Πραγματικότητα και… δημοσκοπήσεις – Πανδημία, ακρίβεια, πόλεμος, προπαγάνδα στο επίκεντρο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ

 Πραγματικότητα και… δημοσκοπήσεις – Πανδημία, ακρίβεια, πόλεμος, προπαγάνδα στο επίκεντρο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα σε ένα μόλις 24ωρο και μέσα στη φωτιά του πολέμου και των καταιγιστικών διεθνών εξελίξεων η κυβέρνηση βρέθηκε έκθετη με την πραγματικότητα και οι πολίτες αντιμέτωποι με την αλήθεια. Από τη μια η παραδοχή του εγκλήματος διαρκείας στην πανδημία με τους πάνω 16.000 θανάτους ασθενών covid εκτός ΜΕΘ και από την άλλη η καταγγελία για μια ακόμη εταιρεία δημοσκοπήσεων, καταρρίπτουν το επικοινωνιακό προπέτασμα για τον αποπροσανατολισμό και την δημιουργία στρεβλής αποτύπωσης της πραγματικότητας στην κοινή γνώμη.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η απάντηση του προέδρου του ΕΟΔΥ κ. Ζαούτη ήταν μια πραγματική αποκάλυψη η οποία σε συνθήκες μη πολέμου θα αποτελούσε την είδηση βόμβα την οποία κανένας επικοινωνιακός μηχανισμός θα μπορούσε να αποσιωπήσει.

Ήταν η επίσημη παραδοχή του εγκλήματος για το οποίο είχε προειδοποιήσει πρώτος και με τον πλέον επίσημο τρόπο ο κ. Τσιόδρας όταν δημοσιοποιούσε την περίφημη μελέτη του για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ υπολογίζοντας με μαθηματική ακρίβεια πόσους συνανθρώπους θα είχαμε γλιτώσει από το θάνατο αν υπήρχαν κρεβάτια εντατικής θεραπείας στην καρδιά της πανδημίας.

  • 16.519 είναι περισσότεροι από τους μισούς θανάτους στη χώρα από την αρχή της πανδημίας και η πλειοψηφία τους μόνο στην τελευταία φάση, από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και τη 1η Μαρτίου.

Η απόπειρα μάλιστα του κ. Πλεύρη να τοποθετηθεί και να απαντήσει στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο δεν έπεισε κανένα, αλλά ήταν  μια ακόμη εξόφθαλμη απόπειρα αποπροσανατολισμού και παραποίησης της πραγματικότητας.

Μόνο που για το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης πρόκειται για το απόλυτο φιάσκο της κυβέρνησης και της αποκάλυψης του εγκλήματος διαρκείας από την πλευρά της κυβέρνησης με αποτέλεσμα τα δυο τρίτα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ένα σύστημα υγείας μιας νόσου να χάσουν τη ζωή τους εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας.

Κι αυτά ενώ από το καλοκαίρι μέχρι και πριν λίγο καιρό από βουλευτές όπως ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, μέχρι και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο τέλος από το βήμα της Βουλής επιχειρούσαν να κρύψουν το γεγονός ότι η χώρα ήταν πρωταθλήτρια στον κόσμο σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους αλλά και το ακόμη χειρότερo την επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να μην ενισχύσει ουσιαστικά το ΕΣΥ και το δημόσιο χαρακτήρα του, μιλούσαν για την  προδιαγεγραμμένη πορεία θανάτου από τη στιγμή ένας ασθενής εισέλθει στη ΜΕΘ.

Δημοσκόποι «της χαράς»

Το πάζλ φιλοτεχνήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα με απόλυτη προσήλωση στην δημιουργία ψευδών εντυπώσεων σε όλα τα μέτωπα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο μηχανισμός που στήθηκε με καύσιμο τις γενναιόδωρες οικονομικές ενέσεις σε επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης και δημοσκοπικών εταιρειών και εταιρειών marketing είναι αρκετά ισχυρός. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις η αποτύπωση από την πλευρά τους ήταν και αυτή εξόφθαλμα στρεβλή για την πραγματικότητα που βιώνουν οι ίδιοι οι αποδέκτες της επιρροής, δηλαδή οι ίδιοι οι πολίτες.

