• 19 Ιανουαρίου, 2021

Πόσα εμβόλια έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα: Περίπου 2 εκατ. δόσεις μέχρι τον Μάρτιο στο καλό σενάριο

 Πόσα εμβόλια έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα: Περίπου 2 εκατ. δόσεις μέχρι τον Μάρτιο στο καλό σενάριο

Η εμβολιαστική κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού μέχρι αυτή την ώρα ανέρχεται σε 0,46% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε σήμερα ο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αναφερόμενος στις αγορές εμβολίων της Ελλάδας μέσω της ΕΕ, επεσήμανε πως στη χώρα μας αντιστοιχεί το 2,36% των ευρωπαϊκών εμβολίων, κάτι που καθορίζεται ανάλογα με τον πληθυσμό.

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως η Ελλάδα προχώρησε σε όλες τις αναγκαίες συμφωνίες και έχει εξασφαλίσει 26 εκατ. δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15 εκατ. πολιτών.

Σύψας: “Δεν πρέπει να είμαστε ανέμελοι, δεν αποκλείεται τα σχολεία να ξανακλείσουν”

Μέχρι τέλος Ιανουαρίου -όπως είπε- θα παραλάβουμε 427.050 δόσεις εμβολίων από την Pfizer, μέχρι τέλη Φλεβάρη 362.700 και τον Μάρτιο άλλες 558.000 δόσεις, συνολικά δηλαδή 1.348.000 δόσεις.

Από το εμβόλιο της Moderna, περιμένουμε 20.000 δόσεις εντός Ιανουαρίου, 115.000 τον Φεβρουάριο και 105.000 τον Μάρτιο, δηλαδή 240.000 δόσεις για το πρώτο τρίμηνο.

Παράλληλα, η Ελλάδα θα λάβει πάνω από 400.000 δόσεις της AstraZeneca τον Φεβρουάριο και από την Johnson and Johnson, σε περίπτωση που λάβουν το «πράσινο φως» από τον ΕΜΑ.

Την ίδια ώρα η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου αναμένεται να στείλει επιστολές προς τους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε. με την οποία θα ζητείται ενημέρωση για το θέμα των διμερών συμφωνιών ορισμένων κρατών με τις φαρμοκοβιομηχανίες ή και με άλλα κράτη εκτός Ευρώπης.

Η Επιτροπή αντιμετωπίζει επικρίσεις αφού έγινε ευρύτερα γνωστό ότι η Γερμανία εξασφάλισε επιπλέον δόσεις του εμβολίου της BioNTech και της CureVac από το περασμένο φθινόπωρο – κάτι που θεωρείται ως παραβίαση της στρατηγικής της Ε.Ε. για τα εμβόλια. 

Όπως ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση δημοσιογράφων ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ, «η πρόεδρος της Κομισιόν έχει ζητήσει από την Επίτροπο Κυριακίδου να στείλει επιστολή σε όλους τους υπουργούς Υγείας ζητώντας τους να ενημερώσουν την Επιτροπή με την απαραίτητη διαφάνεια για τον τρόπο με τον οποίο συμμορφώνονται με τις διατάξεις της στρατηγικής εμβολίων της Ε.Ε. στο πλαίσιο των επαφών ή μη επαφών με φαρμακευτικές εταιρίες με τις οποίες διαπραγματευόμαστε. Αυτή η επιστολή συντάσσεται και θα αποσταλεί όταν είναι έτοιμη».

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στις 19.00 (ώρα Ελλάδος)οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε θα έχουν ακόμη μια συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, με βασικό θέμα τον κορονοϊό.