• 25 Ιανουαρίου, 2022

Πρόστιμο στη Google επέβαλε ρωσικό δικαστήριο για παράνομο περιεχόμενο

 Πρόστιμο στη Google επέβαλε ρωσικό δικαστήριο για παράνομο περιεχόμενο

Πρόστιμο ύψους 7,2 δισ. ρουβλίων (98 εκατ. δολαρίων) επέβαλε στην Google δικαστήριο της Μόσχας, για την επανειλημμένη, όπως αναφέρει, αποτυχία της να διαγράψει περιεχόμενο που η Ρωσία θεωρεί παράνομο. Είναι η πρώτη κύρωση αυτού του είδους που βασίζεται στα έσοδα και επιβάλλεται στη Ρωσία.

Η Μόσχα ενέτεινε φέτος την πίεση στους τεχνολογικούς κολοσσούς, στο πλαίσιο μιας εκστρατεία που επικριτές της την χαρακτηρίζουν ως απόπειρα των ρωσικών αρχών να ασκήσουν αυστηρότερο έλεγχο στο διαδίκτυο, κάτι που – όπως σημειώνουν – απειλεί την ατομική ελεύθερία και την ελευθερία των εταιρειών.

Η Google ανέφερε σε e-mail της πως θα μελετήσει την απόφαση του δικαστηρίου προτού αποφασίσει για τα επόμενα βήματά της.

Η Ρωσία έχει επιβάλει μικρά πρόστιμα σε ξένες εταιρείες τεχνολογίας σε όλη τη διάρκεια του έτους, όμως είναι η πρώτη φορά που το πρόστιμο ορίστηκε ως ποσοστό επί του ετήσιου τζίρου μιας εταιρείας, αυξάνοντας σημαντικά το ποσό του προστίμου. Το ποσοστό δεν διευκρινίστηκε, αν και σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters αντιστοιχεί περίπου στο 8%.

Η Μόσχα διέταξε εταιρείες να διαγράψουν αναρτήσεις που προωθούν την κατάχρηση ναρκωτικών και επικίνδυνα χόμπι, πληροφορίες για αυτοσχέδια όπλα και εκρηκτικά, καθώς και αναρτήσεις από ομάδες που χαρακτηρίζει εξτρεμιστικές ή τρομοκρατικές.