  • Στην αρχή ήταν η περίφημη opinion pol που πέρασε μέσα από το μικροσκόπιο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής και αποκαλύφθηκε κατά το ΣΥΡΙΖΑ η φύση της εταιρείας και η διασύνδεσή με παράλληλες χρηματοδοτήσεις που συνδέονταν με άλλη εταιρεία που έπαιρνε απευθείας δουλειές από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνέχεια και παρά την πεισματική άρνηση τόσο της ΝΔ στη Βουλή να μπουν στην κρησάρα της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας για έλεγχο και απόδοση των στοιχείων της εταιρείας για την αποκάλυψη του τρόπου με τον οποίο διεξάγονται οι έρευνες κοινής γνώμης στις μέρες μας. Στη συνέχεια ήρθε η κραυγαλέα περίπτωση της abacus με τη συμπληρωματική έρευνα μετά το φιάσκο της διαχείρισης της κακοκαιρίας και του αποκλεισμού χιλιάδων οδηγών στην Αττική οδό και στο τέλος η περίφημη «μακεδονομαχική» εταιρεία interview του κυρίου Βεργίνα TV και την καταγγελία ότι η εταιρεία είχε δώσει εντολή στις τηλεφωνήτριες που πραγματοποιούσαν την έρευνα να κλείνουν το τηλέφωνο μόλις ο ερωτώμενος όταν καλούνταν να πει ποιο κόμμα θα ψηφίσει να του κλείνουν το τηλέφωνο πριν ακόμη φτάσει καλά καλά στο «ζ» απαντώντας ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

Πρόκειται για την εταιρεία δημοσκοπήσεων η οποία εν μέσω σφοδρού κύματος ακρίβειας με τους λογαριασμούς ρεύματος να τετραπλασιάζονται από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Φεβρουάριο, με το ένα επιτελικό φιάσκο να διαδέχεται το άλλο η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει σαν να μην καταγράφεται καμία κυβερνητική φθορά. Έτσι ενώ στα μέσα Ιανουαρίου η διαφορά είναι στις 10,9  μονάδες, τον επόμενο μήνα ανοίγει στο 11,2 και στη μέτρηση του Μαρτίου φτάνει στο 12%.

Ούτε τα προσχήματα

Η καταγγελία δεν διαψεύστηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε μια δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ήταν σαφής για τις ευθύνες «του συστήματος Μαξίμου» σημειώνοντας ακριβώς αυτή την έλλειψη στοιχειώδους διαφάνειας στο δημόσιο βίο γράφοντας οτι «η άρνηση τόσο των εταιριών, όσο και του Συνδέσμου τους αλλά και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αναδεικνύουν ότι ένα καλοταϊσμένο από την ΝΔ σύστημα φοβάται την εφαρμογή ακόμα και του σχετικού νόμου Ρουσόπουλου».

  • Όπως σημείωναν μάλιστα κομματικές πηγές από την Κουμουνδούρου είναι απορίας άξιο πως ανέχονται και οι ίδιες οι δημοσκοπικές εταιρείες να μην πιέζουν να ανοίξουν τα κιτάπια των εταιρειών οι μετρήσεις των οποίων αμφισβητούνται ευθέως και με τεκμήρια με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να ευτελίζονται συλλήβδην από τους πολίτες για την εγκυρότητά τους όταν τελικά όπως σημείωσε και ο κ. Ηλιόπουλος «οι μετρήσεις… θα έχουν σύντομα να αναμετρηθούν με την πραγματικότητα των αποτελεσμάτων της κάλπης».

Σε όλο αυτό το κλίμα επανέρχεται επιτακτικότερο από την πλευρά του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ η ανάγκη διαφάνειας και λογοδοσίας για τη διαχείρισης των πόρων του ταμείου Ανάκαμψης.

Το στενό μαρκάρισμα από τον κ. Τσίπρα συνεχίζεται προς τον κ. Μητσοτάκη και εν μέσω αδυναμίας έως άρνησης της κυβέρνησης να στηρίξει τα νοικοκυριά εκείνος θέτει ζήτημα με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής αναξιοπιστίας της κυβέρνησης στη διάθεση των πολύτιμων αυτών κονδυλίων για την ελληνική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με αφανισμό.

  • Ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος τον ευρωπαϊσμό του κ. Μητσοτάκη και τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη λάβει το ευρωκοινοβούλιο σε αυτή την κατεύθυνση ρίχνει το μπαλάκι σε κορυφαίο θεσμικό επίπεδο στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να ελέγξει στενά η ίδια η Βουλή πλέον τα χρήματα με προσθήκη στον κανονισμό της Βουλής για τη σύσταση «Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και Λογοδοσίας για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και για το ΕΣΠΑ 2021-2027».

Όπως και οι εξοπλισμοί έτσι και οι πόροι αυτοί και ο τρόπος που θα διατεθούν θα αφορούν και τις μελλοντικές κυβερνήσεις, αλλά όπως σημειώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας «δεν θα δώσει λευκή επιταγή» στον Κυριάκο Μητσοτάκη σε κανένα ζήτημα πόσο μάλλον από την στιγμή που «η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίζεται με χαρακτηριστική αδιαφάνεια τα δημόσια οικονομικά». 


Παναγιώτης Δρίβας