Τετ α τετ Παναγιωτόπουλου με Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ – Συμφώνησαν να διατηρηθεί ο διάλογος για την εκτόνωση της έντασης (εικόνες)

 Τετ α τετ Παναγιωτόπουλου με Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ – Συμφώνησαν να διατηρηθεί ο διάλογος για την εκτόνωση της έντασης (εικόνες)

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο στο περιθώριο συνεδρίασης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και συζήτησαν τη διατήρηση του διαλόγου για την εκτόνωση των εντάσεων που έχουν αυξηθεί πρόσφατα, ανέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την οικογενειακή φωτογραφία των ΥΠΕΘΑ στο ΝΑΤΟ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε μια θερμή χειραψία με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ και στη συνέχεια ακολούθησε μια μικρή συνομιλία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η συνομιλία Παναγιωτόπουλου-Ακάρ πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.

Μάλιστα, αν και ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί, αναμένεται να υπάρξει νέο τετ α τετ των δύο ΥΠΕΘΑ.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το τετ α τετ Παναγιωτόπουλου-Ακαρ τράβηξε τα φλας των φωτογράφων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός TRT Haber ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν για τη διατήρηση ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας για την επίλυση προβλημάτων και συμφώνησαν στην εστίαση στις θετικές διμερείς ατζέντες μπορεί να συμβάλλει στις σχέσεις καλής γειτονίας.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά αν συνεχίσετε την ίδια πολιτική τόσο σε ρητορική όσο και στο πεδίο. Δεν μπορεί να λέτε κάθε μέρα τόσα και να κάνετε υπερπτήσεις και παραβιάσεις» δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας στην σύντομη συνάντηση των δύο ανδρών, που κράτησε μόλις 4 λεπτά.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Άμυνας ο Χ. Ακάρ ήταν αυτός που προσέγγισε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας.

Υπενθυμίζεται πως χθες, μόλις μία μέρα μετά το έντονο επεισόδιο του Χουλουσί Ακάρ με τους Ελληνες βουλευτές στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έδειξε να αλλάζει στάση, ρίχνοντας τους τόνους.

Ο Ακάρ έστειλε μήνυμα διαλόγου και συνεννόησης, αφού μιλώντας στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, για την επίλυση των προβλημάτων.

«Eίμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. Ήδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Όπως οι διερευνητικές επαφές, και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές οι συναντήσεις, όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο (Παναγιωτόπουλο)», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ.

Μανώλης Δράκος