• 22 Ιανουαρίου, 2021

“Που πήγες διακοπές; Γιατί δεν έκανες τεστ;”- Το ερωτηματολόγιο που στέλνει το Κολλέγιο σε γονείς και μαθητές

 “Που πήγες διακοπές; Γιατί δεν έκανες τεστ;”- Το ερωτηματολόγιο που στέλνει το Κολλέγιο σε γονείς και μαθητές

Την συμπλήρωση ερωτηματολογίου με πλήρη περιγραφή στοιχείων που θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι αποτελούν προσωπικά δεδομένα ζητούν μεγάλα ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας από γονείς και μαθητές πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 7 ή το πιθανότερο στις 14 Σεπτεμβρίου. ΌΛα αυτά, φυσικά, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid 19 και του δεύτερου κύματος της πανδημίας στο οποίο εισερχόμαστε σταδιακά με την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, την αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του libre, γονείς και μαθητές ιδιωτικών σχολείων λαμβάνουν ηλεκτρονικά επιστολές των διοικήσεων που συνοδεύονται –όπως στην περίπτωση του Κολλεγίου Αθηνών που δημοσιεύουμε– από εκτενές ερωτηματολόγιο. Βεβαίως, διευκρινίζεται πως η συμπλήρωσή του είναι προαιρετική και δεν απαιτείται αναγραφή του ονόματος του γονέα ή του παιδιού, ωστόσο είναι προφανές πως η αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού μηνύματος “προδίδει” και τα στοιχεία του αποστολέα.

Το Κολέγιο Αθηνών διενεργεί ήδη μοριακούς ελέγχους στο εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό και έμμεσα προτρέπει το ίδιο να κάνουν και οι μαθητές. Είναι χαρακτηριστικό πως στο ερωτηματολόγιο υπάρχει ειδική ερώτηση για το εάν οι μαθητές έχουν κάνει τεστ ή όχι και σε τυχόν αρνητική απάντηση ζητείται να εξηγήσουν γιατί.

Οι οικογένειες των μαθητών του Κολεγίου και άλλων μεγάλων ιδιωτικών σχολείων μπορεί βεβαίως να έχουν την οικονομική δυνατότητα για τέτοια τεστ (τουλάχιστον 70-80 ευρώ καθένα), στα οποία πρέπει να υποβληθεί ολόκληρη η οικογένεια και όχι μόνο ο μαθητής ή η μαθήτρια (άρα το κόστος ανεβαίνει στα 200 και παραπάνω ευρώ), δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο για τους μαθητές των δημοσίων σχολείων -και δη σε φτωχότερες συνοικίες- και τις οικογένειές τους.

Δια του ερωτηματολογίου είναι, επίσης, προφανές ποιες περιοχές είναι αυτές που ανησυχούν τους ειδικούς, καθώς υπάρχει συγκεκριμένη ερώτηση για τον τόπο διακοπών με αναφορά στην Πάρο, την Αντίπαρο, την Μύκονο, την Ρόδο, τον Πόρο και άλλους τουριστικούς προορισμούς με επιβαρυμένο, ως φαίνεται, επιδημιολογικό φορτίο.

Η επιστολή προς τους γονείς και τους μαθητές

Αγαπητοί γονείς των μαθητριών και των μαθητών του Κολλεγίου,
Πριν από ενάμιση περίπου μήνα ανέλαβα τα καθήκοντα του Διευθυντή/President του Κολλεγίου. Ευλόγως θα ανέμενε κανείς, στην πρώτη μου γραπτή επικοινωνία μαζί σας, να σας συστηθώ και να σας παρουσιάσω το όραμά μου για το Σχολείο μας. Όμως, η παράξενη αυτή χρονιά με υποχρεώνει, προς το παρόν, να επικεντρωθώ στην κατά το δυνατόν ασφαλή και ομαλή επιστροφή των παιδιών μας στο Σχολείο, σε αυτά που οφείλουμε να πράττουμε, για να κυλήσει η νέα σχολική χρονιά χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα.
Το Σχολείο λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στις 7 Σεπτεμβρίου 2020. Αν η Πολιτεία αποφασίσει να καθυστερήσει την έναρξη αυτή, θα αναπροσαρμόσουμε τον σχεδιασμό μας. Από τις 24 Αυγούστου 2020, διενεργούνται μοριακοί έλεγχοι στο σύνολο των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων του Σχολείου, οι οποίοι θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Στα campuses του Ψυχικού και της Κάντζας, γίνονται απολυμάνσεις, ενώ σε αυτά εισέρχονται μόνον πρόσωπα που έχουν υποβληθεί σε έλεγχο με αρνητικό αποτέλεσμα.
Η Ιατρική μας Υπηρεσία έχει προετοιμαστεί για την ορθή διαχείριση κάθε ενδεχόμενου περιστατικού, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα. Επιπλέον, στα campuses ήδη τηρούνται απαρεγκλίτως όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ατομικής προστασίας, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πολιτείας. Έτσι, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους για όλους τους μαθητές. Το Σχολείο θα διαθέτει μάσκες και αντισηπτικά, αλλά οι μαθητές μπορούν να προμηθευτούν και δικά τους. Οι εκπαιδευτικοί μας θα είναι στη διάθεση των παιδιών, ιδίως αυτών του Νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, όμως, είναι σημαντικό να μας συνδράμετε κι εσείς. Επίσης, το πρόγραμμα μαθημάτων μπορεί να τροποποιηθεί, ώστε οι τάξεις να έχουν διάλειμμα σε διαφορετικές ώρες.
Ωστόσο, ό,τι και να κάνει το Σχολείο, ό,τι και να επιβάλει η Πολιτεία, τίποτε δεν αρκεί, αν δεν υιοθετήσουμε όλοι μας μια παραδοσιακή Κολλεγιακή αξία, την ατομική και συλλογική υπευθυνότητα.
Γι’ αυτό σας καλώ, όπως συνέστησε και η κυρία Υπουργός Παιδείας στην πρόσφατη ανακοίνωσή της, να επανέλθετε όλοι με τις οικογένειές σας στον κύριο τόπο κατοικίας σας, πριν από το τέλος Αυγούστου 2020, ώστε να παρέλθει τουλάχιστον μία εβδομάδα μέχρι να έλθουν τα παιδιά στο Σχολείο. Οι ειδικοί συστήνουν, κατά το χρονικό διάστημα αυτό, τα παιδιά να τηρούν όλους τους κανόνες ατομικής προστασίας, να παραμένουν στο σπίτι και να μην συγχρωτίζονται με τρίτα άτομα.

Τι περιλαμβάνει το ερωτηματολόγιο το οποίο καλούνται να απαντήσουν οι γονείς:

Μεταξύ των ερωτήσεων που καλούνται να απαντήσουν γονείς και μαθητές (προαιρετικά) είναι εάν το παιδί έχει παρουσιάσει συμπτώματα Covid 19 (στην περίπτωση που έχει παρουσιάσει ζητείται να περιγραφούν τα συμπτώματα αυτά) και εάν έχει κάνει το μοριακό τεστ ή όχι.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ζητείται να περιγραφεί αναλυτικά που πέρασε τις διακοπές του ο μαθητής και η μαθήτρια, κάτι που αποκαλύπτει σε ποιες περιοχές εστιάζεται η ανησυχία του ΕΟΔΥ που προφανώς έχει δώσει σχετικές οδηγίες στα ιδιωτικά σχολεία.

Αναφέρεται λοιπόν σχετικά:

Κατά την διάρκεια των θερινών διακοπών, ο μαθητής / η μαθήτρια: *έμεινε στην Αθήνα επισκέφθηκε την Πάρο / την Αντίπαρο επισκέφθηκε τη Μύκονο επισκέφθηκε άλλα νησιά των Κυκλάδων επισκέφθηκε τον Πόρο / την Ύδρα / τις Σπέτσεςεπισκέφθηκε τη Χαλκιδική επισκέφθηκε τα Επτάνησα επισκέφθηκε τη Ρόδο επισκέφθηκε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων επισκέφθηκε τις Σποράδες επισκέφθηκε την Κρήτη επισκέφθηκε την Πελοπόννησο επισκέφθηκε την υπόλοιπη Ελλάδα επισκέφθηκε τις ΗΠΑ επισκέφθηκε την Αγγλία, την Ιταλία ή την Ισπανία επισκέφθηκε την υπόλοιπη Ευρώπη επισκέφθηκε τον υπόλοιπο Κόσμο

Καθώς και εάν η διαδρομή προς και από τον τόπο διακοπών έγινε με αεροπλάνο, πλοίο, ή αυτοκίνητο.

Οι ερωτήσεις, πάντως, κινούνται στο όριο των προσωπικών δεδομένων, πιθανώς να το υπερβαίνουν, καθώς ζητείται, μεταξύ άλλων, να περιγράψει ο γονέας ή μαθητής/τρια εάν είχ επεριστατικό Covid 19 στο συγγενικό του περιβάλλον αλλά και ” Έχετε σκοπό να υποβάλετε το παιδί σας σε έλεγχο για COVID-19, προληπτικά, πριν έρθει στο σχολείο;”. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, υπάρχει άλλη ερώτηση που ζητείται να εξηγηθεί “γιατί όχι”.

Είναι προφανές πως αυτό αυτομάτως αποκαλύπτει τις “δύο (τουλάχιστον) κοινωνικές ταχύτητες”, καθώς οι οικογένειες των παιδιών του Κολλεγίου ή άλλων ιδιωτικών σχολείων μπορεί -όχι όλα- να έχουν την οικονομική δυνατότητα για μοριακά τεστ, τα παιδιά των δημοσίων σχολείων, ωστόσο, δεν έχουν κατά την πλειονότητά τους τέτοια δυνατότητα.

Όπως είναι γνωστό το Κολλέγιο Αθηνών έχει ανακοινώσει ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2020, ο Ακαδημαϊκός, Καθηγητής κ. Κώστας Συνολάκης αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Διευθυντή/President των Σχολείων του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Κολλέγιο Αθηνών, Κολλέγιο Ψυχικού, International Baccalaureate, Νηπιαγωγείο «Ιωάννης Μ. Καρράς»). Ο κ. Συνολάκης διαδέχεται τον κ. Richard Jackson, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται ευδοκίμως την 31η Αυγούστου 2020.