Πρώτα 100.000 κρούσματα και μετά εκτόνωση – Τι λένε οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας στις αρχές του 2022 (vid)

 Πρώτα 100.000 κρούσματα και μετά εκτόνωση – Τι λένε οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας στις αρχές του 2022 (vid)

(ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)

Δεν έχουμε δει ακόμα την κορύφωση της Όμικρον στην Ελλάδα καθώς αναμένονται ακόμη και 100.000 κρούσματα όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί αλλά η εκτόνωσή της Όμικρον σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα έρθει περί τα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε σχετικά ότι μέσα στον Ιανουάριο «θα έχουμε συνεχείς αυξήσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες», εκτιμώντας ότι μετά το τέλος του μήνα θα αρχίσει μια εκτόνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

«Υπάρχει πλημμύρα περιστατικών και τεράστια έξαρση παγκοσμίως. Ανεξάρτητα από τη νοσηρότητα της Όμικρον, που φαίνεται να είναι ελαφρύτερη, θα δημιουργηθεί πίεση στο σύστημα υγείας, θα αρρωστήσουν ασθενείς, και κάποιοι πιο σοβαρά, όπως οι ηλικιωμένοι ή οι ανεμβολίαστοι. Επομένως, θα έχουμε ένα διάστημα που θα πιεστεί το σύστημα», είπε επίσης ο κ. Γώγος.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα στο Mega, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ανέφερε ότι «παρακολουθώντας τη Νότια Αφρική και την Αγγλία, είδαμε ότι από τη στιγμή που άρχισε να έχει εκθετική αύξηση η μετάλλαξη Όμικρον, αυτή εξαντλήθηκε περίπου σε έναν μήνα».

«Μιλάμε για μολύνσεις, όχι για κρούσματα. Αυτοί οι άνθρωποι πήγαν περπατώντας στα κέντρα υγείας, στα φαρμακεία ή στα νοσοκομεία. Άρα είναι άνθρωποι με ήπια νόσο», υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε ότι το κύμα της πανδημίας φαίνεται να προχωρά γρήγορα στην αύξησή του, αλλά και στην πτώση του. «Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται να εξαντλείται γρηγορότερα, πιθανότατα στις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε αυτή την εκθετική αύξηση στην πατρίδα μας από τις 24 Δεκεμβρίου, άρα μόλις μία εβδομάδα. Αλλά η εικόνα που έχουμε είναι ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στο νοσοκομείο, αλλά όχι με βαριά νόσηση», είπε ο κ. Γουργουλιάνης, υπογραμμίζοντας ότι όσοι πολίτες είναι εμβολιασμένοι και με τις τρεις δόσεις του εμβολίου είναι πλήρως προστατευμένοι και από τη μετάλλαξη Omicron.

Από την πλευρά του, μιλώντας στον Alpha, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είπε πως θα συνεχίσουμε να έχουμε πολλά κρούσματα το επόμενο διάστημα. «Αυτή είναι η Όμικρον, έτσι είναι η εξέλιξή της, θα μας απασχολήσει και τις επόμενες εβδομάδες, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τόνισε πως χαρακτηριστικό της μετάλλαξης Όμικρον είναι τα πολλά κρούσματα, αλλά όχι οι πολύ βαριές νοσήσεις που έφερε η Δέλτα.

Ο ΕΟΔΥ την Κυριακή ανακοίνωσε 17.633 νέα κρούσματα κοροναϊού, με 6.294 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική και 2.001 στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 61 άνθρωποι ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 626.

  • Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.258.495 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 50.3% άνδρες.
  • Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 217 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.092 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
  • Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 61, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.910 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
  • Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 626 (59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. To 80.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
  • Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 535 (85.46%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 91 (14.54%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
  • Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.775 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 400 (ημερήσια μεταβολή -9.5%).
  • Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 392 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 110 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Σχετικά Άρθρα