• 5 Δεκεμβρίου, 2020

Πόσο θα κρατήσει το lockdown: Η εκτίμηση της Eλένης Γιαμαρέλλου

 Πόσο θα κρατήσει το lockdown: Η εκτίμηση της Eλένης Γιαμαρέλλου

Πολλά λέγονται και γράφονται για την διάρκεια του lockdown…

Ωστόσο, η  λοιμωξιολόγος, μέλος της επιτροπής και ομότιμη καθηγήτρια παθολογία λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου προέβλεψε ότι θα κρατήσει όσο και το προηγούμενο, δηλαδή 5 έως 6 εβδομάδες.

«Μπορεί να τα δείτε τα κρούσματα να ανεβαίνουν αρκετά» ανέφερε αρχικά η κυρία Γιαμαρέλλου. Κι αυτό, όπως εξήγησε, γιατί δεν έχει περάσει αρκετός χρόνος από την στιγμή της εφαρμογή του γενικού lockdown στην Αττική, ενώ και στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν συμπληρωθεί οι 15 ημέρες.

Νομική “βόμβα”: Οι εταιρείες διατηρούν σε αρχεία τα sms στο 13033

Ανέφερε μάλιστα, ότι όσον αφορά στην επιδημιολογική καμπύλη στην συμπρωτεύουσα, έχει μια τάση να επιπεδωθεί. «Για να φτάσει εκεί που θέλουμε θα χρειαστεί να περιμένουμε και θα έχουμε σκαμπανεβάσματα», τόνισε.

Ερωτηθείσα για το αν τα μέτρα θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρά, μίλησε για τα σχολεία που «σε διεθνές επίπεδο δεν έχουν κλείσει πουθενά εκτός από περιπτώσεις απελπισίας, γιατί τα παιδιά νοσούν σε ποσοστό 5% και δεν μεταδίδουν. Μιλάμε για τα παιδιά κάτω των 11 ετών. Δεν μπορείς να σταματήσεις την παιδεία».

Η κυρία Γιαμαρέλλου αναφέρθηκε στην περίπτωση του Βελγίου, μιας χώρας μικρότερης σε έκταση/πληθυσμό από τη δική μας, σημειώνοντας ότι έχει 15.000 νεκρούς.

«Το «παίρνω αυστηρά μέτρα από την αρχή χωρίς να ξέρω τι θα γίνει» είναι πολύ δύσκολη απόφαση αν σκεφτείτε την κατάθλιψη που νιώθει ο άλλος, την μελαγχολία…» ανέφερε συγκεκριμένα.

Όσο για την διάρκεια του lockdown και πιθανή επέκτασή του ως τα Χριστούγεννα, η λοιμωξιολόγος υπογράμμισε: «το προηγούμενο lockdown κράτησε 5-6 εβδομάδες, οπότε αυτό συμπίπτει με ημερομηνία πριν τα Χριστούγεννα. Να είμαστε αισιόδοξοι και να σκεφτόμαστε ότι η Pfizer έρχεται με το εμβόλιο και πιάνει τις μεγάλες ηλικίες σε ίδιο ποσοστό με τους νεότερους. Να μας δίνει κουράγιο».