Πώς οι αναστολές εργασίας μετατρέπονται σε απολύσεις – Νέα διάταξη σκάνδαλο

 Πώς οι αναστολές εργασίας μετατρέπονται σε απολύσεις – Νέα διάταξη σκάνδαλο

Με νέα τροποποιημένη διάταξη στο επικείμενο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα εξαιρούνται από το καθεστώς προστασίας οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης από το τέλος Ιουνίου.

Η νέα διάταξη που διέρρευσε προβλέπει ότι:

Μία επιχείρηση που συμμετέχει στο πρόγραμμα Συν-Εργασία θα πρέπει να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό προσωπικού χωρίς να προχωρήσει σε απολύσεις.

Στον ίδιο αριθμό προσωπικού δε συμπεριλαμβάνονται:

  • Οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους.
  • Οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης.
  • Οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας λήγει μετά την 30ή Ιουνίου 2020.
  • Οι εργαζόμενοι που την 30ή Ιουνίου 2020 βρίσκονταν σε αναστολή εργασίας.
  • Οι περιπτώσεις λύσεως της συμβάσεως εργασίας λόγω θανάτου του εργαζομένου.

Επομένως, ενώ με την προηγούμενη διάταξη (Ν. 4690/2020) το υπουργείο Εργασίας συμπεριλάμβανε στον «ίδιο αριθμό» εργαζομένων που είναι υποχρεωμένη να διατηρεί μια επιχείρηση και όσους εργαζόμενους έθετε η ίδια επιχείρηση σε αναστολή σύμβασης εργασίας, με τη νέα διάταξη εξαιρεί τη συγκεκριμένη κατηγορία από το καθεστώς προστασίας!

Έτσι, αν μια επιχείρηση είχε θέσει το 50% του προσωπικού της σε αναστολή σύμβασης εργασίας, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν υπολογίζονται πλέον στην έννοια της διατήρησης του ίδιου αριθμού προσωπικού και μπορούν να απολυθούν!

Στην ΚΥΑ ορίζεται ποιοι εργαζόμενοι δεν συμπεριλαμβάνονται στην έννοια διατήρησης του ίδιου αριθμού προσωπικού στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα και στους κλάδους των αεροπορικών μεταφορών για την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών. Αναλυτικότερα, το άρθρο 3 της υπό στοιχεία οικ. 32085/1771/07-08-2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β’ 3371) αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 3 Υποχρεώσεις επιχειρήσεων εργοδοτών.

Οι επιχειρήσεις εργοδότες των άρθρων 1 και 2 της παρούσας απόφασης που κάνουν χρήση των μέτρων επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών υποχρεούνται για την περίοδο από 1.7.2020 μέχρι 30.9.2020 και μέχρι 15.10.2020 ή 31.12.2020, εφόσον εντάσσονται στο μηχανισμό ‘Συν-Εργασία’, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού που είχαν την 30ή Ιουνίου 2020 και, σε περίπτωση καταγγελίας συμβάσεων εργασίας, αυτή είναι άκυρη.

Στην έννοια του ίδιου αριθμού προσωπικού δε συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης, οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας λήγει μετά την 30ή Ιουνίου 2020, οι εργαζόμενοι που την 30ή Ιουνίου 2020 βρίσκονταν σε αναστολή και οι περιπτώσεις λύσεως της συμβάσεως εργασίας λόγω θανάτου του εργαζομένου”.

Νέα διάταξη, στην ίδια λογική, αυτήν του επιμερισμού του κόστους των υπερωριών εις βάρος των εργαζομένων, θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας μέχρι την προσεχή Δευτέρα.

Η υποχώρηση του υπουργείου Εργασίας, μετά τις οργισμένες αντιδράσεις των εργαζομένων και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην καθιέρωση εντεκάωρης εργασίας με «δωρεάν» υπερωρίες μέχρι τέλους του χρόνου, αποδεικνύεται τακτική, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διάταξη θα προβλέπει ότι:

  • Ο εργαζόμενος οφείλει να αναπληρώσει τις μισές εργάσιμες ημέρες και ώρες από αυτές που έλειψε από την επιχείρηση, κάνοντας υπερωρία μια ώρα την ημέρα πέρα από το καθορισμένο ωράριό του, εφόσον δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί τηλεργασία.
  • Η αναπλήρωση των ωρών θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και πέρα από το 2020. Πηγές του υπουργείου Εργασίας διαρρέουν ήδη ότι με την τροποποίηση της διάταξης «αν κάποιος μπει σε καραντίνα επτά ημερών, θα κληθεί να αναπληρώσει μόνο τις 3,5 μέρες, ενώ, αν η καραντίνα είναι 14 ημερών, θα αναπληρώσει μόνο τις 7 ημέρες».

Έφη Αχτσιόγλου: Ούτε μια ώρα απλήρωτη δουλειά

“Φαίνεται ότι η αντεργατική εμμονή συνδυάζεται με περίσσευμα αλαζονείας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη» σημείωσε σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

“Ο κ. Βρούτσης, μετά τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την άνευ προηγούμενου αντεργατική ρύθμιση που προωθεί, οπισθοχωρεί μερικώς, αλλά επιμένει στις απλήρωτες υπερωρίες για λιγότερες ώρες. Την ίδια στιγμή σχεδιάζει την επίσημη περικοπή του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή.

Να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν υπάρχει ‘περίπου’ εργασιακός μεσαίωνας. Η θέσπιση απλήρωτων υπερωριών είναι νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας, είτε πρόκειται για μία είτε για τρεις ώρες την ημέρα.

Προειδοποιούμε ξανά το υπουργείο Εργασίας να μην διανοηθεί να φέρει στη Βουλή διάταξη που νομιμοποιεί την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία ούτε για ένα λεπτό και να ακυρώσει κάθε σχέδιό του για περικοπές στο δώρο Χριστουγέννων”.

Σχετικά Άρθρα