Προεκλογικό κλίμα στη ΝΔ παρά τις δηλώσεις Μητσοτάκη – Αρχές Αυγούστου η συνολική εικόνα, μετά τις 15 οι τελικές ανακοινώσεις

 Προεκλογικό κλίμα στη ΝΔ παρά τις δηλώσεις Μητσοτάκη – Αρχές Αυγούστου η συνολική εικόνα, μετά τις 15 οι τελικές ανακοινώσεις

«Εφόσον η κυβέρνηση έχει μπει στο τέταρτο έτος της θητείας της, όποτε κι αν γίνουν εκλογές δεν μπορεί να θεωρηθούν πρόωρες» τονίζουν κυβερνητικές πηγές με αφορμή την χθεσινή συμπλήρωση τριών ετών από όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας.

Της Άννας Καραβοκύρη

Με αφορμή τα «γενέθλια» των τριών ετών της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός τόνισε χθες ότι «μπαίνουμε πια με το ημερολόγιο στην τελευταία χρονιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι άλλοθι να κατεβάσουμε ταχύτητες για να προετοιμαστούμε για εκλογές. Άλλωστε, θέλουμε να καλύψουμε και ένα μέρος του χαμένου χρόνου που δαπανήθηκε στην αντιμετώπιση των έκτακτων προβλημάτων».

  • Αρκετοί πρωτοκλασάτοι υπουργοί με αφορμή την συμπλήρωση των τριών ετών «διαφήμιζαν» το έργο τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξάλλου, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό είναι έντονα προεκλογικό και όπως όλα δείχνουν οι καθημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας δεν είναι ικανές για να αλλάξουν αυτό το κλίμα.

Τόσο στα υπουργικά γραφεία όσο και στους διαδρόμους της Βουλής, κυρίαρχο θέμα συζήτησης είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Υπουργοί και βουλευτές βρίσκονται υπ’ ατμόν και σε εκλογική ετοιμότητα.  Σχεδόν όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα στην φετινή  Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβρη καθώς θα είναι επίσημα ή ανεπίσημα σε προεκλογική περίοδο.

Αν και το κλίμα έχει έντονο προεκλογικό άρωμα, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να ανατρέψουν οποιοδήποτε εκλογικό σχεδιασμό, όπως είναι οι πυρκαγιές του καλοκαιριού και η αντιμετώπιση που θα υπάρξει από τον κρατικό μηχανισμό. Επίσης ένα “θερμό” επεισόδιο από την πλευρά της Άγκυρας με το οποίο διαρκώς απειλεί ο Ταγίπ Ερντογάν την χώρα μας, είναι λογικό πως θα αλλάξει τον όποιο κυβερνητικό προγραμματισμό.

Πρόκειται για δύο κυρίαρχους παράγοντες που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αυτή την στιγμή.

  • Ο πρωθυπουργός αναμένεται στις αρχές του Αυγούστου να έχει στη διάθεση του όλα τα δεδομένα όπως και τα τελευταία στοιχεία των δημοσκοπήσεων και μετά τον δεκαπενταύγουστο, θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις για τις πολιτικές εξελίξεις που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία που μαίνεται, η ενεργειακή κρίση που ολοένα και μεγαλώνει μετά τις εκτιμήσεις που υπάρχουν πως η Μόσχα θα κλείσει την αγωγό φυσικού αερίου, ο πληθωρισμός που καλπάζει σε ολόκληρη την Ευρώπη και η πανδημία που υπενθυμίζει συνεχώς την παρουσία της, είναι ορισμένοι από τους λόγους που κάνουν τον χειμώνα που έρχεται ιδιαιτέρως δύσκολο και το Μαξίμου να σκέφτεται να στήσει τις κάλπες μερικούς μήνες νωρίτερα από την ολοκλήρωση της τετραετίας.

Παναγιώτης Δρίβας