• 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Πονοκέφαλος στο Μαξίμου για τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν – Θετική η κυβέρνηση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της Τουρκίας

 Πονοκέφαλος στο Μαξίμου για τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν – Θετική η κυβέρνηση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της Τουρκίας

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον φόβο ογκωδών κυμάτων μεταναστών από το Αφγανιστάν να πλανάται. Στην Κυβέρνηση υπάρχει υψηλή επιφυλακή και στην συνεδρίαση θα εξεταστούν όλα τα επιχειρησιακά σχέδια φύλαξης των συνόρων και αντιμετώπισης μαζικών εισροών είτε από θαλάσσης είτε από ξηράς, καθώς δεν αποκλείεται η Τουρκία να χρησιμοποιήσει ξανά ως γεωπολιτικά πιόνια τους πονεμένους αυτούς ανθρώπους.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Οι εκτιμήσεις  κάνουν λόγο για προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν με κατεύθυνση την Ευρώπη, που μπορεί να ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Χθες κατά την τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων υπουργών εξωτερικών με κύριο θέμα την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αφγανιστάν μετά την παλινόρθωση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, ο Νίκος Δένδιας όρισε ως υψηλή προτεραιότητα την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Ζήτησε μάλιστα να σταλεί αρμοδίως μήνυμα στην Άγκυρα να συγκρατήσει τις μεταναστευτικές ροές όπως ορίζει η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας. Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η στάση της Ευρώπης και η αντιμετώπιση των ροών πρέπει να είναι ενιαία.

Το μεταναστευτικό παρά τους πρώτους άστοχους χειρισμούς κατά την έναρξη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ και τα θερμά κοινωνικά μέτωπα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, εξελίσσεται σε ένα πεδίο καλών επιδόσεων και δεν περνά απαρατήρητο ότι σε σειρά δημοσκοπήσεων οι πολίτες έχουν θετική εικόνα, κάτι που επ’ουδενί δεν θέλει αντιστρέψει η Κυβέρνηση εν μέσω πολλαπλών κρίσεων που είναι σε εξέλιξη.

  • «Έχουμε δείξει στην πράξη τους τελευταίους 12 μήνες ότι ξέρουμε να φυλάμε τα σύνορά μας και η μείωση των ροών έχει φτάσει στο 96%. Έχουμε μόνο 4.500 αφίξεις το 2021 σε σχέση με 15.000 πέρυσι και 72.000 το 2019» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ.

«Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα προστασίας των συνόρων» πρόσθεσε με νόημα συμπυκνώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης ότι η χώρα δεν θα ξαναγίνει προσβάσιμη πύλη εισόδου μεταναστών. Εξάλλου, πριν από περίπου ένα δίμηνο με ΚΥΑ η Ελλάδα χαρακτήρισε ασφαλή χώρα την Τουρκία και για τους Αφγανούς μετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα δεν θα έβαζε προσκόμματα σε αύξηση της χρηματοδότησης προς την Τουρκία προκειμένου να συγκρατεί τις μεταναστευτικές ροές στο εσωτερικό της.