• 1 Μαρτίου, 2021

Πρόκληση… στο τέρμα από τον Ερντογάν: “Με την απόφασή μου για την Αγιά Σοφιά διόρθωσα το λάθος του Κεμάλ”

 Πρόκληση… στο τέρμα από τον Ερντογάν: “Με την απόφασή μου για την Αγιά Σοφιά διόρθωσα το λάθος του Κεμάλ”

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί. Σε διάγγελμά του την Τρίτη ο Τούρκος πρόεδρος, όχι μόνο υπεραμύνθηκε της απόφασής του για την Αγιά Σοφιά, αλλά προχώρησε ακόμα περισσότερο. Δήλωσε ότι έτσι, διόρθωσε το λάθος του Κεμάλ!

Ας σημειωθεί ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 ήταν ο ηγέτης της Τουρκίας που αποφάσισε να μετατρέψει σε μουσείο την Αγιά Σοφιά, τροφοδοτώντας έτσι ακόμα περισσότερο το κοσμικό κράτος που ήθελε να δημιουργήσει.

«Καταλήξαμε σε αυτή τη απόφαση για την Αγιά Σοφιά, βασισμένοι στην ελευθερία και τα δικαιώματα του έθνους μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί, καθώς έτσι θα εξυπηρετεί τον κόσμο σύμφωνα με τον σκοπό της δημιουργίας της. Επίσης, θέλω να υπογραμμίσω πως η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί και όχι σε εκκλησία. Όταν την παραλάβαμε, ήταν ερείπιο. Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, δεν μπορεί να αποτελεί ντροπιαστικό γεγονός για κανέναν σε αυτή τη γη. Όσοι μιλάνε εναντίον μας, δεν θέλουν να υπερασπιστούν την πολιτιστική κληρονομιά του ναού, αλλά να σταθούν στην τουρκική και ισλαμική επιθετικότητα» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο κ. Ερντογάν φαίνεται ότι επιμένει να κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Γι’ αυτό και επέλεξε να έρθει σε σύγκριση με τον ιστορικό Τούρκο ηγέτη, θέλοντας να δείξει τη διαφορετικότητά του.