• 28 Σεπτεμβρίου, 2021

“Πονοκέφαλος” ΔΕΘ: Τα σενάρια που εξετάζονται, τι έχει “κλειδώσει” για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

 “Πονοκέφαλος” ΔΕΘ: Τα σενάρια που εξετάζονται, τι έχει “κλειδώσει” για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Την 1η Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανέβει στην Θεσσαλονίκη για την καθιερωμένη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας ενόψει της ομιλίας του στην διεθνή έκθεση το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Το οικονομικό επιτελείο και ο στενός πυρήνας του Μεγάρου Μαξίμου εξετάζουν διάφορα σενάρια με δεδομένο ότι έχει καταγραφεί αύξηση των εσόδων κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής χαλάρωσης, που ισχύει και για το 2022 όπως έχει αποφασίσει το eurogroup ώστε να στηριχθούν οι εθνικές οικονομίες από τους κλυδωνισμούς της πανδημίας.

  • Δεσπόζουσα θέση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που ήδη προετοιμάζονται, αναμένεται να έχει η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του δημοσίου και τους συνταξιούχους. Η εν λόγω φοροελαφρυνση, που θα είναι άμεσα ορατή στο μισθό και την σύνταξη κάθε μήνα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές είναι ρεαλιστικό να γίνει πραγματικότητα.

Εξάλλου η κυβέρνηση επιζητεί μετρήσιμα και άμεσα οφέλη στο πορτοφόλι μιας μεγάλης κοινωνικής ομάδας όπως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι.

Ήδη στο καλάθι της ΔΕΘ υπάρχουν οι τρεις φοροελαφρυνσεις που ανακοινώθηκαν τον Μάϊο ήτοι η επέκταση και το 2022 του παγώματος της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες και μείωση στο 22%του εταιρικού συντελεστή.

  • Η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης, που ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Καθώς αυτή η απόφαση θα κλειδώσει τον Νοέμβριο με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες και σε συνεννόηση με τους θεσμούς, δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προϊδεάσει στην Θεσσαλονίκη ή να περιοριστεί μόνο σε ανακοινώσεις για το συμπληρωματικό φόρο ακινήτων που πληρώνουν φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ.

Όπως εξηγούσε κυβερνητικός παράγοντας, μια τέτοια παρέμβαση ίσως και να είναι επιβεβλημένη καθώς με τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου, αρκετοί θα βρεθούν να ξεπερνούν αυτό το όριο συνολικής αντικειμενικής αξίας ακινήτων. Οι τελικές αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν την τελευταία εβδομάδα πριν την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη.