρήσει σε αυτά τα μέτρα. Η άρνησή της να στηρίξει ουσιαστικά εργαζόμενους, επιχειρήσεις και το σύνολο της οικονομίας με ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας, όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, είναι καθαρά πλέον ζήτημα πολιτικής βούλησης”, τονίζουν πηγές της Κουμουνδούρου.

Και συνεχίζουν:

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους και βεβαίως πρώτα απ’ όλα στην κυβέρνηση ότι δεν είμαστε αντιμέτωποι με μια παροδική κρίση ούτε με μία μικρή ανατάραξη της οικονομίας. Είμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια, δομική πρόκληση. Και για αυτό πρέπει να δράσουμε τώρα, με τρόπο αποφασιστικό και τολμηρό. Η μόνη δυνατότητα για να απορροφηθούν οι κραδασμοί στην οικονομία μετά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού είναι να τονωθεί άμεσα η ρευστότητα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Η κοινωνία χρειάζεται οριζόντια μέτρα έμπρακτης ενίσχυσης σήμερα, ώστε να μπορέσει να δώσει από καλύτερες θέσεις τις μάχες του αύριο. Αν δεν κάνουμε σήμερα ό,τι χρειάζεται ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί, ώστε να μην χρεοκοπήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τότε θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν πολλαπλάσιες κρατικές δαπάνες για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Και οι δυνατότητες πλέον υπάρχουν. Προκύπτουν από την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, από το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιούργησε η συλλογική προσπάθεια του λαού μας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από το διεθνές παράδειγμα των προγραμμάτων μεγάλης κλίμακας που υλοποιούνται ήδη σε μια σειρά από χώρες και έχουν ως στόχο να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης για τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Εάν επομένως η κυβέρνηση δεν αλλάξει άμεσα ρότα και δεν προχωρήσει σε ένα γενναίο πακέτο ενίσχυσης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους τώρα, τότε θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για ό,τι θα ακολουθήσει στην οικονομία και την κοινωνία.

Συγκεκριμένα μέτρα θα υποβληθούν και για την προστασία της εργασίας και ειδικά εκείνων που επλήγησαν από την κρίση. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στα εξης μέτρα:

  1. Το κράτος οφείλει να καλύψει τους μισθούς των εργαζομένων πλήρως. Το κόστος αυτού του μέτρου είναι 330 εκ / μήνα επιπλέον από αυτά που δίνει σήμερα η ΝΔ για τους μισθωτούς. Οι δημοσιονομικές δυνατότητες υπάρχουν. Το διαρκές και επιτακτικό ερώτημα είναι γιατί δεν το κάνει η κυβέρνηση.
  2. Η κυβέρνηση πράττει το ακριβώς αντίθετο από το να διαφυλάττει τις θέσεις εργασίας. Με τα μέτρα της αναστέλλει τις υφιστάμενες συμβάσεις εργασίας μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε ανέργους επιδοματούχους. Το μόνο που ζητά στην περίπτωση της αναστολής είναι η διατήρηση του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας. Όχι των ίδιων εργαζομένων, όχι των ίδιων συμβάσεων, όχι με τους όρους που δούλευαν πριν ούτε με τους μισθούς που δούλευαν πριν.
  3. Δεν φτάνουν όλα αυτά, αλλά για όσες επιχειρήσεις δεν θέσουν σε αναστολή τις σχέσεις εργασίας, η κυβέρνηση συγκρότησε και νέο μηχανισμό εκ περιτροπής εργασίας. Όπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν οι μισοί την μια εβδομάδα και οι μισοί την άλλη, λαμβάνοντας το 50% μισθού. Ώστε να μην μείνει κανένας εργαζόμενος μετά απ’ αυτή την κρίση χωρίς είτε να έχει κλονιστεί η θέση εργασίας του είτε να έχει συρρικνωθεί ο μισθός του.
  4. Έχει πραγματικά ενδιαφέρον ότι στην περίπτωση των εργαζομένων η κυβέρνηση απαιτεί να παραχωρήσουν τουλάχιστον τον μισό μισθό τους για να βάλουν πλάτη στην κρίση, αλλά στην περίπτωση των ιδιωτικών κλινικών θεωρεί ότι πρέπει να διπλασιάσει την αποζημίωση τους. Εκεί δεν πληρώνει κάποιος; Ή μήπως για τους κλινικάρχες υπάρχουν λεφτόδεντρα;

Σχετικά Άρθρα