• 12 Ιουνίου, 2021

Προς ακύρωση όλες οι στρατιωτικές αποστολές για ασκήσεις

 Προς ακύρωση όλες οι στρατιωτικές αποστολές για ασκήσεις

Μπαράζ ακυρώσεων συμμετοχής της Ελλάδας σε διεθνείς ασκήσεις φαίνεται ότι βρίσκεται υπό σκέψη στο ελληνικό πεντάγωνο και δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις.

Η αρχή, λόγω του ότι είναι πιο κοντά, φαίνεται ότι γίνεται με την κοινή άσκηση των Πολεμικών Ναυτικών Ελλάδας – ΗΠΑ – Ισραήλ, Noble Dina, που σύμφωνα με γνώστες των καταστάσεων θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι πάει προς ματαίωση.

Πηγές ενημέρωσης ανέφεραν στο enikos ότι πλέον τα υπουργεία άμυνας του ΝΑΤΟ ήδη βρίσκονται σε συνεννόηση και σε ότι αφορά την μεγαλύτερη άσκηση της 25ετίας, Defender Europe 2020, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί κάτι είναι επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν μεταφέρει 20.000 στρατιώτες επί τούτου στην Ευρώπη, δεν φαίνεται να έχει πει ακόμη το οριστικό «οκ». Πάντως, στον Ελληνικό Στρατό, αντιμετωπίζεται με μεγάλο σκεπτικισμό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης της άσκησης, που ξεκινά στις 5 Απριλίου κι ολοκληρώνεται στις αρχές Ιουνίου.

Όμως, κι άλλη μία άσκηση είναι στον αέρα και αυτή έχει να κάνει με την Πολεμική Αεροπορία. Το γεγονός ότι Αμαλιάδα και Αχαΐα έχουν πολλά κρούσματα έχει προκαλέσει συζητήσεις ακόμη και για ακύρωση της άσκησης Ηνίοχος 2020, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαΐου.

Η άσκηση πραγματοποιείται στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα και για φέτος φαίνεται να υπήρχε κλείσει η συμφωνία να παραβρεθούν πιλότοι με αεροσκάφη των Πολεμικών Αεροποριών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Ισραήλ.

Χωρίς να έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής οριστικές αποφάσεις, αφού κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά πρώιμο, ήδη έχουν γίνει κάποιες πρώτες συζητήσεις και έχουν πέσει στο τραπέζι σκέψεις εν αρχή μετάθεσης της ημερομηνίας για αργότερα. Όμως, τηρείται στάση αναμονής πριν την λήψη των όποιων αποφάσεων, με το βλέμμα στραμμένο στο πώς θα εξελιχθεί η πανδημία – πλέον – του κορονοϊού τις επόμενες εβδομάδες.