Πως τα 32 δισ. της Κομισιόν “σβήνουν” τα σενάρια πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο

 Πως τα 32 δισ. της Κομισιόν “σβήνουν” τα σενάρια πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο

Αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, όταν ο πρωθυπουργός είχε πλέον μια αρκετά σαφή εικόνα της πρότασης της Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν για το “Ταμείο Ανάκαμψης” και είχε συνομιλήσει με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας μας στην ΕΕ Ιωάννη Βράϊλα για τις σχετικές λεπτομέρειες, “κλείδωσε”, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του libre, η απόφαση να μην διακινδυνεύσει τελικά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες που υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα στην ατζέντα των συζητήσεων στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.

Η ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα για την συγκρότηση μιας “επιτροπής σοφών” που θα αναλάβει την στρατηγική διαχείριση των κονδυλίων που αναμένεται να εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια στην ελληνική οικονομία (22,5 δισ σε επιδοτήσεις και 9,5 δισ με δανεισμό) με επικεφαλής των Κύπριο νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη –ένθερμο θιασώτη των μνημονίων τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα-, ήρθε, ουσιαστικά, να επιβεβαιώσει πως απομακρύνεται το σενάριο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού που είχε, μάλιστα, στοχεύσει και στην ημερομηνία Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση της προέδρου της Κομισιόν προκάλεσε ανακούφιση στο Μέγαρο Μαξίμου, παρότι “ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες” και πολλά θα κριθούν από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου και από την τελική εξειδίκευση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα εισροής των κονδυλίων. Εφόσον, τελικά, που θεωρείται μάλλον το πιθανότερο, η καταβολή τους γίνει με ορίζοντα τριετίας και όχι επταετίας, θεωρείται πως η κυβέρνηση αποκτά ένα “δυνατό χαρτί” αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας αλλά και ένα εργαλείο πολιτικής επιρροής.

Με αυτά κατά νου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά πως συμφέρει την κυβέρνηση και τον ίδιο να επιχειρήσει να εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος της τετραετίας και να δημιουργήσει θετικές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες για το τελευταίο διάστημα πριν τις επόμενες εκλογές που θα είναι, ως γνωστόν, διπλές (απλή αναλογική και εφόσον δεν σταθεί εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης θα ακολουθήσει δεύτερη αναμέτρηση με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο).

Παρότι η Ελλάδα δεν είχε την δυνατότητα να πιέσει ιδιαίτερα ευνοήθηκε τα μάλλα από το φάσμα οικονομικής καταστροφής που απειλεί τις οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου (Ισπανία και Ιταλία) και έτσι αποκτά τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα σημαντικό “πακέτο διάσωσης”.

Τα εκλογικά σενάρια

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες απασχολούσε έντονα εσχάτως τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεχόταν εισηγήσεις, ακόμα και πιέσεις, από κορυφαίους υπουργούς και μερίδα της κοινοβουλευτικής ομάδας να αιφνιδιάσει τον Αλέξη Τσίπρα και να “ξεμπερδεύει” με το άγχος της απλής αναλογικής. Οι προτροπές “να εξοντώσουμε πολιτικά τον Τσίπρα” ακουγόταν συχνά στις συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου και ανακυκλώνονταν από “φιλικούς” αρθρογράφους.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε την περασμένη Πέμπτη στο δελτίο του Alpha και έδωσε την γνωστή συνέντευξη στον Αντώνη Σρόϊτερ αποφασισμένος να εδραιώσει έτι περαιτέρω το σχετικά ήπιο, ακόμα και συναινετικό προφίλ που εκπέμπει το τελευταίο διάστημα. Αυτό έχει να κάνει με την ανάλυση που κάνουν πια στην Κουμουνδούρου πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει πίσω του τις σκέψεις για εκλογικό αιφνιδιασμό. Γι αυτό τον λόγο τα επιτελικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως αποκτούν ένα “παράθυρο χρόνου”, αφενός να εξειδικεύσουν την αντιπολιτευτική τακτική στα θέματα που αφορούν την μεσαία τάξη και τον κόσμο της εργασίας, αφετέρου να προχωρήσουν οι διεργασίες ανανέωσης και διεύρυνσης του κόμματος που έχουν καθυστερήσει σημαντικά λόγω της πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο ο τομεάρχης Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποδέχθηκαν θετικά τις προτάσεις της Κομισιόν, ζητώντας, ωστόσο, να μην υπάρχουν πανηγυρισμοί μέχρις ότου αυτές εξειδικευθούν και διαπιστωθεί καθαρά πως και σε ποιους χρόνους θα γίνουν οι εκταμιεύσεις.

Τι εκτιμούν στην Κουμουνδούρου

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως δεν έχει κλείσει ακόμα ο κύκλος των πιέσεων που ασκούν ορισμένες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά για σύνδεση του δανεισμού με μεταρρυθμίσεις που θα έχουν “χρώμα”…μνημονίου.

Το γεγονός, δε, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει τον σκληρά νεοφιλελεύθερο Κύπριο οικονομολόγο ως επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης των κονδυλίων του “Ταμείου Ανάκαμψης” δημιουργεί υπόνοιες για τον χαρακτήρα των πολιτικών που θα συνδυαστούν με την αξιοποίηση των 32 δισ που αναμένεται να λάβει η χώρα μας. Θα έχει ενδιαφέρον ποιοί άλλοι τεχνοκράτες θα πλαισιώσουν τον κ. Πισσαρίδη, εάν ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να δώσει διακομματικό χαρακτήρα στην συγκεκριμένη επιτροπή ή θα την κρατήσει στο στενό πλαίσιο του δικού του λέγχου, καθώς και ποιοι τομείς θα επιλεγούν για την επένδυση των κονδυλίων.

Η αρχική κατεύθυνση της Κομισιόν για ενίσχυση των συστημάτων υγείας δεν είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει και την βασική επιλογή της κυβέρνησης, οπότε πιθανώς να δημιουργηθεί πλαίσιο άσκησης κριτικής εκ μέρους της αντιπολίτευσης.

Οι άγνωστες μεταβλητές

Πάντως, οι θιασώτες του εκλογικού αιφνιδιασμού δεν πρόκειται, όπως πληροφορείται το libre, να σταματήσουν την σχετική δημόσια συζήτηση, ενώ λέγεται πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σχετικά με τα εθνικά θέματα και τις γενικότερες εξελίξεις.

Τα ελληνοτουρκικά, άλλωστε, αποτελούν μια “παράφρονα μεταβλητή” για την κυβέρνηση, η οποία έχει επιλέξει να κατεβάσει τους τόνους των αντιδράσεων έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας ώστε να δημιουργήσει “ζωτικό χώρο” για την επικέντρωση στο οικονομικό αφήγημά της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει στους συνομιλητές του, άλλωστε, πως οι επόμενες εκλογές θα κριθούν στο πεδίο της οικονομίας και στο κατά πόσο θα μπορέσει η κυβέρνηση να διατηρήσει την θετική εικόνα της καλής τεχνοκρατικής διαχείρισης που κέρδισε με την πανδημία.

Σχετικά Άρθρα