“Προσωπική εκτίμηση κινδύνου” – Η απαραίτητη συνοδεία της μάσκας σε εκκλησίες και χώρους συγχρωτισμού το Πάσχα και μετά

 “Προσωπική εκτίμηση κινδύνου” – Η απαραίτητη συνοδεία της μάσκας σε εκκλησίες και χώρους συγχρωτισμού το Πάσχα και μετά

Παρόλο που κατά τη χτεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας από το υπουργείο Υγείας, τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, όσο και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, έδωσαν την εικόνα ότι η πανδημία ελέγχεται, και μπαίνουμε σιγά-σιγά σε μια καινούργια κανονικότητα, υπογραμμίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει με «ιδιαίτερη προσοχή και μάσκες σε χώρους με συγχρωτισμό», ο «οδικός χάρτης» για τη χαλάρωση των μέτρων, που παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δημιουργεί κλίμα πρόωρης χαλάρωσης και διάθεσης μη σχολαστικής τήρησής τους.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Καθώς πλησιάζει η 1η Μαΐου, ημέρα που θα πάψει να απαιτείται (και έως 31 Αυγούστου) πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης για την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα και εστίαση και καταργούνται οι σχετικοί έλεγχοι, η ψυχολογία του κόσμου χαλαρώνει αντίστοιχα και προετοιμάζεται να εφαρμόσει τα μέτρα … λίγο νωρίτερα, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη ότι είναι το πρώτο κάπως πιο χαλαρό Πάσχα, μετά από 2 χρόνια πανδημίας, με τους πολίτες να ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Την ίδια χαλάρωση υπάρχει ο κίνδυνος να εκλάβει κάποιος ως δεδομένη και για τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, που παραμένει υποχρεωτική έως τις 31 Μαΐου και από 1η Ιουνίου αίρεται η υποχρέωσή της.
Αν συνδυαστεί αυτό με τις πάνω από 1.000 επαναλοιμώξεις την μέρα και την παύση της υποχρεωτικότητας των self-test από 1η Μαΐου, στα σχολεία, (θα παραμείνει υποχρεωτικό μόνο ένα rapid τεστ την εβδομάδα για την πρόσβαση ανεμβολίαστων εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους) ο μη έλεγχος και η χαλάρωση της τήρησης των μέτρων δημιουργούν ένα συνδυασμό παραγόντων κινδύνου για αύξηση των κρουσμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό το libre, έθεσε το ερώτημα της χρησιμότητας της χαλάρωσης της εφαρμογής της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, επισημαίνοντας τη στάση άλλων κρατών, που προηγήθηκαν στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, και τα αποτελέσματα τους ανάγκασαν σε αναδίπλωση της κατάργησης, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες ενστάσεις του Δρ. Α. Φάουτσι, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) των ΗΠΑ για τη μη εφαρμογή των μέτρων και τη δήλωσή του ότι «δραματικές αυξήσεις παρουσιάζονται όταν υποχωρούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας».

Τέλος, το libre ζήτησε διευκρινίσειςσχετικά με τις εξαιρέσεις στην κατάργηση της μάσκας, που έχουν επίσης προανακοινωθεί.

«Κάθε φορά που μιλάμε για τη μάσκα, υπάρχει μια παρανόηση: Το γεγονός ότι αίρεται η υποχρεωτικότητα σημαίνει ότι, μπαίνοντας σε έναν χώρο, δεν θα σου κόψουν πρόστιμο, επειδή δεν φοράς τη μάσκα. Προχωράμε σε μια φάση που πάμε από την οριζόντια απαγόρευση στην προσωπική εκτίμηση του κινδύνου», διευκρίνισε η κα Παπαευαγγέλου.

«Διαφορετικά θα φερθεί ο γιος μου που είναι 20 ετών και διαφορετικά θα φερθώ εγώ. Νομίζω ότι, πλέον, μετά από τόσα χρόνια, δε χρειαζόμαστε κάποιον από πάνω να μας βάζει πρόστιμο. Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να καταλάβουμε πού υπάρχει συγχρωτισμός και πρέπει να βάλουμε μάσκα. Ποιον θα δω, αν έχω τη μητέρα μου, τον πατέρα μου μέσα στο σπίτι που είναι ευάλωτοι και άρα πρέπει να προσέχω παραπάνω. Δεν υπάρχει λόγος για οριζόντια απαγόρευση με πρόστιμο και μια υποχρεωτικότητα, η οποία νομίζω ότι δε συνάδει με την κοινή λογική και με τη νοοτροπία και την εμπειρία που έχουμε όλοι αποκτήσει.

Άρα, δεν είναι ότι βγάζουμε τη μάσκα. Αυτό είναι λάθος και λέγεται συνέχεια και κακώς λέγεται. Δεν είναι ότι σταματάμε να φοράμε μάσκα. Αίρεται η υποχρεωτικότητα της μάσκας. Είναι τελείως διαφορετικό».

·         libre: Σε ποιες περιπτώσεις θα εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας;

«Είναι αυτονόητο (ότι θα εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική) στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα πλοία που θα ταξιδεύουμε όλο το καλοκαίρι. Είναι δυνατόν να μη φοράμε μάσκα;  Ή στα Νοσοκομεία, στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και στα σχολεία, βέβαια. Θα τα ορίσουμε με σαφήνεια, αλλά είναι αυτονόητο», κατέληξε η κα Παπαευαγγέλου.

Στο σημείο αυτό, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στις αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων χωρών.

«Είναι πολύ πιο χαλαρά τα πράγματα στις άλλες χώρες. Απλώς, εκείνες βγήκαν λίγο νωρίτερα (από την υποχρεωτικότητα). Εμείς τώρα βλέπουμε τη μείωση των κρουσμάτων, γι’ αυτό και από εδώ και πέρα μπορούμε να χαλαρώσουμε.

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, δεν υπάρχει μάσκα, ούτε στους εξωτερικούς, ούτε στους εσωτερικούς χώρους. Σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης, έχουν καταργηθεί τα μέτρα, επειδή είχαν νωρίτερα κάμψη των επιδημιολογικών δεικτών.

Εμείς πάμε λίγο πιο αργά, γιατί αυτό μας υπαγόρευε η επιδημιολογική επιτήρηση. Και να πω και πάλι ότι εδώ είμαστε.  Ελπίζουμε όλοι όχι μόνο σε ένα καλό Πάσχα, αλλά και σε ένα καλό καλοκαίρι». 

Σχετικά Άρθρα