• 15 Απριλίου, 2021

Προανακριτική για Ν. Παππά με 187 “Ναι” ψήφισε η Βουλή – Τσίπρας: Η τακτική της ΝΔ θα γυρίσει μπούμερανγκ

 Προανακριτική για Ν. Παππά με 187 “Ναι” ψήφισε η Βουλή – Τσίπρας: Η τακτική της ΝΔ θα γυρίσει μπούμερανγκ

Τη σύσταση προανακριτικης επιτροπής για τον Ν. Παππά, επικύρωσε απόψε με 187 ψήφους της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της «Ελληνικής Λύσης» η Βουλή. Στη χειρότερη καμπή της πανδημίας, η Νέα Δημοκρατία στήνει εδώλια και σέρνει σε προανακριτική τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016, με βάση τις καταγγελίες Καλογρίτσα.

Μετά από τη μυστική ψηφοφορία το αποτέλεσμα ήταν το εξής:

Ψήφισαν 289
Έγκυρα 288

«Ναι» 187
«Όχι» 85
«Παρών» 16

Οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης υπερψήφισαν, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και το Μέρα25 απείχε.

Πρόκειται για τη δεύτερη παραπομπή υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, σε λιγότερο από δύο χρόνια διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο Ν. Παππάς υπενθύμισε ότι ο Χρ. Καλογρίτσας αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, επειδή δεν κατέβαλε την πρώτη δόση για την άδεια, καθώς και ότι τα 3 εκατ. της εγγυητικής δεσμεύτηκαν υπέρ του Δημοσίου. «Τόσο πολύ τον βοηθήσαμε. Του δεσμεύσαμε τα χρήματα και τον αποκλείσαμε από τον διαγωνισμό» είπε ο κ. Παππάς.

«Σύντομα θα κληθείτε να λογοδοτήσετε για όσα κάνετε αυτή τη στιγμή […] Μας κατηγορείτε για μια υπόθεση, που το δημόσιο είχε όφελος 200 εκατ. από φόρο διαφήμισης και τέλη χρήσης συχνοτήτων και, εάν δεν συνεχίσετε να απαλλάσσετε τα κανάλια από την υποχρέωσή τους να πληρώνουν για τις τηλεοπτικές άδειες, άλλα 250 εκατ.», είπε ακόμα.

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα απολογηθούμε επειδή προστατέψαμε το δημόσιο συμφέρον «Αν θέλετε να στήσετε ειδικό δικαστήριο στον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι έβαλε τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ να βάλουν το χέρι στη τσέπη και να πληρώσουν, στήστε το. Δεν πρόκειται να σας κάνουμε τη χάρη να απολογηθούμε και από πάνω επειδή προστατέψαμε το δημόσιο συμφέρον» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία, αφού εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη «η οποία και θα είναι ο τελικός κριτής μιας προειλημμένης πολιτικής απόφασης» εκτίμησε πως η τακτική του κυβερνώντος κόμματος θα «γυρίσει μπούμερανγκ».

Τα άλλα κόμματα
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, τάχθηκε υπέρ της σύστασης προανακριτικής κατά του πρώην υπουργού για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών την περίοδο 2015-2016, τονίζοντας ότι στόχος του κόμματος του δεν είναι να ενοχοποιήσει κανέναν αλλά να ριχτεί άπλετο φως και να μην μείνει καμία σκιά.

Την αποχώρηση του ΜέΡΑ25 τόσο από τη συζήτηση και την ψηφοφορία, όσο και τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής κατά του Νίκου Παπά, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης, καταγγέλλοντας ως «επαίσχυντη», την όλη διαδικασία.

«Πλείστες όσες προανακριτικές, εξεταστικές επιτροπές συστήνονται, προσφέρουν θέαμα, και στο τέλος απλά συγκαλύπτουν τις βαθύτερες αιτίες της διαπλοκής των διαφόρων αστικών κομμάτων με τα διάφορα επίσης οικονομικά κι επιχειρηματικά συμφέροντα» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας με το κόμμα του να μην υπερψηφίζει την πρόταση της γαλάζιας πτέρυγας.