• 28 Ιανουαρίου, 2022

Πολιτική θύελλα με την τροπολογία για την πληρωμή της πρώην εταιρείας G4S του Διοικητή της ΕΥΠ – Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

 Πολιτική θύελλα με την τροπολογία για την πληρωμή της πρώην εταιρείας G4S του Διοικητή της ΕΥΠ – Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

H τροπολογία του υπουργείου Προστασίας του πολίτη προβλέπει μετατάξεις από την ΕΥΠ περίπου 200 εργαζόμενων, με τους ίδιους να καταγγέλλουν εκκαθαρίσεις προσωπικού από στελέχη «διαφορετικού πολιτικού προσανατολισμού από αυτόν της κυβέρνησης». Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της τροπολογίας Θεοδωρικάκου κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με τη ψηφοφορία να προγραμματίζεται για την Τρίτη στις 17.30.

Η κυβέρνηση κατέθεσε την επίμαχη τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο και προβλέπει επίσης την πληρωμή της πρώην εταιρείας του Διοικητή της ΕΥΠΑ Παναγιώτου Κοντολέοντα. 

«Είχαμε προειδοποιήσει από τον Ιούνιο του 2021 να μην προχωρήσετε στην απαράδεκτη και αντιδημοκρατική πρακτική των εκκαθαρίσεων που θα έχει βαρύτατες συνέπειες στην εθνική ασφάλεια της χώρας», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι τέτοιες μεθοδεύσεις, όμοιες με τις μεθοδεύσεις του ΄50 και του ΄60, ανοίγουν μεγάλες πληγές στην ΕΥΠ.

Τροπολογια για ΕΥΠ

Ωστόσο η συνέχεια είχε ακόμα περισσότερες αποκαλύψεις, με τον τομεάρχη Προστασίας Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να αναδεικνύει άλλο ένα θέμα. Η τροπολογία προβλέπει επίσης να πληρωθεί η πρώην εταιρεία G4S του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέον, παρότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ότι δεν μπορούσε να πληρωθεί.

Πρόκειται για σύμβαση που είχε υπογράψει το 2014 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου με την G4S και τον Παναγιώτη Κοντολέων ο οποίος υπογράφει και το κείμενο. Η σύμβαση αφορά την πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων, το γνωστό «βραχιολάκι».

Το άρθρο της επίμαχης τροπολογίας

«Αυτό είναι μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα κ.κ. συνάδελφοι της ΝΔ», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης και πρόσθεσε: «δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να συνεχίσει να παίζει με την εθνική ασφάλεια, με τη διαφάνεια, με τέτοιου είδους λογικές και εξυπηρετήσεις, δεν θα αφήσουμε να συνεχιστεί αυτό το πλιάτσικο και να ξεσκίζετε την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις».

Ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος προτίμησε να μην παραστεί στη Βουλή για να δώσει απαντήσεις. Έτσι επέλεξε να στείλει στη Βουλή τον υφυπουργό του Λευτέρη Οικονόμου. Από την πλευρά τους 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έστειλαν προς τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας.

Αναλυτικά η αίτηση:

Προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής

κ. Τασούλα Κωνσταντίνο

Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2021

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με βάση το άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής, εμείς οι Βουλευτές που υπογράφουμε την παρούσα αίτηση, αιτούμεθα τη διενέργεια ψηφοφορίας με ονομαστική κλήση επί της τροπολογίας με γενικό αριθμό 1170 και ειδικό 113/10-12-2021, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Προστασία του εθελοντισμού, ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών, φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης των Ο.Κοι.Π. και λοιπές διατάξεις».

Οι αιτούντες Βουλευτές

Σπίρτζης Χρήστος

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Μεικόπουλος Αλέξανδρος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Καλαματιανός Διονύσης

Παπαηλιού Γεώργιος

Γκαρά Αναστασία

Ψυχογιός Γιώργος

Μάλαμα Κυριακή

Πούλου Παναγιού

Τόλκας Άγγελος

Βίτσας Δημήτρης

Κάτσης Μάριος

Τσίπρας Γιώργος

Ραγκούσης Ιωάννης

Ξανθόπουλος Θεόφιλος