• 27 Νοεμβρίου, 2021

Πού θα κριθεί η αναίρεση της αποφυλάκισης Πατέλη – Παπαδάκης: Νάρκη στην απόφαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής (vid)

 Πού θα κριθεί η αναίρεση της αποφυλάκισης Πατέλη – Παπαδάκης: Νάρκη στην απόφαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής (vid)

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, ζήτησε να λάβει γνώση, όπως έχει δικαίωμα, της απόφασης για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του καταδικασθέντα χρυσαυγίτη Πατέλη, για να εξακριβώσει αν τίθεται ζήτημα άσκησης αναίρεσης. Όλα λοιπόν, θα κριθούν το επόμενο διάστημα, όταν ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, εξετάσει το αιτιολογικό της δικαστικής απόφασης.

Στη συνέχεια, κι εφόσον δεν έχει εφαρμοστεί ορθά ο νόμος στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην άσκηση αναίρεσης, επιστρέφοντας την υπόθεση πίσω στο Εφετείο, προκειμένου η αίτηση να συζητηθεί εκ νέου από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών, με διαφορετική σύνθεση.

Αυτό σημαίνει ότι η Ουράνια Κουζέλη, πρόεδρος του δικαστηρίου που άφησε ελεύθερο με περιοριστικούς όρους τον Γ. Πατέλη, δεν θα μπορεί να προεδρεύσει ξανά στη συγκεκριμένη υπόθεση. Αντίθετα, θα μπορεί να έχει την ίδια θέση σε άλλες αντίστοιχες αιτήσεις καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής, όπως άλλωστε είχε συμβεί και στο παρελθόν.

Όπως είναι γνωστό, η δικαστική λειτουργός, είχε ψηφίσει υπέρ της αποφυλάκισης του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αντώνη Γρέγου και του στελέχους της οργάνωσης Νικόλαου Αποστόλου, αν και τελικά τα αιτήματα τους είχαν απορριφθεί, λόγω της στάσης άλλων μελών του δικαστηρίου.

Το ίδιο ισχύει και για τον εισαγγελέα Εφετών, Γ. Κούτρα, ο οποίος κατά την αγόρευση του έφτασε στο σημείο να δώσει ένα άλλο νόημα στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που καταδίκασε το Γ. Πατέλη σε ποινή κάθειρξης 10 ετών για ένταξη στην οργάνωση Χρυσή Αυγή και για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα.

Με μία μόνο φράση (“Η πράξη έγινε για συγκεκριμένους λόγους εν όψει συγκεκριμένων συνθηκών και δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης”) ουσιαστικά κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας να αναιρέσει ένα μεγάλο κομμάτι μιας επίπονης ακροαματικής διαδικασίας, η οποία διήρκησε 5 έτη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γιώργος Πατέλης, που πριν μερικά χρόνια φώναζε “ό,τι κινείται σφάζεται”, ενώ -σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση- κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να συγκεντρώσει ένα τάγμα εφόδου που επιτέθηκαν στον Παύλο Φύσσα και την παρέα του, είναι πλέον ελεύθερος και θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το εφετείο, εφόσον δεν παραβεί τους δύο περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μία φορά το μήνα στο οικεία Αστυνομικό Τμήμα.

Παπαδάκης: Η αποφυλάκιση Πατέλη νάρκη στην απόφαση για τη Χρυσή Αυγή

Η απόφαση αποφυλάκισης του καταδικασθέντος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Πατέλη, δεν αποτελεί απλώς υποβάθμιση της δικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή, αλλά και ναρκοθέτησή της. Αυτό υποστήριξε μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή Kontra24 της Αναστασίας Γιάμαλη στο Kontra Channel, ο δικηγόρος και συνήγορος των Αιγυπτίων ψαράδων, Κώστας Παπαδάκης, ο οποίος αποκάλυψε ότι εκκρεμούν 20 αιτήσεις αποφυλάκισης καταδικασθέντων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ενώ τρεις έχουν γίνει δεκτές.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, η πρόταση του εισαγγελέα του δικαστηρίου αναστολών τον οποίο χθες αποφάσισε την αποφυλάκιση Πατέλη με περιοριστικούς όρους μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση στο Εφετείο, δείχνει ότι ο ίδιος δεν αποδέχεται ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας έκρινε για τον Γιώργο Πατέλη ότι «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα (σ.σ. η συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα) τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους εν όψει συγκεκριμένων συνθηκών».

«Πώς είναι δυνατόν ο εισαγγελέας να εκφράζει άποψη για τα αίτια της δολοφονίας Φύσσα και να λέει ότι ήταν μια δολοφονία που έγινε για ειδικούς λόγους; Είναι σαν λέει ότι έγινε για περιστασιακούς λόγους. Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός δεν αποδέχεται ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση» σχολίασε σχετικά ο Κώστας Παπαδάκης.

Ο ίδιος επεσήμανε επιπλέον, ότι η καταδικαστική απόφαση του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων για τη Χρυσή Αυγή δεν έχει καθαρογραφεί ακόμη. «Πώς λοιπόν έχει γνώμη για στοιχεία που περιλαμβάνονται σε μια δικογραφία την οποία δεν έχει διαβάσει ;» διερωτήθηκε σκωπτικά ο κ. Παπαδάκης και πρόσθεσε ότι «αν η απόφαση δεν είναι καθαρογραμμένη, πρόσβαση σ’ αυτή δεν έχει ούτε το δικαστήριο των αναστολών».

Πηγή: news247.gr