• 2 Αυγούστου, 2021

Πούτιν – Μπάιντεν: Συμφωνία για επιστροφή των πρεσβευτών σε ΗΠΑ και Ρωσία

 Πούτιν – Μπάιντεν: Συμφωνία για επιστροφή των πρεσβευτών σε ΗΠΑ και Ρωσία

Την επιστροφή των πρεσβευτών ΗΠΑ και Ρωσίας σε Μόσχα και Ουάσιγκτον αντίστοιχα συμφώνησαν ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησης των δύο ανδρών.

Τον Μάρτιο, οι δύο πλευρές προχώρησαν στην εκατέρωθεν απέλαση διπλωμάτων αφού η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Μόσχα για εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2020 και συνέργεια στην κυβερνοεπίθεση κατά της SolarWind.

Οι ΗΠΑ απέλασαν στο πλαίσιο των κυρώσεων δέκα Ρώσους διπλωμάτες, έβαλαν στο στόχαστρο δεκάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και επέβαλαν νέα εμπόδια στην ικανότητα της Ρωσίας να εξυπηρετεί το χρέος της.
Περισσότερες από τρεις ώρες διήρκεσαν η συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, παρότι ένα μέρος του χρόνου αυτού είχε το διάλειμμα που μεσολάβησε μεταξύ της συνάντησης των δύο ηγετών, η οποία συνεχίστηκε σε διευρυμένη σύνθεση και διακόπηκε στις 6.05 ώρα Ελλάδος.
Στη συνάντηση των δύο προέδρων αρχικά συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ και διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά. Εν συνεχεία οι δύο πρόεδροι έκαναν ένα μικρό διάλειμμα πριν την έναρξη του δεύτερου μέρους των διευρυμένων συνομιλιών.